Academicianul Viorel Barbu, care a demisionat in urma cu doua saptamani de la conducerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, a declarat miercuri, pentru News.ro, ca decizia de neconstitutionalitate a Legii de adoptare a OUG privind plagiatele este "o veste excelenta", dar aceasta situatie nu il determina sa revina asupra demisiei, intrucat are foarte multe lucruri de facut, iar la CNATDCU are cine sa il inlocuiasca, vicepresedintele Marius Andruh fiind foarte potrivit.

Academicianul Viorel BarbuFoto: Agerpres

"Vestea ca Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta 4/2016 privind plagiatele este neconstitutionala este excelenta", a spus academicianul Viorel Barbu.

Intrebat daca, in noul context, ar putea reveni la conducerea CNATDCU, Viorel Barbu a spus: "Nu prea revin asupra deciziilor. Nu voi reveni nici asupra demisiei din functia de presedinte al CNATDCU. Are cine sa ma inlocuiasca, vicepresedintele CNATDCU, Marius Andruh, este foarte potrivit".

Fostul presedinte al CNATDCU a mai spus ca deja are multe proiecte, pe care vrea sa le duca la bun sfarsit. "Am mai multe proiecte, ma voi dedica lor", a conchis Viorel Barbu.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta 4/2016 privind plagiatele este neconstitutionala.

Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat ca au fost admise atat sesizarile PNL, cat si ale Guvernului, iar OUG ramane in vigoare asa cum a fost adoptata de Guvern, fiind declarata neconstitutionala legea adoptata de Parlament.

Contestatiile au fost depuse in luna octombrie, dupa adoptarea legii de catre Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari in doua randuri: o data dupa ce Ordonanta a ajuns in Parlament, iar a doua oara dupa ce presedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor doua Camere.

Senatorii au respins, in octombrie, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a OUG privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamant, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramanand o instanta de recurs.

In urma acestei decizii, Viorel Barbu a demisionat din functia de presedinte al CNATDCU, acesta declarand, pentru News.ro ca a renuntat la functie in conditiile in care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea sa conduca o "institutie decorativa".

Premierul Dacian Ciolos a declarat, tot dupa votul din Senat, ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele, dar si demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat ca este un profesionist care si-a dovedit verticalitatea, neutralitatea si profesionalismul in modul in care a condus aceasta institutie, afirmand ca va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar sa fie ferit de imaginea plagiatului si a imposturii in cercetare.

Forma adoptata initial de Parlament a fost criticata de presedintele Klaus Iohannis, care a retrimis proiectul la reexaminare.

Presedintele afirma ca, in ceea ce priveste procedura obtinerii titlului de doctor, "aparent" aceasta este simplificata, insa "se elimina garantiile institutionale prin care se poate realiza controlul privind respectarea cerintelor procedurale si de calitate prevazute in programul de cercetare stiintifica".