Expertul Vladimir Socor, senior fellow la Jamestown Foundation, a avansat miercuri, in contextul unei dezbateri la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, posibilitatea unirii Republicii Moldova cu Romania ca "solutie de urgenta", potrivit Agerpres.

Vladimir SocorFoto: Hotnews

Potrivit lui Socor, in viitorul 'previzibil' nu este posibila unirea din considerente economice, financiare, politice, internationale si diplomatice.

"O multime de factori militeaza impotriva acestui scenariu. Totusi, este o posibilitate care nu trebuie pierduta din vedere, pentru viitor. (...) Ar trebui sa ne gandim la posibilitatea unei uniri cu Romania ca solutie de urgenta, ca solutie de salvare intr-un caz extrem", a declarat Vladimir Socor.

El a avansat si ipoteza ca Uniunea Europeana sa preia Republica Moldova "intr-un protectorat nedeclarat".

"Uniunea Europeana ar putea sa preia Moldova intr-un fel de (...) protectorat nedeclarat, prin care Uniunea Europeana ar delega experti in ministerele Republicii Moldova, dar experti de un nivel important, care sa supravegheze functionarea institutiilor Republicii Moldova. Eu sunt convins ca in Republica Moldova asa ceva ar intruni aprobarea publicului", a spus Vladimir Socor.

Potrivit acestuia, interventia UE ar consolida statul. "Da,r daca statul existent se prabuseste si devine necesara o solutie de salvare intr-un caz extrem, atunci (...) unificarea cu Romania ar putea sa devina aceasta solutie. In 1918, unificarea a fost neasteptata, neplanificata, nepregatita, a fost rezultatul unei (...) solutii de salvare intr-un caz extrem", a explicat Vladimir Socor.

Europarlamentarul Victor Bostinaru a respins, insa, in cadrul dezbaterii, ideea "protectoratului". "Cred cu sinceritate ca orice forma de protectorat nu are cum sa fie democratica, nici macar in Republica Moldova", a spus Victor Bostinaru.

El a mai afirmat ca este necesara consolidarea institutiilor din Republica Moldova. "Cred cu sinceritate ca a investi doar in persoane, sub prezumtia ca aceste persoane sunt de origine divina, au capacitati miraculoase de izbavire a unei tari, a unei natiuni, este periculos. Prefer sa aud ca ne propunem sa investim in institutii, institutii solide, care sa reziste presiunii indivizilor si sa permita functionarea statului", a adaugat Bostinaru.

Europarlamentarul Cristian Preda a sustinut ca familiile politice europene au o responsabilitate in ceea ce s-a intamplat in ultimii ani in Republica Moldova.

"Sunt primul care spune ca Partidul Popular European a gresit sustinand o politica in care amestecul oligarhilor a fost masiv si cred ca trebuie sa tragem concluziile acestei experiente. (...) Sa speram ca scorul candidatului pe care il sustinem noi, doamna Maia Sandu, ii va permite sa intre in turul al doilea", a afirmat Preda.

La randul sau, europarlamentarul Norica Nicolai a declarat ca relatia ALDE cu Republica Moldova s-a desfasurat in parametrii obisnuiti ai negocierilor cu statele care doresc sa aiba un parcurs european.

"ALDE a tratat Moldova ca un stat suveran. (...) Pot evalua incurajator stadiul reformelor facute de guvernul Filip, pe anumite domenii", a spus Norica Nicolai.

Ea a precizat ca este ingrijorata de peisajul politic din Republica Moldova. "Tot peisajul politic din zona ma ingrijoreaza si ma face realist sa spun ca in momentul de fata, asa cum evolueaza lucrurile, (...) se pare ca Rusia are sansa sa mai obtina inca o victorie in spatiul vecinatatii estice", a opinat Norica Nicolai.

Pe de alta parte, expertul Nicu Popescu, senior analyst la European Union Institute for Security Studies, a spus ca retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidentiala "cristalizeaza spatiul politic din Republica Moldova".

"Nu as avea asteptari exagerat de mari nici de la o presedintie, nici de la alta. Igor Dodon, daca ajunge presedinte, nu va putea reorienta peste noapte rapid si ireversibil cursul de politica externa al Republicii Moldova. (...) Daca mergem pe celalalt scenariu, Maia Sandu presedinte, este evident ca (...) Republica Moldova ar mai obtine un nou suflu de potentiala reformare, insa (...), in conditiile in care Maia Sandu nu are o forta politica substantiala care sa o reprezinte in Parlament (...), nu va avea suficienta influenta si putere institutionala imediata", a afirmat Nicu Popescu.

Dezbaterea a fost prezidata de europarlamentarul Andi Cristea, presedintele Delegatiei Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Scopul evenimentului a fost acela ca participantii, printre care s-au numarat membri ai Parlamentului European, diplomati si un grup de elevi din Bucuresti, sa inteleaga "cu mai multa claritate" ce se intampla in Republica Moldova, dupa cum a declarat Andi Cristea. "Am reusit sa introducem din nou Republica Moldova pe agenda europeana", a mai afirmat Cristea.