Elibaseth Pilkington Ratiu, sotia lui Ion Ratiu, a murit la Londra, la varsta de 95 de ani, a anuntat Centrul Ratiu pentru Democratie, intr-un comunicat citat de Agerpres. Mai putin cunoscuta romanilor decat sotul sau, Elisabeth Ratiu a fondat in anul 1993, in Romania, un program prin care a sustinut tratarea copiilor si tinerilor bolnavi de leucemie.

Nascuta in 1921, Elisabeth Pilkington Ratiu este originara din comitatul Lancashire, Marea Britanie, din apropierea micului oras industrial St. Helens, zona pe care familia sa transformat-o intr-un oras al sticlariei. L-a intalnit pe Ion Ratiu la Cambridge si s-au casatorit in 1945. In paralel cu viata de familie, Elisabeth s-a dedicat muncii de asistent social in mediul spitalicesc din Londra.

Devenind tot mai interesata de problemele de sanatate mentala din comunitatea londoneza, ea a fost aleasa, dupa o constanta implicare in serviciile locale de specialitate, presedinte al Asociatiei Mind din Kensington si Chelsea, organizatie recunoscuta pentru serviciile sale.

"In 1974, cand Ion Ratiu a inceput sa militeze in intreaga lume pentru romanii liberi, Elisabeth s-a alaturat acestei cauze, renuntand la pasiunile si afacerile pe care le dezvoltase cu rabdare pana atunci. Dupa caderea lui Nicolae Ceausescu, Elisabeth Ratiu a ales fara ezitare sa-l insoteasca pe Ion inapoi in Romania, alegand un viitor nesigur. A participat alaturi de acesta la campania prezidentiala din 1990, indurand in mod curajos tentativele de intimidare ale reprezentantilor Frontului Salvarii Nationale, care urmareau zdrobirea opozitiei, in favoarea lui Ion Iliescu", arata Centrul Ratiu pentru Democratie, din orasul natal al lui Ioan Ratiu, Turda.

Potrivit sursei citate, in acei ani, multitudinea de cazuri medicale disperate care ajungeau zilnic in fata casei sale din Bucuresti, au determinat-o pe Elisabeth sa fondeze Fundatia Ratiu Romania, prin care a sustinut tratarea copiilor si tinerilor bolnavi de leucemie. Succesul programului a determinat, in anul 2000, Guvernul Romaniei sa instaleze trei unitati de transplant de maduva, preluand integral responsabilitatea copiilor bolnavi de leucemie.

Din anul 2000, dupa moartea lui Ion Ratiu, Elisabeth s-a intors sa locuiasca la Londra, ocupandu-se in continuare de activitatile Ratiu Family Charitable Foundation, ale Centrului Ratiu pentru Democratie si ale Asociatiei Mondiale a Sanatatii Mentale, in care fusese de asemenea activa. In semn de recunoastere a muncii sale, Elisabeth a primit distinctii din partea mai multor institutii si organizatii, intre acestea, Presedintia Romaniei si Departamentul de Stat al SUA.

Trupul ii va fi incinerat, conform dorintei sale, in cadrul unei ceremonii la care vor participa membri si apropiati ai familiei, urmata de un serviciu memorial care va avea loc in luna noiembrie la St James's Church, Piccadilly, in Londra.

Ion Ratiu, care anul viitor ar fi implinit 100 de ani, a fost membru marcant al PNTCD si deputat de Cluj. In tinerete a lucrat ca ziarist independent, fiind colaborator extern al 'Radio Londra' (BBC), corespondent la Paris al 'International News Service' in timpul Conferintei de Pace (1946-1947). Fost membru al Partidului National Taranesc (PNT), dupa 1990 a devenit un membru de frunte al Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD). A candidat, din partea acestui partid, la alegerile prezidentiale din 20 mai 1990, obtinand 617 007 voturi valabil exprimate (4,29 %), precum si la cele parlamentare. La Congresul PNTCD din 27-28 septembrie 1991 a fost ales vicepresedinte al partidului. A fost deputat PNTCD de Cluj in primele trei legislaturi (1990-1992, 1992-1996, 1996-2000).