Agentia Spatiala Romana a fost desemnata Autoritate Competenta pentru Romania (CPA) si punct national de contact pentru Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service- PRS) constituit in cadrul programului european de radionavigatie prin satelit Galileo, dezvoltat de Uniunea Europeana in colaborare cu Agentia Spatiala Europeana, informeaza Guvernul.

Romania indeplineste astfel primele cerinte pentru deschiderea accesului la documentatie si participarea la proiectele-pilot in domeniul situatiilor de urgenta, apararii, comunicatiilor electronice, protectia infrastructurilor critice si controlul frontierelor dezvoltate acest serviciu european.

Potrivit Memorandumului aprobat astazi de Guvern, utilizarea in Romania a Serviciului Public Reglementat va facilita accesul industriei romanesti la tehnologiile PRS si va permite fabricarea de receptoare, module de securitate si dezvoltarea de servicii suport, in conditiile in care cerintele in materie de securitate fac necesara atribuirea acestei sarcini exclusiv unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competenta sau unor intreprinderi stabilite pe teritoriul unui stat-membru care a desemnat o autoritate PRS competenta.

Actul normativ prevede, de asemenea, efectuarea unei analize operationale, economice, legale, tehnice si de securitate de catre Comisia interministeriala pentru valorificarea serviciilor oferite de Sistemele de Radionavigatie prin Satelit (GNSS), in scopul reglementarii domeniului PRS in Romania si pentru organizarea si operationalizarea Autoritatii PRS Competente, inclusiv distribuirea sarcinilor intre mai multe institutii.

Sistemul global de radionavigatie prin satelit constituit in cadrul programului Galileo se afla in prezent in faza de definitivare a infrastructurii spatiale si de sol. Serviciile furnizate de sistemul Galileo vor fi disponibile gradual, incepand din trimestrul al patrulea al anului 2016, urmand ca din anul 2020 sa se atinga operationalitatea completa a acestuia.

Serviciul Public Reglementat (Public Regulated Service- PRS) este rezervat utilizatorilor autorizati de catre statele participante si asigura semnale robuste si criptate pentru aplicatii si servicii, rezistenta la interferente voluntare sau involuntare si un nivel sporit de continuitate a serviciilor de urgenta, a serviciilor de aplicare a legii, securitate interna si controlul frontierelor, serviciilor critice de furnizare a energiei, comunicatii electronice, de transport, activitati strategice si aparare.

Accesul statelor membre la Serviciul Public Reglementat- PRS este gratuit, conform normelor europene in domeniu, dar pentru utilizarea acestuia este obligatorie desemnarea unei Autoritati PRS competenta la nivelul statului membru, care sa asigure respectarea Standardelor Minime Comune pentru utilizarea PRS. Un numar de 16 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene participa la ora actuala la Serviciul Public Reglementat ¬ PRS.

In prezent, Agentia Spatiala Romana (ROSA), prin prisma competentelor si responsabilitatilor el legale, este activa in Programul Galileo, reprezentantii ei participand la comitete, grupuri de lucru, consilii de program, administrative sau de securitate Galileo in cadrul Comisiei Europene, Agentiei GNSS European sau Agentiei Spatiale Europene.