Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, ca va decide, in functie de analiza ministerelor responsabile, daca va ataca la Curtea Constitutionala "anumite elemente" din legea initiata de Liviu Dragnea de eliminare a unor taxe nefiscale, sustinand ca eliminarea taxei radio-tv este in afara legii, informeaza Mediafax. Premierul a aratat ca fondurile adunate prin unele taxe sunt folosite pentru a finanta programe precum RABLA sau Casa Verde, astfel incat, in lipsa acestor taxe, trebuie gasita o modalitate de finantare pentru ca ele sa continue.

Dacian CiolosFoto: Hotnews

"Sper sa inteleaga toata lumea in Romania ca e usor sa tai taxe si poate sa fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie sa te gandesti si ce pui in loc. Nu neaparat ce taxe pui in loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminata astazi... si noi, Guvernul, am sustinut eliminarea acestei taxe si inlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru ca vrem noi sa fim mai rai cu romanii si vrem sa-i punem sa plateasca taxe, ci pentru ca aceasta taxa de timbru de mediu, in primul rand suntem de acord, trebuie sa fie una mai adaptata realitatii de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanta programul RABLA, pentru a putea finanta programul Casa Verde", a declarat Dacian Ciolos, in timpul unei deplasari la Cedntrul Tehnic Renault de la Titu.

El a mai spus ca, odata cu eliminarea acestei taxe, este eliminata si sursa de finantate pentru Fondul de Mediu pentru 2018.

"Deci asta inseamna ca nu ar mai trebui sa avem programul RABLA sau ar trebui sa-l amintem cu bani de la buget. Sper sa gasim impreuna intelepciunea pentru a reduce cat mai mult posibil taxele si birocratia pentru romani. Pe de alta parte eliminarea taxelor nu inseamna si eliminarea birocratiei, dimpotriva. Dar, cu siguranta, sunt multe taxe pe care romanii le platesc si care nu isi au rostul, care inseamnia multa birocratie. Insa trebuie sa ne gandim si la ce punem in loc pentru a finanta si alte programe care sunt in interesul romanilor", a adaugat Dacian Ciolos.

El a spus ca, in functie de analiza ministerelor responsabile, Guvernul va contesta la CCR "anumite elemente" din legea votata marti in Parlament, sustinand ca Executivul nu este impotriva eliminarii de taxe, insa nu trebuie trecut "dintr-o extrema in alta".

Premierul s-a referit si la taxa radio-tv, sustinand ca tara noastra se afla in ilegalitate din acest punct de vedere.

"Din cate m-au informat colaboratorii, legea spune ca nu poate statul sa finanteze 100% o televiziune publica din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independenta a televiziunii publice e legata si de sursa de finantare", a mai spus Dacian Ciolos.