Ambasadorul Ion Jinga, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU, a fost desemnat joi in functia de co-presedinte al Procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate, informeaza Misiunea Permanenta a Romaniei pe langa ONU intr-un comunicat de presa.

Ion JingaFoto: Agerpres

Presedintele Adunarii Generale a ONU, Peter Thomson, a anuntat joi numirea lui Ion Jinga, in functia de co-presedinte al Procesului de negocieri interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate (Co-Chair of the Intergovernmental Negotiations on the Security Council Reform - IGN), pe perioada celei de-a 71-a sesiuni a ONU (2016 - 2017).

Cel de-al doilea co-presedinte numit este Reprezentantul Permanent al Tunisiei la ONU.

Co-presedintii procesului de negociere privind reforma Consiliului de Securitate sunt numiti in calitatea lor personala, se precizeaza in comunicatul de presa.

"Alegerea nu se supune principiului rotatiei geografice, ci se face pe baza evaluarii capacitatii acestora de a construi consensul in cadrul negocierilor", noteaza Misiunea Permanenta a Romaniei la ONU, adaugand ca "decizia se ia dupa consultarea celor mai importanti actori statali la ONU, precum si a principalelor grupuri de tari implicate activ in acest proces."

Cei doi co-presedinti ai IGN vor conduce negocierile privind reforma Consiliului de Securitate, incercand sa identifice solutii care sa permita avansarea procesului. Mandatul lor dureaza pana la incheierea celei de-a 71-a sesiuni a Adunarii Generale (septembrie 2017). La negocieri participa toate cele 193 state membre ale ONU.

Este pentru prima data cand un diplomat roman este numit in aceasta pozitie.