Regele Mihai I, ultimul monarh din tarile Europei de Est, implineste marti varsta de 95 de ani. Regele Mihai isi va petrece aniversarea la resedinta sa din Elvetia, alaturi de principesele Elena si Sofia, iar in tara vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului, potrivit News.ro.

Regele Mihai (foto arhiva)Foto: casa-regala.blogspot.ro

Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran - si-a anuntat retragerea din viata publica, la inceputul lunii martie, cand Casa Regala a transmis ca a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant si leucemie cronica si a fost supus unei interventii chirurgicale la o clinica din Lausanne. Astfel, Casa regala este reprezentata in toate actiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.

Pe 1 august 2016, regina Ana a incetat din viata intr-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind inmormantata la Curtea de Arges.

Regele Mihai si Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei. Pe 10 iunie 2013, Majestatile au sarbatorit, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la casatorie.

Regele Mihai a petrecut cea de-a 94-a aniversare in Elvetia, din cauza "starii de slabiciune" a reginei Ana. Anul trecut, in Romania nu au fost organizate manifestari ample.

Cea mai recenta vizita a regelui Mihai la Bucuresti dateaza din noiembrie 2014, cand l-a decorat pe fostul presedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul "Coroana Romaniei" in Grad de Mare Cruce pentru "inegalabila contributie" la caderea comunismului in Europa.