Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat "sceptic" in ceea ce priveste utilitatea unor manifestari de genul celei organizate de sambata de Platforma Unionista in demersul unirii cu Republica Moldova, apreciind si ca, in ceea ce priveste reactia jandarmilor, "manifestantii au exagerat un pic".

"Astfel de manifestari atrag atentia dar sunt sceptic in ce priveste utilitatea acestor manifestari in demersul efectiv de unificare", a raspuns Iohannis, luni seara, intrebat de ziaristi cum comenteaza acest protest.

Acesta a precizat ca nu stie daca se poate spune ca protestatarii au provocat jandarmii dar au "avut anumite accente care dupa pararea mea nu trebuiau sa fie acolo". Seful statului a vorbit insa si despre faptul ca jandarmii au fost "un pic nervosi".

Klaus Iohannis a criticat partidele care au salutat mitingul in "nota populist electoralista" din Bucuresti si a spus ca "acest deziderat (al unirii) nu poate fi atins decat intr-o abordare de lunga durata".

"Nu ne putem imagina ca s-ar putea intampla intr-un an sau doi", a mai spus presedintele Iohannis.

La marsul organizat sambata de Platforma Unionista Actiunea 2012, pe traseul Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, au participat aproximativ 2.500 de oameni.

Incidentele din Piata Victoriei au izbucnit in momentul in care manifestantii au vrut sa intre pe Calea Victoriei. Nemultumiti ca nu sunt lasati ca isi continue marsul, unii dintre protestatari s-au imbancit cu jandarmii. Cinci dintre manifestanti au fost scosi de jandarmi din multime si dusi la sectia de politie pentru a fi legitimati, ulterior patru dintre acestia fiind amendati cu cate 3.000 de lei pentru instigarea prin orice mijloace, cu intentia de tulburare a adunarii publice, printre acestia fiind si George Simion, liderul manifestantilor unionisti

Manifestatia pentru care Platforma Unionista "Actiunea 2012" avea autorizatie s-a incheiat la ora 18.00, in Piata Victoriei, iar de acolo unii dintre participanti, la indemnul lui George Simion, au mers la fantana de la Piata Universitatii, unde au continuat protestele.

In noaptea de sambata spre duminica, aproximativ 100 de oameni au dormit in corturi amplasate in jurul fantanii de la Universitate. Duminica, George Simion s-a intalnit cu conducerile partidelor PMP, ALDE, PSD, USR si PRU, la finalul carora unionistii au incheiat manifestatia de la Universitate, dupa 24 de ore de protest.