Noile uniforme combat ale Armatei Romane, ce vor echipa militarii incepand cu anul 2017, au fost prezentate, marti, la Palatul Cercului Militar National din Bucuresti, in prezenta ministrului Apararii Nationale, Mihnea Motoc, potrivit Agerpres.

"Am vazut aceasta lansare a unei uniforme impresionante ca un element de modernitate. A fost o conceptie interesanta, in sensul in care a fost data in consultare militarilor din toate categoriile de forte care au probat mai multe luni un numar de asemenea uniforme, au dat feedback si a rezultat o optimizare continua a uniformei. Este specifica in sensul ca este utilizabila in toate teatrele de operatii in care actioneaza Armata Romana; este utilizabila deopotriva in toata gama de misiuni de pe teritoriul national", a declarat marti Mihnea Motoc.

El a precizat ca exemplarele lansate pentru testare au fost realizate cu forte proprii, in cadrul Armatei, ceea ce a presupus zero presiune bugetara.

"Vom lansa in etapa urmatoare o procedura de achizitie, dupa care uniformele vor intra propriu-zis in serviciu la inceputul anului viitor", a mai spus Motoc.

Seful Statului Major General, Nicolae Ciuca, a explicat ca noua uniforma este rezultatul experientelor de pe parcursul celor aproximativ 14 ani de misiuni internationale.

"Folosesc acest prilej pentru a ura tuturor militarilor Armatei Romane si familiilor acestora 'La multi ani' (...) Este momentul in care venim dupa o serie intreaga de experiente pe parcursul celor aproximativ 14 de misiuni in teatrele de operatii in care punem laolalta toate lectiile invatate, toate propunerile din partea militarilor si, prin compartimentul de specialitate, (...) am reusit sa iesim cu aceasta noua tinuta", a spus Nicolae Ciuca.

El a adaugat ca toate modificarile aduse tinutei au fost facute in urma feedback-ului din partea militarilor care au purtat-o.

"Noi suntem foarte multumiti, va fi o schimbare clara de echipament, (...) prin aceasta noua tinuta vom avea inca un motiv in plus sa fim mandri ca suntem militari ai Armatei Romane", a afirmat seful SMG.