Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri ca in ultimele zile a avut "contacte intense" cu partea canadiana in problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani, precizand ca pentru Romania a fost important ca eliminarea vizelor sa aiba loc in 2017 si nu in 2018, potrivit Agerpres.

Dacian CiolosFoto: Guvernul Romaniei

"Am intensificat dialogul cu partea canadiana undeva in vara acestui an. (...) Dupa discutii consistente, am convenit cu partea canadiana ca e important ca Romania sa poata ratifica acordul comercial Canada - Uniunea Europeana si sa rezolve si aceasta problema a eliminarii vizelor pentru cetatenii romani. Am primit atunci promisiunea domnului prim-ministru ca vom cauta o solutie. Asa cum ati vazut, s-a gasit acea solutie. Chiar in ultimele zile am avut contacte intense cu partea canadiana. Pentru noi, a fost important sa avem confirmarea ca ridicarea vizelor se va petrece in 2017 si nu in 2018, asa cum fusese propus initial", a afirmat Dacian Ciolos.

Premierul a adaugat ca, desi va exista un decalaj de cateva luni intre momentul intrarii in vigoare a acordului Canada - Uniunea Europeana si cel al eliminarii vizelor, este totusi important ca s-a gasit o solutie la aceasta situatie.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca s-a ajuns la un acord cu partea canadiana in ceea ce priveste liberalizarea vizelor pentru romani din anul 2017. "Am o veste buna. In aceasta dimineata s-a ajuns la un acord cu partea canadiana, un acord rezonabil pentru ambele parti si in acest fel suntem in situatia foarte potrivita pentru discutia de astazi sa ne retragem rezerva pe care am declarat-o fata de CETA. Romania nu mai are niciun fel de obiectiuni fata de Acordul Comercial cu Canada. Este o intelegere care este destul de buna", a anuntat Klaus Iohannis, aflat la Consiliului European de la Bruxelles.

Seful statului a precizat ca de la 1 mai 2017 se va renunta la vize pentru romanii care au mai avut viza de Canada, iar de la 1 decembrie anul viitor pentru toti cetatenii romani.