Ministrii apararii din statele membre NATO au decis, la Bruxelles, "realizarea unei analize aprofundate a modalitatilor de dezvoltare a prezentei navale la Marea Neagra, cu sprijinul direct al Autoritatilor Militare NATO, in pregatirea unei decizii finale pentru ministeriala apararii din februarie 2017", informeaza Ministerul Apararii Nationale. Ministrii au agreat cresterea prezentei aeriene NATO pe segmenul sudic al flancului estic al aliantei si au aprobat folosirea bazelor aeriene din Romania si Bulgaria pentru misiuni de supraveghere aeriana a Marii Negre. Principalele contributii in acest domeniu au fost anuntate de Canada, Marea Britanie si Polonia.

Flotele militare in Marea NeagraFoto: NATO

Prima zi a reuniunii ministrilor aliati ai apararii a fost dedicata temei centrale a consolidarii posturii de descurajare si aparare a NATO, cu accent pe realizarea prezentei inaintate pe flancul estic, anunta MApN intr-un comunicat remis HotNews.ro.

"Ministrul Mihnea Motoc a informat despre actiunile desfasurate pentru operationalizarea Brigazii Multinationale si in directia lansarii Initiativei de instruire intensificata/CJET, care urmeaza sa fie deplin coordonata cu planul NATO de pregatire si instruire. Oficialul roman a multumit aliatilor care s-au angajat sa contribuie la aceste initiative si a invitat si celelalte state membre ale NATO sa sprijine demersurile Romaniei, prin contributii concrete cu forte si capabilitati militare. Totodata, a reconfirmat participarea Romaniei cu o companie la batalionul NATO ce urmeaza sa fie dislocat in Polonia", potrivit MApN.

Ministrii au analizat, de asemenea, implementarea mandatului stabilit la Varsovia, constand in adoptarea unor noi masuri destinate zonei Marii Negre. Au fost luate decizii pentru intensificarea instruirii, prin intermediul unui centru comun de exercitii, si cresterea prezentei aeriene aliate pe segmenul sudic al flancului estic al NATO, si au aprobat folosirea bazelor aeriene din Romania si Bulgaria pentru misiuni de supraveghere aeriana a Marii Negre. Principalele contributii in acest domeniu au fost anuntate de Canada, Marea Britanie si Polonia.

"In domeniul maritim, a fost agreata realizarea unei analize aprofundate a modalitatilor de dezvoltare a prezentei navale la Marea Neagra, cu sprijinul direct al Autoritatilor Militare NATO, in pregatirea unei decizii finale pentru ministeriala apararii din februarie 2017. Sunt avute in vedere doua componente cheie pentru postura de descurajare la Marea Neagra: cadrul intarit de pregatire si elementul aliat de coordonare maritima. Discutiile si deciziile adoptate de ministrii apararii pe componentele aeriana si maritima ale prezentei inaintate dovedesc ca interesele de securitate ale Romaniei beneficiaza in continuare de sprijinul aliat", potrivit MApN.

Ca urmare a eforturilor politico-militare desfasurate de catre autoritatile romane dupa Summit, in context bilateral si in format aliat, un numar important de aliati, intre care Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Statele Unite ale Americii si Turcia au reconfirmat sau anuntat noi contributii pentru realizarea prezentei inaintate adaptate in domeniile terestru, aerian si maritim.

In concluziile summit-ului a fost stipulat ca NATO va lua in considerare masuri pentru intarirea prezentei navale si aeriene la Marea Neagra.

"Vom dezvolta o prezenta inaintata adaptata in sud-estul NATO. Masuri potrivite, adaptate la regiunea Marii Negre si incluzind initiativa romaneasca de creare a unei brigade multinationale ... vor contribui la postura intarita de descurajare si aparare a Aliantei... Vor fi evaluate optiuni pentru o prezenta aeriana si maritima intarita a NATO". (Vezi aici textul oficial, punctul 41).

Citeste si:

Canada intentioneaza sa trimita avioane F-18 in Romania si fregate in Marea Neagra si in 2017

Marea Britanie trimite in Romania avioane de vanatoare Eurofighter Typhoon la baza Mihail Kogalniceanu