Acordul de parteneriat UE-Canada va trebui aprobat de 42 de camere parlamentare regionale, nationale, federale si de Legislativul UE, riscand sa fie blocat in Bundesrat, Camera Superioara a Parlamentului Germaniei, formata din reprezentantii landurilor, scrie presa germana si canadiana, potrivit Mediafax.

Daca va fi aprobat de parlamentele regionale din Belgia, Acordul Complet Economic si Comercial UE-Canada (CETA) va trebui supus aprobarii in toate cele 28 de state membre UE si in Canada, in unele tari fiind necesara si validarea de catre parlamente regionale.

Potrivit publicatiei germane Die Welt, in total, 42 de parlamente regionale, nationale, federale si Legislativul UE trebuie sa aprobe CETA.

Chiar daca in majoritatea camerelor parlamentare procedura de aprobare va fi una de rutina, probleme serioase ar putea aparea in Bundesrat, Camera superioara a Parlamentului Germaniei, formata din reprezentantii landurilor.

Activistii care se opun CETA vor sa propuna organizarea unui referendum pe tema Tratatului UE-Canada in landul Bavaria, iar votul va influenta decizia in Bundesrat, potrivit publicatiei The Globe and Mail.

Reprezentantii landurilor germane in care se afla la putere formatiuni extremiste ar putea face front comun impotriva CETA, periclitand aprobarea acordului. Formatiunie Die Linke (extrema-stanga) si Partidul Verzilor au semnalat deja ca se opun aprobarii CETA, conform editiei germane a agentiei Reuters.

Premierul Belgiei, Charles Michel, a anuntat joi ca regiunile belgiene au ajuns la un acord, depasind disensiunile pe tema CETA, precizand ca modificarile vor trebui aprobate de parlamentele tuturor regiunilor belgiene pana vineri la ora 24.00, precum si de celelalte state UE si de Canada.