UPDATE IPS Teodosie ramane sub control judiciar, a decis CA Constanta. Instanta a inlaturat insa temeiul infractiunii de luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 24 octombrie 2016, 14:10 Actualitate | Esenţial


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
Foto: Agerpres
Magistratii Curtii de Apel Constanta au decis, luni, mentinerea controlului judiciar in cazul arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, cercetat de DNA pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false. Totodata, judecatorii au inlaturat ca temei al masurii preventive infractiunea de luare de mita, decizia instantei fiind definitiva, potrivit News.ro.

Curtea de Apel Constanta a decis ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sa fie cercetat in continuare sub control judiciar in dosarul in care este anchetat de DNA, dar a inlaturat ca temei al acestei masuri infractiunea de luare mita, apreciind ca nu exista indicii, au anuntat reprezentantii instantei. Decizia este definitiva.

IPS Teodosie s-a prezentat, luni, la Curtea de Apel Constanta unde s-a judecat cererea sa de revocare a controlului judiciar in dosarul in care este cercetat pentru pentru luare de mita si folosirea cu rea-credinta de documente false

La iesire din sala de judecata, arhiepiscopul Tomisului a declarat ca si-a sustinut nevinovatia in fata instantei si a afirmat ca pe el, personal, nu il afecteaza ca este acuzat pe nedrept, dar ca Biserica are de suferit.

"Am avut ocazia sa sustin nevinovatia pentru ca cele incriminate nu exista. Atat am de spus. Si am intrebat cui foloseste sa umileasca Biserica. Pe mine, personal, nu ma afecteaza ca sunt acuzat pe nedrept, dar afecteaza Biserica, pentru ca reprezint Biserica. Probele se vor dovedi ca, de fapt, nu s-au gasit", a declarat IPS Teodosie.


Avocatul Arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a afirmat ca acuzatiile aduse acestuia nu sunt fondate pe dovezi si ca, in opinia sa, si procurorii vor ajunge la aceeasi concluzie.

"Se vorbeste ca arhiepiscopul Tomisului a incasat anumite subventii de la APIA pentru acea cultura de vie de la Nazarcea. V-as ruga sa aveti in vedere ca discutam nu de 350 de hectare, atat este intreaga suprafata, ce cuprinde si suprafetele arabile sau pasune, discutam de aproximativ 117 hectare de vie. Nu numai ca fondurile de la APIA nu au ajuns, ci Arhiepiscopia a alocat fonduri foarte importante pentru sustinerea acestei culturi, sigur ca erau neindestulatoare", a afirmat Maria Vasii.

Vasii sustine ca subventiile de la APIA au fost folosite in scopul in care au fost luate si ca nu IPS Teodosie s-a ocupat de vie, ci avea un departament in acest sens.

"Daca Parchetul era interesat sa afle adevarul, ar fi observat centralizatoarele care aratau circuitul banilor, ar fi observat ca toate aceste subventii au fost folosite in scopul in care au fost luate. Aceste subventii se dadeau pe suprafata, asa se numesc, nu pe cultura. Nici macar procurorii nu il acuza pe inaltul prelat ca a falsificat documentele privind suprafetele, iar APIA dadea aceste subventii pe suprafata. (...) Credeti ca inaltul prelat se ocupa de vie? Nu. Avea un departament care era desemnat in a aplica corect legea. Nu are niciun document semnat de inaltul prelat, cu toate acestea, dansul este acuzat de aceasta frauda", a spus avocatul.

Referitor la cealalta acuzatie a procurorilor in cazul arhiepiscopului Tomisului, luare de mita, Maria Vasii a spus ca exista la dosar interceptari care arata ca arhiepiscopul refuza sa primeasca plicul cu bani.

"Aceasta penibila fapta de coruptie, 500 de euro. Discutam cu totii daca inaltul prelat, care apartine unei biserici autocefale, separate de ierarhia de stat, poate avea calitatea de functionar public, ca sa raspunda pentru luare de mita. La dosar sunt interceptari care arata refuzul vehement pe care dansul il adreseaza celui care intinde plicul cu cei 500 de euro. Nici nu vede cati sunt acolo, doar refuza vehement. (...) Avem dreptul sa spunem ca acuzatia este nefondata", a mai declarat Vasii, care a precizat ca de la instanta va merge la DNA pentru a depune documente care dovedesc nevinovatia arhiepiscopului.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus luarea masurii preventive in cazul arhiepiscopului Tomisului in data de 17 octombrie, in dosarul in care acesta este cercetat pentru luare de mita si folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus inceperea urmaririi penale fata de Stere Beca, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar si fata de Aurelian Stefan, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

In perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) pentru a primi fonduri europene.

"In declaratiile prezentate la APIA, inculpatii au declarat in mod nereal ca utilizeaza anumite suprafete agricole avand categoriile de folosinta ᅡvii pe rod cu struguri pentru vinᅡ/ᅡvii pe rod cu struguri nobili pentru vinᅡ, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", arata DNA.

Potrivit procurorilor, "un alt aspect fals prezent in cuprinsul declaratiilor depuse in perioada respectiva a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC) si cerintele legale in materie de gestionare (SMR) privind mediul, sanatatea publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor, reglementate prin legislatia nationala, pe toata suprafata agricola a exploatatiei si pentru activitatea agricola pe care o desfasoara".

Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.356.973 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 148.610,21 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei, in anul 2016 platile nefiind inca autorizate (aceasta fapta a ramas in faza tentativei).

DNA mai arata ca, in primavara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoana, pentru a dispune "ca persoana in cauza sa primeasca remuneratie legala pentru activitatea pe care o desfasura intr-o parohie".

IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape doua ore, la sediul DNA Constanta. El nu a facut declaratii jurnalistilor nici la intrarea, nici la iesirea de la DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de procurorii anticoruptie pentru luare de mita, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana pentru a o ajuta sa se inscrie la Facultatea de Teologie a Universitatii Ovidius, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultati. In acest dosar, in urma cu doi ani, arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmarire penala, el precizand atunci ca nu a fost gasita nicio proba impotriva sa.

De asemenea, in vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor in dosarul privind cartile scrise in penitenciar, pe motiv ca el a girat cartea "Muntele Athos, patria ortodoxiei", scrisa de Gigi Becali.


Citeste mai multe despre   


3268 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  teodosie tovaras in cele lumesti (Luni, 24 octombrie 2016, 14:38)

  mmmircea [utilizator]

  cu mazare, porcusor, strutu, martin, fiind de aceeasi teapa cu ei. Ii faceti o nedreptate cu ceea ce scrieti in articol - nu acoperiti nici 1% din activitatea lui.
 • +10 (10 voturi)    
  Zau (Luni, 24 octombrie 2016, 14:58)

  man_and_twin [utilizator]

  Reputatia bisericii ar fi afectata doar daca Spagoveanu ar fi achitat. Ce popa mai e ala care n-a furat?
  De unde ar mai fi cotizat el la piramida BOR.
 • +5 (5 voturi)    
  pai nici n-are cum sa te afecteze (Luni, 24 octombrie 2016, 15:25)

  moka [utilizator]

  La ditamai soriciu...
 • +2 (6 voturi)    
  Alt trasnit ce se identifica (Luni, 24 octombrie 2016, 15:28)

  Bogdan_100 [utilizator]

  cu biserica. In afara de Isus nimeni nu se poate pune alaturi de biserica. Infractorul Teodosie face rau bisericii prin faptele sale si prin pozitia de pe care le face. In rest "faceti ce zice nu ce face popa".
  • +3 (3 voturi)    
   Asa sunt toti (Luni, 24 octombrie 2016, 17:22)

   man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

   Biserica e o institutie si o industrie. Asa ca Biserica e fix oamenii din care se compune, si activitatile cu care ei se indeletnicesc. Nimic mai mult.
   Cred ca tu esti cel care confunda o credinta cu o industrie construita pe baza ei.
   E ca si cum nu i-ai mai permite lui Ponta sa se identifice cu partidul lui.
 • +1 (1 vot)    
  Chiar nu iti este rusine,..... (Luni, 24 octombrie 2016, 15:35)

  gigiN [utilizator]

  ....escrocule ? De ani buniu trebuia sa fi ajuns in puscarie ! Sper ca de data asta sa nu mai scapi !!
 • +4 (4 voturi)    
  Mafia care a privatizat credinta romanilor! (Luni, 24 octombrie 2016, 15:39)

  pedepsitorul [utilizator]

  Cand folosesti credinta unui popor pentru a obtine foloase personale, se numeste abuz in serviciu!

  Si daca imi amintesc ca preotii sunt platiti de la buget, ma gandesc ca trebuie si un dosar de abuz in serviciu!

  Oare meritati voi sediul acela de sute de milioane?

  Eu zic ca trebuie sa analizam si cum au disparut banii din donatiile autoritatilor locale, prin deturnare de fonduri!
 • +1 (1 vot)    
  este imun (Luni, 24 octombrie 2016, 15:42)

  IosifCiosif [anonim]

  deci ...pacat ca este preot!
 • +4 (4 voturi)    
  popa (ne)prostu" (Luni, 24 octombrie 2016, 15:44)

  acasa1284285656193 [utilizator]

  Cine nu-l cunoaste pe Teodosie Spagoveanu si afacerea
  cu caminul de orfani de la Gradinari,nu stie mai nimic !
 • +3 (3 voturi)    
  Aberatie (Luni, 24 octombrie 2016, 16:10)

  tudor74 [utilizator]

  Cum nu poate fi acuzat de mita pt ca nu e functionar public ?
  Pe sarlatanii astia cu barba si rochie ii vad in parlament, in guvern, in scoli, pe statele de plata din bugetul public ... cu puii mei astia nu sunt functionari publici ?
 • +1 (1 vot)    
  Biserica face afaceri. De ce permite asta ? (Luni, 24 octombrie 2016, 16:11)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Ar trebui investigate toate afacerile bisericii.
  Intr-un stat laic, care totusi finanteaza cultele religioase, nu intelg de ce li se permite dezvoltarea de afaceri, mai ales ca nu platesc taxe si impozite, deci incalca libera concurenta.
  Afaceri :
  Agentie de turism - Basilica Travel
  Hoteluri si pensiuni - ascunse sub titulatura de asezari ecumenice fac afaceri bune cu servicii de cazare si organizari evenimente
  Exploatari de masa forestiera - au gatere, taie paduri, vand scandura
  Balti de pescuit, balastiere, ferme si exploatatii agricole - e plina tara de astfel de afaceri, inclusiv cea in care e investitgat acest domn.
  Intrebarea este, de ce permitem asa ceva ?
  Ce este BOR ? O companie sau un cult religios ?
 • +3 (3 voturi)    
  Dupa beci, va merge sigur in iad (Luni, 24 octombrie 2016, 16:12)

  Plagarus [utilizator]

  Ce familie crestina o fi avut nea Macedon Petrescu asta ,pe numele sau de mirean-civil ?!
  Doctor în Teologie din iulie 1999,Doctor în muzică din decembrie 2005 si cu binecuvântarea Vrednicului de pomenire, Preafericitul Părinte Patriarh TEOCTIST a prezidat examenele de capacitate preoţească, examenele de definitivare şi promovare, la care a susţinut prelegeri între anii 1994-2000.
  Manastirea din Dorna Arini jud. Suceava i-a cedat lui Macedon Hapsaneanul Teodosie Spagoveanul un hotel, doua case si 19 ha. de teren !!!?
 • +1 (1 vot)    
  Adevarul raneste BOR (Luni, 24 octombrie 2016, 19:53)

  Wanheda [utilizator]

  Adica dezvaluia Mafia din institutie. Normal ca ii doare.
 • 0 (0 voturi)    
  ips pe ///<br> (Marţi, 25 octombrie 2016, 18:50)

  marr.io [utilizator]

  Acest /// si madam avocata care il apara ar trebui sa nu uite ca Statul Roman asigura salarizarea tuturor categoriilor breslei preotetti in proportie de 100%, adica ii da si individului teodosie. Normal, cei mai multi bani merg catre cei care ocupa functii din conducerea cultelor si a unitatilor centrale de cult, asimilate personalului încadrat pe functii de demnitate publica. Un Arhiepiscop si sef de cult (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin, presedinte uniune, presedinte) e remunerat cu 7.643 de lei fiecare! De ce trebuie sa platim de la bugetul statului asa ceva? Nu cumva din cauza lichelelor pseudocomuniste aflate in parlament. Parlament = adunatura de pomanagii, pupincuristi fara scrupule, oportunisti si hoti care au votat aceasta aberatie? In acest timp poporul doarme si e servit cu laturi si circ. Somn usor, popor fara atitudine! Aveti ce meritati.

  Semnat,
  Un om... si daca am vazut ca nu se poate schimba atitudinea romanului de rand am preferat sa schimb tara din buletin.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version