Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea in judecata a popierilor Antonina Radu si Petrica George Matei pentru abuz in serviciu si uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit in dosarul incendiului din Clubul Colectiv.

Incendiul din Colectiv Foto: Publika.md

Desi au facut mai multe deplasari la Clubul Colectiv Club, Radu Antonina si Matei George Petrica nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti pentru ca functiona fara aviz/autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, in aceeasi calitate si cu buna stiinta, cei doi, fiind in timpul serviciului si contrar atributiilor de serviciu, au intocmit in numele S.C. Colectiv Club S.R.L. si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta si au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu.

Pana in acest moment, in cauza s-au constituit parti civile un numar de 248 persoane care au formulat pretentii civile ce se ridica la sumele de 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.

In cauza, s-a procedat la introducerea in calitate de parte responsabila civilmente a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

In rechizitoriul intocmit, procurorii militari au retinut urmatoarea stare de fapt:

"In perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, inculpatii Radu Antonina si Matei George Petrica, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca Clubul Colectiv din Bucuresti (care pana la data de 06.10.2014 a functionat ca persoana juridica S.C. Music Hall S.R.L., Bucuresti, iar dupa aceasta data ca persoana juridica S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti) desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

Concret, cei doi inculpati au permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au intreprins nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.

Astfel, a fost cauzata vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a acestora si a angajatilor care s-au aflat in incinta Clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 - 30.10.2015, dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Conduita celor doi inculpati a condus la:

- crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - I.S.U. Bucuresti Ilfov (reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie),

- obtinerea unui folos necuvenit in suma de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti (reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data tragediei).

- In cauza, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra a doua imobile ce apartin lui Radu Antonia si lui Matei George Petrica.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Militar Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.