Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat joi ca are sustinerea Guvernului ca Agentia Nationala pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) sa devina functionala in luna decembrie, dar mai este necesara vointa oficialilor de a confisca bunurile si banii obtinuti in urma savarsirii de infractiuni, transmite News.ro.

Raluca PrunaFoto: Agerpres

"Trebuie spus ca nu toate statele europene au o asemenea agentie, asa ca eu sunt foarte optimista. Va asigur ca nu sunt motive sa ne ingrijoram nici in legatura cu sediul, nici cu personalul agentiei. Eu cred ca daca premierul Romaniei, care a fost in deschiderea acestui eveniment, si eu ca ministru am spus ca este important sa redam societatii ceea ce s-a furat societatii, cred ca acesta este un mesaj important. Si cred ca, odata cu transpunerea completa a directivei europene, avem si cadrul legal si cel institutional, ramane sa mai avem vointa de a confisca cu adevarat, de a face uz de ceea ce ne da deja legea si de a confisca produsele infractiunii", a spus ministrul Justitiei, la Conferinta Pan-Europeana a Oficiilor Nationale de Recuperare a Creantelor.

Directorul general al ANABI, Cornel Calinescu, a declarat ca institutia are deja solicitari din partea magistratilor de vanzare, inainte de finalizarea proceselor penale, a unor bunuri obtinute din infractiuni.

"In momentul de fata, avem cereri primite de la procurori si de la judecatori, si le solutionam prin intermediul ANAF. Tinta este ca, la sfarsitul acestui an, sa putem sa facem acest lucru pe cont propriu. Avem sub zece astfel de cereri, sunt modelele clasice, autovehicule, tiruri, nimic deosebit. Este insa o ocazie pentru noi de a ne face temele si de a identifica cele mai bune forme de valorificare in termen foarte scurt si la un pret bun. Magistratii, in cele zece cazuri, ne-au cerut valorificarea anticipata a bunurilor, inainte de ramanerea definitiva a hotararii", a spus Cornel Calinescu.

Seful ANABI a precizat ca in aceste zile sunt angajati functionarii publici care vor lucra in agentie.

"Pana pe 27 decembrie, aceasta agentie trebuie sa fie in stare sa functioneze pe propriile picioare", a mai aratat Calinescu.

Directorul ANABI a adaugat ca cererile primite de la procurori si de la judecatori sunt solutionate prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Potrivit legii, exista patru posibilitati de valorificare a acestor bunuri indisponibilizate, prin ANABI, printr-o firma, prin intermediul executorilor judecatoresti sau al ANAF.

"Noi am ales pentru aceste cazuri sa colaboram cu cei de la ANAF, si vom folosi aceasta varianta pana vom reusi sa valorificam pe cont propriu aceste bunuri provenite din infractiuni", a mai spus seful ANABI.