Presedintele Klaus Iohannis a precizat vineri ca afirmatia sa potrivit careia "este gresit sa mergem pe calea fanatismului religios" nu a reprezentat un atac la adresa Bisericii Ortodoxe sau Penticostale si a facut din nou un apel la o discutie "calma si onesta" in ceea ce priveste disputa privind definirea casatoriei si strangerea de semnaturi pentru modificarea Constitutiei.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

El a fost intrebat cum comenteaza reactiile de joi ale Coalitiei pentru Familie si ale Bisericii Ortodoxe Romane.

"Au perfecta dreptate", a raspuns Iohannis, intr-o conferinta de presa, aratand ca "felul in care unii au interpretat afirmatiile mele arata cu varf si indesat nevoia de conciliere, nevoia de pace sociala in Romania".

"Eu nu am acuzat pe nimeni si nici nu am intentionat", a precizat el, aratand doar ca a "atras atentia asupra unor posibile pericole".

Klaus Iohannis a subliniat ca nu a pus in niciun moment in discutie dreptul la petitie al Coalitiei pentru Familie.

"Discutia s-a dus intr-o directie unde probabil ar satisface ceva interese. Nu imi insusesc aceste interpretari. Eu doresc o discutie onesta, calma", a mai spus Iohannis,

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, intrebat ce parere are despre demersul de modificare a Constitutiei in sensul definirii casatoriei ca fiind exclusiv intre o femeie si un barbat, ca el este adeptul tolerantei si considera ca fiind "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative, potrivit News.ro. Iohannis a fost intrebat ce parere are despre initiativa celor 3 milioane de romani care au semnat pentru modificarea Constitutiei si precizarea clara ca o casatorie este o uniune intre o femeie si un barbat. Seful statului considera ca societatea trebuie sa revina la toleranta si "acceptarea celuialt".

"Acceptarea celuilalt cu bune si rele. Nu suntem toti la fel. Nu toate grupurile etnice si toate grupurile religioase sunt la fel. Este gresit sa dam ascultare sau sa mergem pe calea fanatismului religios si a solicitarilor ultimative. Eu nu cred in ele si nu le sprijin", a afirmat Klaus Iohannis.

In replica, joi, Coalitia pentru Familie i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa clarifice declaratiile referitoare la initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema familiei, considerand ca exista riscul ca acestea sa fie interpretate ca "o opozitie ferma si principiala la exprimarea civica a crestinilor".

"Solicitam aceste clarificari in conditiile in care presa a preluat si interpretat declaratia domnului presedinte ca pe un semnal clar de opozitie fata de initiativa cetateneasca. Mai mult, presa internationala le-a legat, intr-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curtii Constitutionale care se va pronunta pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de barbati de a le fi recunoscuta in Romania "casatoria" incheiata intr-un alt stat", sustine Mihai Gheorghiu, presedintele Comitetului de initiativa cetateneasca a Coalitiei pentru Familie, intr-un comunicat transmis joi si citat de Agerpres.

Si Patriarhia Romana a reactionat, tot joi, la declaratia presedintelui Klaus Iohannis, afirmand ca ca demersul Coalitiei pentru Familie nu reprezinta "o solicitare ultimativa" si nu nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios".

"Reactia domnului presedinte Iohannis este un raspuns la "o solicitare ultimativa" a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea presedintelui fata de familia crestina. Probabil acest demers a fost catalogat ca "solicitare ultimativa"", arata Patrirahia Romana, potrivit News.ro.

Reprezentantii Patriarhiei mai sustin ca demersul Coalitiei pentru Familie, in urma caruia trei milioane de cetateni romani au solicitat modificarea Constitutiei referitor la definirea familiei nu poate fi considerat o "cale a fanatismului religios", sau o dovada de intoleranta.