Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a fost agresat verbal joi, in curtea Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), pe intreaga perioada cat a fost prezent pentru a-si consemna prezenta saptamanala impusa de normele legale privind controlul judiciar care a fost stabilit in cazul sau cu privire la dosarul in care este cercetat pentru consemnarea de declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene, potrivit Agerpres.

IPS Teodosie, arhiepiscopul TomisuluiFoto: Agerpres

In momentul sosirii la sediul IJP, Arhiepiscopul Tomisului era asteptat de fostul preot, caterisit de consistoriul eparhial, Alexandru Gabriel Mascas, care i-a adresat acuze in legatura cu activitatea administrativa in cadrul Arhiepiscopiei, folosind expresii de genul: 'infractor', 'securist', 'tradator securist' si 'avar dupa bani'.

'Dupa ani de zile, au iesit la iveala aceste probleme ale Tomisului. Problemele cu lumanarile sunt foarte adevarate. A stopat salariile preotilor si le-a dat in schimb lumanari, sa vanda. El mai are 15 frati care trebuie sa traiasca de pe urma lui. Nu se intelege aceasta avaritie de bani pentru un singur om, este imposibil ! Este vorba de milioane de euro. Numai vinul de la Nazarcea, 60 de vagoane de vin, valoreaza vreo 2 milioane de euro', a afirmat in public Alexandru Gabriel Mascas, in timp ce arhiepiscopul se indrepta catre punctul de control al politiei.

In legatura cu scandalul provocat in fata IJP, Biroul de presa al Arhiepiscopiei Tomisului a transmis un comunicat de presa in care reitereaza faptul ca Alexandru Gabriel Mascas este preot caterisit de catre Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului. Potrivit comunicatului, el a fost judecat de Consistoriul Eparhial in anii 2001 si 2013 pentru: 'neglijenta in indeplinirea datoriilor bisericesti, impunerea cu sila a platii serviciilor religioase, cautarea de certuri si provocarea de neintelegeri in sanul Bisericii, incorectitudini savarsite in afaceri oficiale, fapte contra ordinii si bunei cuviinte, fapte contra ordinei si bunei cuviinte, adulter, curvie, defaimarea ierarhului, activitate politica partizana fara incuviintarea ierarhului sau detinerea de arma - fapta contrara demnitatii preotesti'.

'Consideram ca, prin comportamentul violent de astazi, fostul cleric a demonstrat ca nu are o atitudine demna de haina preoteasca, fiind patimas si dornic de razbunare', se mai afirma in comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.