Liderul Platformei Unioniste "Actiunea 2012", George Simion, a declarat marti la sediul PNL ca solicita ca premierul sustinut de patid, Dacian Ciolos, sa aiba unirea ca prioritate de guvernare, criticand faptul ca Presedintia nu are o strategie coerenta in ceea ce priveste Republica Moldova, informeaza Mediafax.

George SimionFoto: actiunea2012.ro

''Speram sa se infiinteze in sfarsit o institutie care sa coordoneze strategiile pe Republica Moldova, ca in proiectul de guvernare al PNL sa fie specificata reunificarea ca proiect national si ca viitoarea propunere de premier, am inteles ca este Dacian Ciolos, sa aiba printre prioritatile guvernarii subiectul Republicii Moldova pentru ca in Platforma Romania 100 nu am vazut asta ca prioritate'', a afirmat George Simion.

El a spus ca spera ca deciziile convenite in cadrul intalnirii sa fie girate de Alina Gorghiu, care spre deosebire de alti presedinti de partid, nu a fost dispusa sa dialogheze cu liderii Platformei Unioniste "Actiunea 2012".

''Mai speram ca deciziile pe care le luam aici sa fie girate de doamna Alina Gorghiu care este presedintele acestui partid si cu care noi am solicitat sa ne intalnim. Mi se pare firesc ca daca din partea tuturor celorlalte partide am primit intrevederi cu liderul partidului care a aprobat. (...) Am inteles ca nu va fi (prezenta Alina Gorghiu-n.r.), poate va fi maine sau la finalul negocierilor (...) Noi suntem disponibili toata ziua'', a explicat Simion.

El a anuntat ca va relua discutiile cu celelalte partide, afirmand ca a stabilit deja un calendar de lucru cu celelalte formatiuni si ca va cere ca fiecare partid ''sa isi asume o bucatica pe care o poate duce si pe care o poate realiza''.

''Speram ca presedintele Iohannis, dupa ce terminam acest tur de negocieri cu partidele, sa fie cel care pune toate partidele din Romania la aceeasi masa pe un pact de tip Snagov si acest pact sa fie coordonat de catre presedinte, este rolul sau constitutional. (...) Nu am primit decat reactia domnului presedinte de ieri care a spus ca marsurile si manifestarile noastre nu aduc nimic in plus pentru unire. Vreau sa va spun ca noi nu ne ocupam de marsuri, facem si strategii pe zona Republicii Moldova, avem propuneri concrete. Pana acum din partea Cotroceniului nu am vazut o strategie coerenta pe spatiu'', a acuzat Simion.

El a adaugat ca il asteapta pe Iohannis la dialog.

''Asteptam si pe presedinte si pe viitorul premier la dialog. O sa fim aici, nu plecam si asteptam rezultatele'', a accentuat liderul manifestantilor din weekend.

George Simion a negat existenta posibilelor influente din partea Rusiei.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni ca participantii la marsul uninostilor de sambata ''au exagerat un pic'', iar jandarmii au fost ''un pic nervosi'', in vreme ce politicienii au reactionat intr-o nota populist-electoralista. Intrebat la Satu Mare daca jandarmii au exagerat, seful statului a precizat ca acest lucru va fi spus de analiza MAI. ''Trebuie sa recunosc ca manifestantii au exagerat un pic'', a comentat el, adaugand ca a remarcat ''anumite accente care nu trebuia sa fie acolo'', motiv pentru care jandarmii au fost ''un pic nervosi''. Iohannis a subliniat ca proiectul unificarii este unul ''de mare greutate'', iar astfel de manifestatii atrag atentia, dar ca este sceptic in privinta utilitatii lor.