Mircea Miclea: Scoala, profesorii si parintii sunt insuficient pregatiti pentru cazuri precum cel de la Pitesti. Parintii sunt indreptatiti sa ceara siguranta copiilor lor in cadrul scolii, nu cred ca sunt indreptatiti sa ceara mutarea la o alta scoala

de Corina Ionel     HotNews.ro
Joi, 20 octombrie 2016, 9:31 Actualitate | Esenţial


Mircea Miclea
Foto: Agerpres
Parintii sunt indreptatiti sa ceara siguranta copiilor lor in cadrul scolii, insa nu sunt indreptatiti sa ceara mutarea copilului la o alta scoala, aceasta fiind o problema in care decid specialistii, nu parintii, considera psihologul Mircea Miclea. Fostul ministru al Educatiei a declarat pentru HotNews.ro ca scoala romaneasca este insuficient pregatita pentru a gestiona cazuri precum cel al elevului de la Pitesti, diagnosticat cu ADHD, care face subiectul unui protest al colegilor de clasa, ce il acuza de agresivitate.

Mircea Miclea a aratat ca una dintre probleme rezida in faptul ca se continua formarea profesorilor printr-un modul psihopedagogic, ceea ce nu ii pregateste pentru managementul unor astfel de cazuri. Pe de alta parte, evenimentele recente indica faptul ca nici parintii nu sunt suficient pregatiti, spune Mircea Miclea, considerand ca unii dintre ei sunt suprasensibili la experientele pe care le au copii lor la scoala si incearca sa-i protejeze excesiv, facandu-i astfel vulnerabili mai tarziu.

Elevii unei clase a VII-a de la scoala I.L Caragiale din Pitesti au protestat saptamana aceasta, refuzand sa intre la ore. Acestia il acuza pe unul dintre colegii lor, diagnosticat cu ADHD, de manifestari agresive, drept pentru care cer mutarea lui la o alta scoala. (Citeste aici pe larg despre caz) Intre timp, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Arges a gasit o solutie temporara, anuntand ca baiatul va sta acasa, fiind scutit pana la o noua evaluare medicala programata saptamana viitoare (sursa).

Mircea Miclea, psiholog, profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai, fost ministru al Educatiei si presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Educatie care a elaborat legea educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca Legea Educatiei prevede masuri pentru a integra in scoala de masa si pentru a a asigura parcursul educational al copiiilor care sufera de afectiuni precum ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie).

"Mutarea lui la o alta scoala, daca diagnosticul e corect, e gresita. As spune ca e si imorala. A muta raul dintr-o scoala intr-o alta scoala nu e moral. Copiii acestia, cu cit sunt mai discriminati, cu atit devin mai agresivi de-a lungul timpului iar costurile sociale ulterioare sunt mult mai mari", spune fostul ministru al Educatiei.

Mircea Miclea a explicat ca interventia in cazuri precum cel de la scoala pitesteana se face pe 3 paliere: la nivelul copilului, unde este necesara interventia terapeutica; la nivel parintilor si profesorilor care interactioneaza cu el si cre trebuie instruii cum anume sa lucreze cu el; si la nivelul solii unde trebuie sa exista si sa fie aplicata ferm o politica de non-discriminare. Aceasta politica trebuie asumata nu doar de profesori si personalul scolii, ci si de comitetele de parinti.

Citeste mai jos declaratiile integrale acordate HotNews.ro de catre Mircea Miclea despre scoala romaneasca si capacitatea ei de a gestiona cazuri pentru cel de la PitestiRep.: Cum explicati reactia de respingere totala in cazul de la Pitesti?


M. Miclea:
ADHD-ul este o tulburare cu o frecventa de aproximativ 3-4% in rindul copiilor de virsta scolara, daca coroboram datele din diverse studii si le dam la o parte pe cele care, probabil influentate de companiile farmaceutice, ajung la supradiagnosticarea acestei tulburari.

Agresivitatea, de care se pling parintii, in cazul de la Pitesti, nu este o parte a simptomatologiei ADHD. E adevarat insa ca un astfel de copil, daca este prost tratat (de catre colegi, de catre cei care il au in grija, de psihologi sau profesori) poate deveni agresiv. Este insa o agresivitate defensiva, adica, mai simplu spus,  esti "rau" pentru ca nu stii cum sa mai faci fata presiunii care vine din partea celorlalti.

Daca este vorba de agresivitate in acest caz, ea se datoreaza modului inadecvat in care s-a facut managementul cazului, nu simptomatologiei copilului.


Rep.: Ce solutie vedeti pentru situatii precum cea de la Pitesti?


Mircea Miclea: Un astfel de copil, repet, daca diagnosticul e corect, trebuie integrat in scoala de masa, nu pus intr-o scoala speciala. Va spun citeva masuri imediate:

1. La activitatile la clasa trebuie sa asiste si un psiholog (psihopedagog) sau profesor de sprijin. Solutia sa asiste parintele nu e viabila, iar Legea educatiei a prevazut roluri de genul celor mentionate mai sus tocmai ca sa faca fata unor astfel de cazuri. O buna relatie terapeutica dintre copil si psiho-pedagog poate imbunatati considerabil comportamentul lui la clasa si ii pune inafara pericolului pe ceilalti copii.

Cred ca parintii sunt indreptatiti sa ceara siguranta copiilor lor in cadrul scolii. Nu cred ca sunt indreptatiti sa ceara mutarea copilului la o alta scoala. E o problema in care decid specialistii, nu parintii.

Salut decizia directiunii scolii de a continua activitatea didactica in acest caz.

2. Cadrele didactice trebuie invatate cum sa gestioneze astfel de cazuri.

Eu nu sunt specialist in ADHD, dar colaboratorii mei foarte apropiati fac workshopuri foarte utile pe aceasta tema si colectivul nostru a tradus cea mai buna carte referitoare la interventia in ADHD. Acolo sunt spuse lucrurile referitoare la proceduri. De pilda, temele trebuie date diferentiat. Stii ca cel cu ADHD nu se poate concentra mult pe o sarcina, atunci nu ii dai multe exercitii de acelasi fel ci mai putine si diferite. Mergi pe calitate nu pe cantitate. Stii, ca nu poate sta loculuii, mai mult de o jumatate de ora, cunosti indicatorii comportamentali care preced un episod hiperactiv, atunci ii folosesti energia intr-o sarcina pozitiva: il pui sa steaga tabla, il pui sa adune fisele de lucru si sa le aduca la catedra, etc., adica o serie de sarcini prin care isi descarca adaptativ energia. Sau il implici, fara sa il supraincarci, intr-o activitate fizica, utila. Sunt multe lucruri care se pot face cu care, din pacate, cadrele didactice nu sunt familiarizate.

Ca sa fiu mai scurt, cred ca parintii trebuie sa ceara siguranta copiilor lor la orele de clasa, dar nu mutarea copilului cu problema, cred ca imediat trebuie adus un specialist care sa asiste elevul la ore, eventual se poate face o noua evaluare a copilului, daca mai e cazul.

Mutarea lui la o alta scoala, daca diagnosticul e corect, e gresita. As spune ca e si imorala. A muta raul dintr-o scoala intr-o alta scoala nu e moral. Copiii acestia, cu cit sunt mai discriminati, cu atit devin mai agresivi de-a lungul timpului iar costurile sociale ulterioare sunt mult mai mari.


Rep.: Cum sunt gestionate astfel de cazuri in alte tari?


Mircea Miclea: Sugestiile care le-am oferit mai sus se bazeaza pe date de cercetare si bune practici din alte tari. Copiii cu ADHD ramin in clase normale. Interventia in astfel de cazuri se face la mai multe niveluri: 1. la nivelul copilului, se face interventie terapeutica, (cognitiv-comportamentala, de catre psiholog, prin medicatie, de catre psihiatru, daca avem un caz acut, dar cu mare atentie la supramedicatie, datorita efectelor secundare); 2. la nivelul celor implicati in cresterea si educarea copilului, se fac programe integrate de interventie in care se spune parintelui ce trebuie sa faca si educatorului, iar acestia primesc sprijin de la psihopedagog; 3. la nivelul scolii, printr-o politica explicita, ferma, de non-discriminare, asumata de cadrele didactice si comitetele de parinti.


Rep.: In ce fel este pregatita scoala romaneasca pentru cazuri precum cel de la scoala I. L. Caragiale din Pitesti?


Mircea Miclea:
Scoala e insuficient pregatita. De pilda, desi Legea educatiei spune ca trebuie un psiholog la 800 de copii, avem un psiholog la 1.500 de copii, acolo unde avem. Pregatirea cadrelor didactice in a face managementul unor asfel de cazuri e deficitara, pentru ca noi continuam sa formam profesorii printr-un modul psihopedagogic de pe vremea lui Ceausescu, in loc sa ii pregatim prin masterat didactic, asa cum spune Legea educatiei.

Observ in zilele acestea ca se discuta iar despre masteratul didactic, cind, de fapt, trebuia aplicat de 5 ani ce era scris deja in lege. Am consultat multe studii atunci, rezultatele erau clare in aceasta directie, dar degeaba. Adevarurile neconvenabile nu sunt puse in practica sociala.

As mai spune ceva: cred ca nici parintii nu sunt suficient pregatiti. E firesc sa te preocupe copilul tau, dar constat o suprasensibilitate a unor parinti la experientele pe care le au copii lor la scoala, incearca sa-i protejeze excesiv si gresesc. Copiii mei (dau acest exemplu doar ca sa ilustrez o idee, sa fie clar!) au facut gradinita de stat si au mers la scoli de stat; au avut si colegi cu ADHD, si romi, si cu tulburari de comportament dar au avut si colegi exceptionali. Nu m-am gindit o clipa sa ii mut in alta parte, pentru ca am vrut sa se obisnuiasca din scoala cu ceea ce li se va intimpla in viata; o sa convietuiasca cu tot felul de oameni, si e bine sa invete asta din timp. Daca ii protejam prea mult in scoala ii facem vulnerabili mai tirziu, ceea ce nu e deloc bine. Cred ca trebuie sa invatam cu totii (scoala, cadre didactice, parinti) cite ceva din cazul de la I.L. Caragiale din Pitesti.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16714 vizualizari

 • +6 (36 voturi)    
  Drepturile copiilor?! (Joi, 20 octombrie 2016, 9:41)

  ana1234 [utilizator]

  Voi vorbi de un alt caz - tot un baiat ADHD.
  Venea cu cutitul la el, cu care se ducea si isi amentinta colegii in clasa a V-a.
  A intrat in baia fetelor si a obligat aproape o fata sa il sarute.

  Si acestea sunt cateva exemple.

  Atunci va intreb Domnule "Psihilog" - cu ce sunt vinovati acesti copii si cu ce sunt obligati sa aiba parte de un comportament agresiv si teroziant la scoala?! Ajung sa fie discrimianti tocmai copiii normali. Acesti copii sunt bolnavi, mi-este mila de ei. Insa trebuie integrati daca au un comportament netru, nu AGRESIV.

  De asemenea un profesionist si trebuie sa incurajeze copiii sa accepte orice. Mi-este mila de copiii pe care ii consiliaza domnul acesta.
  • +2 (34 voturi)    
   Agresivitatea la copii (Joi, 20 octombrie 2016, 10:02)

   GinaC [utilizator] i-a raspuns lui ana1234

   Agresivitatea la copii este cel mai adesea rezultatul fricilor lor si al sentimentului ca nu sunt acceptati de ceilalti. Exemplul dvs. exact asta demonstreaza. Daca acel copil care a venit cu cutit la scoala ar fi beneficiat de atentia scolii si a parintilor asa cum descrie Miclea mai sus ca trebuie facut, astfel de incidente nu ar fi avut loc.
   Copiii cu comportamente agresive nu trebuie separati, ci tratati. Dar, maica, de unde bani? Sa formezi profesorii, sa aduci profesorul de sprijin, sa implici psihologul, toate acestea inseamna bani ...
   Exemplu: la o scoala privata, profesorii nu stau in pauze ca autistii in cancelarie, ci sunt impartiti pe diferite sectoare din scoala si SUPRAVEGHEAZA COPIII.
   Asadar, problema nu este la copii, este la cei din jurul lor, care nu creeaza un mediu educativ sanatos pentru ei.
   • +6 (24 voturi)    
    Habar n-ai (Joi, 20 octombrie 2016, 10:16)

    munuc [utilizator] i-a raspuns lui GinaC

    Treaba profesorilor nu e de a fi paznici in pauze. Profesorii au 10 minute sa schimbe catalogul, sa se spele pe maini si sa-si pregateasca ora urmatoare. Daca stau de paza in pauza, toate astea le vor face din timpul orei. Cum preferati?
    • +1 (17 voturi)    
     pam pam (Joi, 20 octombrie 2016, 11:00)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui munuc

     Asadar in cele 10 minute orice e posibil? Daca se organizeaza un gang bang in baia scolii, profesorii nu se baga pentru ca sunt minutele lor de spalat pe maini?
     Scoala trebuie sa asigure educatia si protectia elevilor in interiorul zidurilor sale.
     • +15 (17 voturi)    
      tuturor!! (Joi, 20 octombrie 2016, 11:44)

      Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

      scoala trebuie sa asigure educatie si protectie TUTUROR copiilor in interiorul zidurilor sale nu doar unora.
      si, cand ai cun copil care vine cu cutitul la el, e mai gresu sa asiguri asa ceva intrucat nu poti avea "jandarmi" la fiecare copil.

      La mine-n scoala, daca un copil este prins cu cutin la el- AUTOMAT, copilul nu are ce cauta o saptamana, mama e chemata de urgenta la scoala...si OGLIGATA, ca intr-un termen fix, si destul de scurt, sa rezolve problema...altfel copilul e trasferat automat la scoala speciala (cu sau fara acordul mamei).

      Nimeni nu risca sa vada...ca poate nu scoate ochii sau il strange de gat pe vreun copil.

      Cam asta e diferenta dintre o scoala normala, intr-un sistem normal si scoala romaneasca.
      • -3 (9 voturi)    
       umm (Joi, 20 octombrie 2016, 12:26)

       muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       Ma intreb de unde ai inteles ca ma refeream doar la drepturile cutitarilor.
       Faptul ca cineva poate intra cu un cutit in scoala e deja o problema.
       Faptul ca niciun cadru didactic/paznic nu e in zona cand cineva ameninta un elev cu un cutit, e o si mai mare problema.
      • -1 (3 voturi)    
       Copilul nu poate fi transferat "automat " (Joi, 20 octombrie 2016, 15:40)

       Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

       nu stiu ce scoala aveti d-voastra dar exista legislatie in acest sens. Transferul se face doar la cererea parintelui..
       • +5 (5 voturi)    
        atunci sistemul e prost ! (Joi, 20 octombrie 2016, 20:21)

        Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

        sau mai exact legislatia e proasta!
        Uite ca prin alte parti, mai exact Luxemburg, parintele nu are o sumedenie de drepturi si zero responsabilitati.
        Eu unul dimineata , stiu sigur ca nu stau cu frica-n san ca vreun bezmetec sare la fiica-mea cu compasul s-o omoare!
     • +4 (4 voturi)    
      Binenteles ca nu (Joi, 20 octombrie 2016, 14:01)

      munuc [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

      Nu sunt profesor dar daca as fi nu m-as baga la vre-un gang-bang in baia scolii. Nu m-am pregatit pentru asa ceva. Nici n-am pretentia din partea profesorilor sa se bage. Ciudata viziune ai despre rolul scolii in educatia copiiilor.
      • 0 (0 voturi)    
       lol (Vineri, 21 octombrie 2016, 9:21)

       muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui munuc

       Unde dai si unde crapa.
    • -4 (12 voturi)    
     cat de graitor (Joi, 20 octombrie 2016, 12:09)

     nellino [utilizator] i-a raspuns lui munuc

     "sa se spele pe maini"... sa se spele de ce? de mizeria pe care au predat-o?
     • +4 (4 voturi)    
      Alo?! (Joi, 20 octombrie 2016, 14:03)

      munuc [utilizator] i-a raspuns lui nellino

      Ti-ai luat medicamentele? Sau ai ADHD... si boala asta n-are leac, are doar nevoie de cumintenia si rabdarea celor din jur.
   • +22 (24 voturi)    
    .... (Joi, 20 octombrie 2016, 10:38)

    tirolez [utilizator] i-a raspuns lui GinaC

    La o scoala particulara il exmatricula. Cum sa vii cu cutitul la scoala? La toate scolile particulare din Bucuresti pe care le stiu copiii primesc mustrare scrisa (parintii). La 3 abateri se iau masuri.
    Daca ii scoate ochiul copilului cu creionul, ca am avut un caz, din fericire a stat doar bandajata victima vreo saptamana, cine sufera? Nenorocitul care, vai, e neinteles sau victima , mutilata pe viata?
    S-a zapacit toata lumea?!
   • +4 (10 voturi)    
    citeste cu atentie (Joi, 20 octombrie 2016, 11:44)

    prepeleac [utilizator] i-a raspuns lui GinaC

    Dacă ai fi citit rticolul cu atenție, ai fi remarcat că d.ul Miclea a subliniat de câteva ori ”dacă diagnosticul este pus corect” și a precizat că agresivitatea nu apare în tabloul clinic al ADHD. În exemplul dat de tine mai sus pare a fi vorba de un alt diagnostic, duce spre tulburare de comportament nesocializată, care este cu totul altceva și presupune alt tip de abordare. Da este adevărat, România nu are soluții pentru copiii cu tulburări grave de comportament, cei care săvârșesc fapte penale dar nu răspund penal și nu ajung nici în centrele de reeducare (puține și depășite ca metoodologie și programe de reabilitare).
    Prin urmare, nu băga toată cazuistica psihiatrică în aceeași căciulă pe care apoi o arunci în foc, conform logicii ” păduchii nu pot fi stârpiți decât prin ardere” .
    • +7 (9 voturi)    
     Daca diagnosticul e corect (Joi, 20 octombrie 2016, 14:07)

     munuc [utilizator] i-a raspuns lui prepeleac

     Unul beat omoara un copil pe trecerea de pietoni si experitii si deontologii spun: DACA VA FI GASIT VINOVAT. Nu v-ati saturat de indoiala asta in fata evidentei?
   • -1 (1 vot)    
    Insuficiente cadre didactice (Joi, 20 octombrie 2016, 15:37)

    Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui GinaC

    cand se spune ca acel copil cu ADHD/ autism / sidrom DOWN etc trebuie supravegheat de profesorul de sprijin nu se completeza informatia si cu faptul ca profesori de sprijin, acolo unde exista, au de fapt in norma minim 8 astfel de copii ceea ce inseamna ca el poate aloca doar 1-2 ore per saptamana unui copil cu astfel de probleme.
    Sau un psiholog scolar, acolo unde exista ...el are in jurisdictie minim 800 de copii (de regula are vreo 1000), nu poate aloca, la fel, mai mult de 1-2 ore/saptamana unui astfel de copil.
    Vorbiti de scoala privata - da, dar ia vedeti acolo ce numar de copii sunt in clasa, cate cadre didactice per numar de copii supravegheaza.
    Ia luati statisticile din Polonia, Franta, danemarca si vedeti cati copii per cadru didactic exsita acolo.
    In tarile din vest exista asistent la clasa al profesorului care ii ajuta tocmai pe cei care intampina dificultati iar pentru copiii cu nevoi speciale exista o armata de cadre didactice ajutatoare. In Polonia exista un cadru didactic la 17 copii daca nu ma insel ( nemaivorbind de asistenti), la noi este un profesor la o clasa de minim. 25, in care uneori mai apar si copiii cu nevoi speciale. acesti copii chiar au nevoe de o atentie speciala si atunci ce faci cu ceilalti ?!
    Statul a modificat legislatia in sensul oferirii de sanse copiilor cu nevoi speciale de a invata in invatamantul de masa insa nu a oferit si RESURSELE pentru asta.
    Resurse, adica mai multi profesori de sprijin, mai multi psihologi...daca s-ar putea sa fie copilul cu CES (cerinte educative speciale) si terapeutul langa el permanent in fiecare clasa ar fi grozav dar nu va asteptati la asa ceva de la stat.
    • +3 (3 voturi)    
     scolile private (Joi, 20 octombrie 2016, 20:19)

     Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui Ochiana

     chiar si in scolile private, nimeni nu risca sa ia un copil violent in ingrijire, mai ales cand viata celorlalti e pusa in pericol.
  • +2 (14 voturi)    
   ana ana (Joi, 20 octombrie 2016, 10:57)

   muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui ana1234

   Sa inteleg ca Miclea nu e psiholog, de folosesti ghilimele? Chiar nu te duce capul sa intelegi ce spune omul?
   Ce eforturi s-au facut pentru a integra acel copil? Au esuat? Dar tu nu si nu, ia furca si da-i inainte cu rascoala.
 • +3 (29 voturi)    
  frumos (Joi, 20 octombrie 2016, 9:50)

  Corrector [utilizator]

  Ca de obicei, din partea d-lui MIclea, un comentariu de bun-simt, documentat si la obiect, si care, spre deosebire de multe altele, ofera si solutii. Numai asa cititorii isi pot da seama ce ministru al Educatiei a pierdut Romania dintr-o prostie. Respect.
 • +7 (23 voturi)    
  Ăsta in ce tara traieste? (Joi, 20 octombrie 2016, 9:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Vorbește de parcă ar vorbi despre o țară civilizată, cu un învățpmânt norma, nu de România coruptă, cu un învățământ distrus de ciumata roșie Andronescu și clica ei de slugi. Invatamintul e o colaca de impostura, cu profesori produsi de fabrici de diplome unde incompetenta si plagiatele se tin lant, cu directori si catedre acordate pe criterii politice sau de clientelism. Pentru un copil cu deficiente, scoala e o condamnare pe viata, intr-o tara unde nu mai exista nici medici, nici psihologi scolari. E mai rău ca in Ghana sau Papua Noua Guinee. Un mare fâs!
  • -1 (5 voturi)    
   Si tu esti produsul acestui sistem (Joi, 20 octombrie 2016, 15:50)

   Ochiana [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Sistemul nu e nici pe departe perfect dar e cu siguranta perfectibil...sa numesti tot invatamantul un mare fas e o mare greseala care nu aduce nimic nou, ca sa nu mai spun constructiv. Daca stii sa scrii inseamna ca esti totusi produsul acestui sistem, asa bun rau cum este el.
   Daca iti permiti sa-ti dai copilul la scoli private de la 3 la 18 ani e treaba ta ( asta nu inseamna neaparat mai bine ) dar sa stii ca exista inca in invatamantul asta pe care tu-l numesti un mare fas oameni dedicati, oameni de valoare care vor sa-si faca meseria bine si care au nevoie de un parinte partener , nu de un parinte care desconsidera tot si pe toata lumea. Nici nu vreau sa ma gandesc ce fel de copil rezulta dintr-o astfel de educatie
 • +5 (29 voturi)    
  Vai de noi si de noi (Joi, 20 octombrie 2016, 10:00)

  munuc [utilizator]

  Cata grija pentru un derbedeu. Cui pe cui se scoate. Un tratament militienesc ii trebuie. Daca simte cum e sa fi victima se mai gandeste daca merita sa fi agresiv. Nu sunt deloc de acord ca daca derbedeul vine la mine cu briceagul eu sa-i dau sandvisul ca sa fie bine. S-a intors lumea cu curu in sus.
  • -4 (6 voturi)    
   Bine-ai venit in evul mediu, munuc (Joi, 20 octombrie 2016, 14:54)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui munuc

   Eu zic sa-l omoram cu pietre.
   • +5 (7 voturi)    
    Eu zic sa nu-l omoram (Joi, 20 octombrie 2016, 15:18)

    munuc [utilizator] i-a raspuns lui Ord

    Dar cateodata doua perechi de palme parintesti fac minuni.


    Hai, lapidati-ma!
 • +12 (22 voturi)    
  copilul respectiv (Joi, 20 octombrie 2016, 10:17)

  dj [utilizator]

  A stras o fata de gat. Dragut, nu-i asa?
  Tot spuneti "daca diagnosticul este corect". Dar daca diagnosticul nu este corect si parintii refuza sa spuna ce are de fapt copilul? Pentru ca un copil care isi infige compasul in mana, strange de gat o colega si isi ameninta tot timpul colegii, inclusiv prin mesaje scrise poate ca nu are ce cauta in invatamantul de masa.
  Daca copilul strans de gat era al dumneavoastra tot asa reactionati?
  • -2 (4 voturi)    
   oare o fi atat de simplu? (Vineri, 21 octombrie 2016, 0:58)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui dj

   deci ceilalti copii se comporta normal, incearca sa-l ajute sa se integreze, si el e violent? eu cred ca in clasa aia ar trebui pusa o camera video de supraveghere. sanse mari sa descoperim ca bietul copil este de fapt chinuit de toata clasa, doar pentru ca este diferit...
 • +15 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 octombrie 2016, 10:17)

  [anonim]

  • -5 (5 voturi)    
   Ce-mi plac oamenii hotarati (Joi, 20 octombrie 2016, 14:55)

   Ord [utilizator] i-a raspuns lui

   care stiu ei cum e cu problemele.
   • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 octombrie 2016, 15:54)

    [anonim] i-a raspuns lui Ord

 • +11 (11 voturi)    
  Transfer (Joi, 20 octombrie 2016, 10:49)

  georghe [utilizator]

  Sunt curios care ar fi reacția inspectoratului, ministerului etc dacă mai mulți părinți de la școala aceea și-ar transfera copii la alte școli.
  • +7 (7 voturi)    
   Sau si mai bine... (Joi, 20 octombrie 2016, 11:45)

   Radius [utilizator] i-a raspuns lui georghe

   ... in sistem de scoala acasa.

   Guvernantii inca n-au inteles ca cetateanul este clientul, cel care vine cu banii si ii plateste. Ei n-ar exista fara clientul lor platitor, cetateanul. In aceast context, cetateanul este stapanul lor, si nu invers. Ca orice client, cetateanul isi poate oricand alege liber furnizorii de servicii, e absolut normal. Astia inca au atitudinea de tatuc care le stie pe toate...
 • +17 (19 voturi)    
  BS (Joi, 20 octombrie 2016, 10:51)

  tudor74 [utilizator]

  ADHD e o balarie, nu e boala, nu e sindrom nu e nimic ! Vrei sa imi spui ca un copil nu e atent la ore dar joaca Call of duty 6 ore in sir fara probleme are ADHD ?

  Cum spunea si Carlos Mencia, copilul ori e retard or cei de 7 ani de acasa lipsesc iar parintii dau vina pe o boala inchipuita decat sa recunosca ca genele sau ei ca parinti sunt de vina.
  • +7 (7 voturi)    
   Este si un mare business... (Joi, 20 octombrie 2016, 11:47)

   Radius [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   ...pe zona de farmaceutice. O zice pe sleau si Miclea, in articol...
 • +10 (22 voturi)    
  Romanii au o vorba: (Joi, 20 octombrie 2016, 10:53)

  Geo6101 [utilizator]

  "E de ajuns un mar stricat sa strice tot cosul cu mere!"

  Dupa parerea dumneavoastra, este mai bine sa-si mute ceilalti parinti copiii in alte scoli?
 • +9 (19 voturi)    
  Trebuiesc separati de copiii normali (Joi, 20 octombrie 2016, 10:55)

  OvidiuStoica [anonim]

  Pentru copiii cu tulburari de comporatment trebuie scoli si clase speciale.
 • -4 (18 voturi)    
  De ce dam cu piatra? (Joi, 20 octombrie 2016, 11:13)

  MihaiSS [utilizator]

  Sunt trist sa vad cum se comporta parintii care instiga la scandal, ce fel de comentarii posteaza cititorii si cum sunt apreciate acestea.

  Adultii, parintii care fac greva si nu numai, se folosesc de acest incident pentru a-si satisface setea de senzational, manipuland si agresand copii. Este vorba despre copii in acest caz. Se gandeste cineva la ei?

  Este capabil un astfel de parinte sa realizeze ce simte copilul (atat cel acuzat cat si al lui)?

  Daca el, adultul, e agresat verbal mereu, ii se spune ca e ciudat, nebun, monstru etc, tot timpul, in cat timp reactioneaza violent? Am citit ca sunt in aceeasi clasa de un an si jumatate. Ei ar rezista atat?

  Daca el, adultul, isi agreseaza permanent verbal un coleg, nu se asteapta oare ca celalalt sa riposteze?

  Articolul prezinta o parere pertinenta, trebuie asigurata siguranta tuturor, iar scoala sa fie educatie, drumul catre libertate.
  • +5 (13 voturi)    
   Se vede ca nu ai copii (Joi, 20 octombrie 2016, 12:16)

   PsihoGogu [utilizator] i-a raspuns lui MihaiSS

   Emotionant. Iti propun sa-ti dai copilul, cand l-oi avea, direct la ospiciu, sa invete toleranta intre nebuni profesionisti, sa creasca mare si bun la suflet ca tine. Succes.
   • -2 (8 voturi)    
    Un parinte intolerant ca dvs (Joi, 20 octombrie 2016, 14:09)

    Elena B. [utilizator] i-a raspuns lui PsihoGogu

    insufla copiilor proprii acelasi mod de gandire, astfel cum vedem in mai toate scolile din Romania.
    Acele grupuri care sicaneaza zilnic orice alt copil care nu este la fel ca ei, care este mai timid, este mai sarac sau orice alt motiv care-l diferentiaza.
    Un parinte trebuie sa-si invete copii ce inseamna empatia, mila, ajutorul dat celor slabi, lucru care nu rezulta din gandirea dvs. deci sigur nu-l faceti.
    • +5 (9 voturi)    
     Mila si empatia... (Joi, 20 octombrie 2016, 15:34)

     PsihoGogu [utilizator] i-a raspuns lui Elena B.

     ... despre ce vorbim? Eu imi trimit copilul la scoala strict pentru a se instrui atat cat se poate in scoala romaneasca, sa-si asigure un viitor normal. Copilul meu nu sicaneaza pe nimeni si nu deranjeaza pe nimeni. Nu vreau sa fie terorizat de nici un dezechilibrat de nici un fel, asta e tot. Nu cer decat normalitate. Cine nu intelege asta nu are copii si-si da cu parerea repetand stupizenii deontologice fara conexiune cu realitatea...
     • +1 (7 voturi)    
      Vorbesc de funie (Joi, 20 octombrie 2016, 19:59)

      Elena B. [utilizator] i-a raspuns lui PsihoGogu

      in casa spanzuratului, asa este, dar multumiti-i Domnului ca aveti un copil sanatos, altminteri ati fi gandit si actionat in cu totul alte feluri.
      Asta se numeste empatie, sa gandesti si sa te pui in locul copilului pe care-l numesti dezechilibrat, sa simti ce simte el cand, sunt sigura, a fost dispretuit si de copii si de profesori.
      Si credeti-ma ca stiu ce spun, copilul meu a adoptat o fetita si printr-o intamplare s-a aflat la scoala despre acest lucru.
      Nu vreti sa stiti cat de josnic s-a purtat invatatoarea, cat de mult si crud au jignit-o colegii cei numiti de dvs "normali".
      Au trebuit multe luni te vizite la psiholog si multe discutii cu acei parinti deosebiti care nu au stiut sa-si educe copii in spiritul a ceea ce numeam mai sus empatie.
   • -3 (7 voturi)    
    Gogule, (Joi, 20 octombrie 2016, 14:50)

    Ord [utilizator] i-a raspuns lui PsihoGogu

    problema ta sunt alti oameni la cata ura ai in tine.
   • -4 (8 voturi)    
    Eronat (Joi, 20 octombrie 2016, 15:29)

    MihaiSS [utilizator] i-a raspuns lui PsihoGogu

    Presupunerea ta e total gresita. Am mai mult de un copil si sunt educati in scoli de stat. Au rezultate ... o cat de mandru sunt de ei! Cum altfel iti imaginai ca pot afisa postarea precedenta?

    Parerea mea e ca nebunii profesionsti, de care amintesti, sunt cei care se cred perfect sanatosi, extremisti, cei care stigmatizeaza ... cunosti si tu astfel de oameni. Ori cand astia se grupeaza (ca parintii cu greva, ca tine cu alti comentatori etc.) apar mari pericole.
 • +16 (18 voturi)    
  situatie aprox.similara din Luxemburg (Joi, 20 octombrie 2016, 11:37)

  Ion Zapada [utilizator]

  Domnule Miclea, traiesc de ceva vreme in Luxemburg si zau daca am auzit de cazuri ca cel de la Pitesti, in scoala normala si am auzit pe vreun psiholog care sa mai si sutina ca locul acestor copii nu e in scoli speciale ci normale.

  Concret, fiica-mea e acum in clasa a IVa si, in clasele mici, a avut un copil "violent" (copilul nu a fost diagnosticat niciodata cu ADHD ci doar cu "usoare turburari psihice datorita proaspatului divort ce avea loc intre parinti." ) Copilul nu a ameinitat niciodata cu cutitul pe nimeni, doar era recalcitrant, batea copii in pauze. Cea mai "strong" a fost cand, "la nervi", a trantit masa.

  Cum s-a procedat?!
  Pai prima data i s-a spus sa stea acasa 3 zile, apoi o saptamana, apoi s-a chemat psihologul scolii si consilierului si i s-a pus in vedere mamei ca trebuie sa isi revolze problema (mama a fost obligata sa aduca hartie ,ca merge la sedinte psihologice, cam 4-5 luni).

  Cum lucrurile nu s-au imbunatatit, ba din contra, in clasa a IIa a fost mutat "automat" la scoala speciala pentru copii care au probleme in comportament.
  Anul asta, a revenit in clasa si minune, copilul, cel putin nu mai este violent si se poate "coabita" cu el desi sincer sa fiu, greseala enorma a mamei ca fost ca a insistat ca copilul ei sa revina la clasa "veche", sperand ca va avea mai mult "prieteni".
  Nici un copil din cei 15-nu i-a dus lipsa ...iar acum sunt bucurosi ca vor scapa de el (cel mai probabil va ramane repetent intrucat nu isi face temele nicioddata).

  Deci domnule Miclea, mi se pare o solutie extrem de riscanta sa "impui" bunavoita unor copii normali si cuminti doar pentru ca unul e violent si rau (nu stau sa discut motivele de ce si cum).
 • +16 (18 voturi)    
  Un mesaj de la unul dintre parinti (Joi, 20 octombrie 2016, 11:39)

  RuxandraPopa [anonim]

  Sunt matusa unuia dintre copiii din clasa si din nefericire lucrurile sunt mult mai grave. Las aici povestea uneia dintre mame: "Mai intai sa clarificam un lucru: niciodata parintii elevului nu au prezentat la scoala vreun document medical cu diagnosticul ADHD. Are un singur document, cel de la CJRAE Arges, pentru deficiente somatice.
  Elevul a fost mutat, la noi in clasa, ca alternativa de integrare, in semestrul II, din anul trecut scolar. A fost primit cu bratele deschise. Atat el, cat si parintii lui si-au exprimat public, in nenumarate randuri, bucuria si recunostinta pentru modul in care au fost acceptati fara nici o rezerva.
  Am facut o sedinta cu parintii, ca toata lumea sa-i cunoasca. Le-am explicat ca suntem dispusi sa-i ajutam cu orice au nevoie, chiar stam cu baiatul la ore cand dansii nu pot. Aveau declaratie semnata ca il insotesc la ore. Am cerut un singur lucru: sa il trateze asa cum le cer specialistii, ca sa nu apara probleme.
  Le-am cerut copiilor nostri sa il ajute si sa il inteleaga, asa cum o faceau de ani de zile cu colega care are probleme (ADHD diagnosticat si absolut toate documentele medicale si de terapie la dosarul scolii)
  Au inceput sa apara problemele. Am incercat sa rezolvam la nivelul clasei. Sedinte cu parintii aproape in fiecare saptamana. I-am rugat sa-l ajute, cu ce considera dansii necesar, fiindca noi ii sprijinim. As fi vrut sa fiti la sedinta cu parintii in care mama fetitei cu ADHD, care este cu noi din clasa I, i-a rugat plangand sa faca tot ce este nevoie pentru el fiindca au o sansa uriasa sa reuseasca.
  A inceput sa loveasca. Am stat de vorba cu el si cu parintii, tot la nivelul clasei. Au refuzat consilierea psihologului scolii, pe motiv ca merg la psiholog particular. Lucrurile au inceput sa degenereze mai tare Am cerut sprijinul conducerii scolii. Alte intalniri, sedinte la care promiteau cu toti din nou si din nou ca nu se mai repeta.
 • +15 (17 voturi)    
  Povestea unui parinte (Joi, 20 octombrie 2016, 11:42)

  RuxandraPopa [anonim]

  Dupa consiliere, la inceputul acestui an scolar, a inceput sa ameninte cu moarte de genul: “te tai”, “te spintec” “te ucid” “vreau sa vad sange”. Asta aud copii nostri in fiecare zi, in ore si in pauza, asta primesc scris pe biletele, iar unii dintre ei si pe SMS. In ore vorbeste tare, spune aceleasi lucruri si de fata cu cadrele didactice fara nici o problema.
  Iarasi comisii, iarasi sedinte, iar copii erau deja la capatul puterilor, diriginta la fel, parintii la fel.
  Ne-am adresat si IPJ Arges si Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti. Dansii ne-au spus ca nu pot face mare lucru pentru ca este minor.
  Parintii baiatului au facut reclamatie la Comisia Europeana pentru protectia Copiilor cu dizabilitati, considerand ca scaderea notei la purtare are legatura dizabilitatea lui.
  S-a facut Comisie de Integrare a minorului de catre ISJ Arges. Potrivit hotararii acestei comisii copilul urma sa stea la ore 3 ore pe zi, deoarece psihologul scoliii a aratat ca dupa aceasta perioada maxima nu mai poate fi stapanit si devine extrem de violent. Toti cei din comisie, inclusiv parintii, urmand sa stea cu el, pe rand cate o zi in clasa. Parintii nu au venit niciodata si i-au cerut minorului sa stea pana la incheierea programului. Culmea a fost ca doamnele inspectoare, aflate in scoala intr-una dintre zile le-au dat dreptate. Atunci de ce am mai facut comisia daca ne respectam obligatiile numai unii?!
  Evident ca nici dupa aceasta comisie nu s-a gasit nici o solutie si atunci si atunci am declansat protestul, fiindca pur si simplu nu se mai poate.
  Sunt copii care au cosmaruri, copii care tresar la cel mai mic zgomot, copii carora le este teama doar cand ii aud vocea. Orele deja sunt o gluma, dar una teribil de amara."
 • +13 (17 voturi)    
  Dorel in Psihologie (Joi, 20 octombrie 2016, 11:46)

  PsihoGogu [utilizator]

  Tara asta e plina de "dorei", in mai toate mestesugurile. Iata ca avem un dorel si in psihologie care isi da cu parerea despre cum trebuie amestecati copii nostri cu tot felul de handicapati furiosi, agresivi, cu spume la gura. Eu imi trimit copilul la scoala pentru a primi o instruire care sa-i permita un viitor pe masura puterilor lui. Oricum scoala asta e guvernata de un minister de idioti sadea, care fac programe de invatamant inutile si cretine. Cum mai fac copiii acestia materia cand trebuie sa asiste la maimutarelile unuia care nu are ce cauta acolo. Cine vrea sa-si dea copilul la nebuni, sa devina tolerant, n-are decat. Copilul meu are dreptul la educatie si la siguranta si asta cer. Parintii aceia ar trebui sa fie mult mai hotarati si ar trebui sa fie sustinuti de toata societatea. Nu ma intereseaza ce fac aia cu handicapatul lor. Exista scoli speciale, nu accept experimente pe copilul meu.
  • -10 (12 voturi)    
   Dorele... (Joi, 20 octombrie 2016, 12:52)

   slashdot [utilizator] i-a raspuns lui PsihoGogu

   Bai, Dorele, normalule, sanatosule, ce repede sari cu invectivele. Copilul ala, daca sufera de ADHD, nu are dizabilitati. Copilul ala are nevoie de ajutor, are nevoie sa fie integrat.
   Bine ca stii sa fii intolerant, sa discriminezi si sa pretinzi educatie "normala" doar pentru copilul tau sanatos si normal. Dar daca aveai un copil cu ADHD care era respins de cei din clasa? Cum ai fi reactionat? Mai erai asa acuzator si te-ai fi grabit sa-ti muti copilul din clasa?
   • +7 (7 voturi)    
    Medicamente ... (Joi, 20 octombrie 2016, 14:54)

    PsihoGogu [utilizator] i-a raspuns lui slashdot

    Draga furiosule, vad ca esti indignat si-mi imaginez ca faci spume si spasme in fata plasei de medicamente care te calmeaza din ce in ce mai greu. Inainte de a te da cu capul de peretii capitonati ai celulei in care esti discriminat,citeste ce au scris parintii din acea clasa. Nu scrie doar ca sa te certi cu cineva. Eu nu ma cert cu da-astia ca tine, doar le cresc dozele de Valproat.
   • 0 (0 voturi)    
    @Slashdot, citește înainte să postezi tâmpenii (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:49)

    Mediteranean [utilizator] i-a raspuns lui slashdot

    Uite ce spune un părinte:

    "Mai intai sa clarificam un lucru: niciodata parintii elevului nu au prezentat la scoala vreun document medical cu diagnosticul ADHD. Are un singur document, cel de la CJRAE Arges, pentru deficiente somatice.”

    Așadar NICI UN DOCUMENT MEDICAL CU DIAGNOSTICUL ADHD.
  • +2 (6 voturi)    
   EXACT ! Dorel... (Joi, 20 octombrie 2016, 13:16)

   OvidiuStoica [anonim] i-a raspuns lui PsihoGogu

   S-a umplut tara de astfel "experti" care vor sa fie luati serios si ascultati desi sfaturile lor creeaza mai multe probleme decat cele pe care, chipurile, le rezolva.
 • +15 (17 voturi)    
  din pat multi viteji se arata (Joi, 20 octombrie 2016, 11:51)

  andimi [utilizator]

  Astia care ii dati cu apararea derbedeluiu, va doresc sa aveti aceasta experienta personala, sa aveti un copil cu probleme in clasa cu copii dvs., mai discutam atunci. Din fata tastaturii toti se dau breji, mari oameni cu principii, dar sa vedem ce faceti cind va confruntati personal cu aceasta problema, cu copii care pur si simplu nu inteleg (nici cu vorba buna), cu parintii lor care nu vor sa ia masuri. Stiu, scuze gasim, explicatii gasim, realitatea pe teren e dura. Eu unul nu am de gind sa stau si sa imi vad copilul abuzat de un derbedeu, punct. Il inva sa fie deschis la minte, sa fie tolerant, dar cum sa fie tolerant cu cineva care il chinuie si nu il lasa sa invete. Voi faceti ce vreti cu copii vostri!
  • +8 (10 voturi)    
   Traim intr-o epoca a tolerantei oarbe. (Joi, 20 octombrie 2016, 13:26)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui andimi

   Asta e clar. Dupa ce secole intregi am fost extrem de intoleranti, acum credem ca putem fi toleranti pana a sacrifica bunul nostru cel mai de pret: normalitatea, bunul simt, samd. De dragul unor minoritati care desi nu sunt, vor in mod arbitrar sa fie tratate ca normale, ca sa se simta ele bine imbatandu-se cu apa rece, indiferent de cat de mult avem noi, ceilalti de platit.


   Daca eu imi cresc copilul cu empatie si echilibrat, cu valori si principii morale, daca eu am o familie normala si tocmai pt. ca dam dovada de echilibru si empatie in ea, de ce copilul meu trebuie aruncat printre viitori puscariasi, babuini si oameni al carui loc e in cel mai bun caz la psihiatrie ?

   Imi pare rau pentru ei, dar ei sunt doar o statistica. Se intampla sa existe si delicventi inorice societata, si oameni cu probleme la cap, si familii dezbinate, samd. Si daca statul nu ii vrea cum spuneam, in puscarii cand vor fi adulti, sa se ocupe serios de ei, nu sa ii arunce pe capul astora normali.

   Argumentul ca nu "ne putem creste copiii intr-un glob de cristal" e o prostie crasa.
   Anturajul conteaza si are un efect devastator asupra moralei, extrem de greu de insuflat unui copil care oricum e bombardat in societate de o lipsa crasa de morala, de la ce se vede in trafic si pana la politicieni. De ce trebuie el sa vada si la scoala ca unul care bate, loveste si nu se supune regulilor este tratat ca si el, cel care este cuminte, totul de dragul "tolerantei". Ce va intelege el, copilul din toata asta ? Asta e educatie ? Ma tem ca nu... Daca eu imi invat copilul sa respecte reguli si pe ceilalti, poate ca se va trezi la scoala ca e unul din putinii care de ex. e atent la ore, arunca gunoi la cosul de gunoi sau ca nu scuipa pe jos, sau doamne-fereste ca nu se bate, poate intr-o zi se va gandi "da' ce eu sunt mai prost?"
 • +6 (8 voturi)    
  Acest om vorbeste din carti. (Joi, 20 octombrie 2016, 13:10)

  clint [utilizator]

  Desi e un om pertinent in multe privinte, in cazul de fata da cu bata in balta. Iata si motivele pentru care cred asta:

  1. Nu avem f. multe cadre didactice profesioniste care sa se priceapa la problemele psihologice ale copiilor. Aceste cadre au de multe ori un efect negativ asupra copiilor perfect echilibrati iar ca atitudine nu mai vorbesc. Mi se pare ingrozitor ca aici s-a spus, probabil de un cadru didactic, ca nu e problema dansului ce fac copiii in pauza...

  2. Nu avem psihologi in scoli iar scoala in ansmamblu este merge pe principiul "scapa cine poate", dupa parerea mea orice diferenta ( in bine sau in rau ) este infierata si "tratata" de obicei cu inducerea de rusine ca nu esti "in rand cu turma".

  3. Parintii sunt de multe ori mai "nevricosi" decat copiii si transmit din energia lor negativa copiilor, pun presiune aiurea pe invatatori, etc.
  In mare stim ca toleranta e o chestie care da bine daca ne afisam cu ea, dar nu stim care sunt limitele. Lumea in societatea noastra, daca incerci sa ai o disctutie chiar si mai argumentata se imparte automat in 2 tabere opuse care uita repede subiectul discutiei ( de argumente nu mai zic ) si incep sa se balacareasca una pe alta. Asa se intampla si in politica dar si la sedintele cu parintii, etc.

  Toate astea, dar si altele, ma fac sa cred ca locul copiilor cu probleme nu este in scoala si nu e nici macar in interesul lor. Temerile parintilor de copii mai normali sunt justificate. Daca un copil cu probleme scoate ochiul altuia, cine raspunde ? Nimeni. Avem specialisti care sa fi monitorizat acel copil si care sa poata garanta ca nu se ajunge pana in punctul asta ? Evident ca nu. Deci, despre ce vorbim aici ? Asa cum spunea cineva, despre experimente pe copiii ceilalti, pentru care parintii au depus eforturi sa ii creasca echilibrat si cu empatie lucru pe care atat dvs, autorul articolului, cat si alti "arhitecti" al sistemlui de nivelare generalizata a societatii numit pompos "invatamant" nu il puteti inghiti.
 • 0 (4 voturi)    
  despre varul meu... (Joi, 20 octombrie 2016, 15:47)

  ..13 [utilizator]

  Pot sa spun ca si varul meu putea sa fie discriminat pentru ca nu auzea... Parintii lui au decis sa il inscrie intr-o scoala normala - l-au pregatit pentru activittile din scoala "normala", au discutat cu profesorii si au tinut in permanenta legatura cu scoala.

  Dupa terminarea studiilor liceale a fost apt sa intra intr-o facultate "normala" si sa termine sef de promotie.

  Deci este asa de usor sa progresezi intr-o lume normala chiar daca ai anumite deficiente si cei care sunt in jurul tau sunt pregatiti sa te accepte asa cum esti si, mai mult, te ajuta sa te integrezi.

  Nu a fost usor pentru nimeni dar rezultatul a fost ca varul meu a putut urma o viata "normala" si a reusit sa continue profesia pe care tatal sau o imbratisase - constructor de poduri.

  Sa nu ne grabim cand incadram unii de o parte si altii de alta parte - evident nici sa nu exageram sa lasam totul sa curga ca si cum aceea persoana este perfect compatibila cu ceilalti din jurul sau...

  Echilibrul in toate! daca se poate, va rog!
  • +8 (8 voturi)    
   vorbim de 2 lucruri diferite (Joi, 20 octombrie 2016, 16:37)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Un copil care nu aude sau are alta deficienta nu face rau celorlalti. In afara de faptul ca poate trebuie sa ii vorbesti mai tare... Dar asta se intampla si unor copii care aud bine.
   Aici nu cred ca se pune problema sa nu avem compasinue sau intelegere fata de astfel de probleme.

   Chiar daca ADHD ar putea fi incadrata ca "tot o problema de genul asta", vorbim de copii care deranjeaza si transforma o activitate de grup in ceva care li se adreseaza mai mult lor. E corect pentru ceilalti ? Nu prea.

   Altfel, sunt adeptul echilibrului, dar nu "echilibru" cu pumnul in gura. Daca deschizi gura, oricat de putin, oricate argumente ai avea, esti catalogat drept retrograd si ti se spune ca discriminezi...
  • +7 (7 voturi)    
   varul (Joi, 20 octombrie 2016, 16:46)

   zoom [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   povestea ta e asemanatoare doar daca varul tau isi batea colegii in pauze
  • +8 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 20 octombrie 2016, 17:14)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui ..13

  • +2 (2 voturi)    
   pere cu mere (Vineri, 21 octombrie 2016, 11:39)

   Ion Zapada [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   domnule 13, sa nu confundam merele cu perele.

   Fiica-mea are in clasa o copila care sufera de epilepsie si ceilalti incearca s-o menajeze, altfel copila e perfet OK...
   Dar vedeti dumneavoastra, copila astanu ar face rau nici unei muste daramite unui coleg..sper deosebire de exemplul de la Pitesti.
 • +2 (2 voturi)    
  de ce nu il inscriu parintii in cluburi sportive? (Joi, 20 octombrie 2016, 16:06)

  akillies [utilizator]

  In alte tari asa se procedeaza.. cucopii care sufera de ADHD (apropos asta e termenul englezesc).
  Ca sa ii mai linisteasca, sa ii ajute sa se autocontroleze...
  • +4 (4 voturi)    
   Chelului tichie de margaritar ii trebuie. (Joi, 20 octombrie 2016, 16:41)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui akillies

   Trebuie sa intelegem psihologia celui diferit. Ar face orice ca sa treaca drept normal. Aici vorbesc de parinti, evident. Nu prea le pasa de ce efecte produc asupra celorlalti, important e cand se duc acasa sa se uite in oglinda si sa zica "copilul meu e normal, are o mica chestie, dar ce, toti au cate o pasarica".

   Daca s-ar duce toti copii cu ADHD intr-un loc, fie si la sport, ar fi ca si cum ar recunoaste ca au o problema, e ca la Alcoolicii Anonimi...
 • +8 (8 voturi)    
  mda (Joi, 20 octombrie 2016, 17:13)

  zoom [utilizator]

  Ce treaba are ADHD. ADHD tine de lipsa de concentrare nu de violenta si agresivitate.

  Copilul e agresiv. Trebuie tratat ca atare.

  Asta e ca dreptul hotului de buzunare sa se integreze in autobuz.

  Cine vrea sa fie tolerant, sa fie cu viata si copiii lui, sa nu oblige pe altii.
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 20 octombrie 2016, 17:21)

  andipetre [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Toleranta sau prostie ? (Joi, 20 octombrie 2016, 17:22)

  PsihoGogu [utilizator]

  Traim intr-o tara de toleranti.

  O clasa de parinti disperati incearca sa-si trimita copii la scoala sa invete. Sistemul incompetent incearca sa le bage pe gat un copil cu probleme si linistea lor s-a dus. Copiii le sunt amenintati.

  Iata au aparut tolerantii care le dau lectii de umanism, dornici sa protejeze un copil in detrimentul tuturor celorlalti, dar ai caror copii nu sunt in clasa aia.

  Se incearca reducerea numarului de animale salbatice, protejate pana au devenit prea multe, ataca oameni si animale si nu mai poti face o drumetie pe munte.

  Au aparut tolerantii, organizati si platiti naiba stie de unde, sa protejeze drepturile animalelor nu ale oamenilor. A plans o tara intreaga dupa ursuletul de 170 de kile din Sibiu. Sunt curios cum ar fi aratat povestea daca rupea in doua un copil in calea lui...

  Tolerantii au lasat tara sa fie jefuita de resurse, praduita de petrol, ciment, paduri, tot ce se putea pradui. Tolerantii au votat orice hotoman a stiut sa vina cu basca in mana si cu ochii umezi la TV.

  Sistemul e dator sa rezolve problema acestui copil, prin institutii specializate, nu parintii sau copii din acea clasa sau oricare alta.

  Mai cititi odata titlul...
 • +5 (5 voturi)    
  Usor de spus (Vineri, 21 octombrie 2016, 0:42)

  Ion2050 [anonim]

  "Parintii sunt indreptatiti sa ceara siguranta copiilor lor in cadrul scolii,...".
  Una este sa ceri si alta sa se si dea. E usor sa dai sfaturi din afara. Cei dinauntrul problemei stiu cel mai bine ce poate face scoala. Parintii sunt indreptatiti sa nu riste atunci cand e vorba de siguranta copiilor, d-le ministru.
 • +2 (2 voturi)    
  Sustin demersul parintilor. Dar de ce? (Vineri, 21 octombrie 2016, 10:07)

  MihesGelu [anonim]

  Acest caz nu este unic. Fiul a fost la doua scoli si in ambele clase a avunt un caz de genul. Decizi de intergare a copiilor cu probleme este o decizie impusa politic. Nimeni nu ii responsabil de ce intampla intre elevi decat parinti. Parintele copilului cu probleme trebuie sa aiba taria si sa zica ca a fost ajutat cat s-a putut si acuma ii momentul sa le muntumeasca tututror pentru ajutor si sa plece. La fiul meu in clasa ii tot asa un copil recalcitrant cu ADHD si parintii nici nu vin la sedinte.

  De ce este bine ca copii probleme sa invete la scoala normala? Eu chiar nu vad rolul terapeutic al acestei decizii in cazul copiilor cu ADHD si comportament violent.
  Ce o sa invete acel copil in acei ani petrecuti la scoala normala? Ca toti il evita, si din clasa 6 incolo o sa si ea batatie daca se leaga de cine nu trebuie!!! Care ii terapia aici?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by