Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca in intalnirea avuta joi, la Bruxelles, in marja summitului Consiliului European, cu premierul britanic Theresa May i-a transmis acesteia ca soarta romanilor din Marea Britanie este o tema extrem de importanta pentru Romania, ce va fi negociata cu foarte mare aplomb in discutiile vizand Brexit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presedintele Klaus Iohannis participa joi, la Bruxelles, la Consiliul European, inaintea acestei reuniuni el avand o intalnire cu premierul Marii Britanii, Theresa May. La finalul intalnirii, seful statului a declarat jurnalistilor romani ca a discutat cu sefa guvernului de la Londra "despre Brexit, dar si despre chestiuni bilaterale".

"Relatia noastra cu Marea Britanie este importanta, avem un parteneriat strategic, pe care dorim sa-l ducem mai departe. Theresa May mi-a spus cum vede domnia sa procedural Brexitul: mai exact, in prima parte a anului (2017, n.r.) se va face notificarea pe Articolul 50, dupa care vor incepe negocierile", a aratat Iohannis.

"Am constatat ca si eu si dna prim-ministru ne dorim negocieri clare, care se duc in termeni foarte corecti - fair-play, cum zic englezii - si tinand cont si de problemele care sunt importante si pentru o parte si pentru cealalata. In acest context, evident ca am mentionat ca pentru noi o tema extrem de importanta, unde vom negocia cu foarte mare aplomb, este soarta romanilor din Marea Britanie. Nu doar dupa Brexit, ci si pana la Brexit. Nu ne dorim incidente, nu ne dorim ca romanii din Marea Britanie sa fie supusi unor presiuni inutile", a mentionat presedintele.

Seful statului a precizat totodata ca a "gasit mare intelegere, dna prim-ministru mi-a garantat ca se va implica personal ca sa nu existe astfel de incidente, nici pana la Brexit, nici dupa Brexit. Urmand, sigur, ca multe alte detalii se fie discutate pe parcursul negocierilor care se vor purta intre Marea Britanie si UE 27".

Intrebat de jurnalisti ce statut ar putea avea romanii din Regat dupa Brexit, Iohannis a raspuns ca acest lucru "va rezulta din negocieri". "Fiindca, pentru Marea Britanie, reglementarea imigratiei pare a fi o problema foarte importanta, cum pentru noi statutul romanilor este o problema foarte importanta. Dar noi, pot sa spun de pe acum, ne vom implica foarte mult in negocieri, pentru a obtine un statut cat se poate de bun pentru romanii nostri", a insistat seful statului.