Un tata, om de afaceri din municipiul Sibiu, a incasat miercuri cea mai mare indemnizatie de crestere a copilului din Romania, echivalentul in lei a 35.000 de euro, a confirmat pentru Agerpres Ioan Bota, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale.

'Plata s-a efectuat conform legii', a declarat Ioan Bota.

Cei de la Prestatii Sociale au asteptat trei luni de zile un raspuns de la ANAF, in care sa se spuna daca veniturile declarate de acest tata sunt legale. Deocamdata, Fiscul nu a finalizat verificarea firmelor acestui barbat, beneficiar al celei mai mari indemnizatii de crestere a copilului de la noi din tara.

Tatal a primit miercuri suma aferenta alocatiei pe cele trei luni, pe viitor urmand sa primeasca lunar cei 35.000 de euro. Banii pentru cele trei luni au fost pastrati intr-un cont la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale. Daca Fiscul va dovedi ca veniturile acestui sibian nu sunt cele declarate in dosarul depus la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, atunci cuantumul acestei indemnizatii va fi modificat.

Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii arata ca un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC (indemnizatie lunara pentru cresterea copilului), adica 242 persoane, consuma o treime din bugetul alocat, existand chiar cuantumuri care ajung la echivalentul in lei a 35.000 euro.

Cele mai mari cuantumuri ale indemnizatiei au fost inregistrate in judetul Sibiu si in municipiul Bucuresti, sectorul 1, de 159.084 lei, respectiv 94.168 lei, in urma veniturilor realizate ca membru asociat sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta.

Pe urmatoarele locuri se situeaza un beneficiar din Constanta, cu 74.693 lei, si unul din Bucuresti, sectorul 5, cu 56.132 lei, ambii realizand venituri pe baza de contract de munca/raport de serviciu. Media cuantumului ICC, la nivel national, a fost de 1.404 lei. Cea mai mica valoare medie s-a inregistrat la Suceava - 1.182 lei, iar cea mai mare in Bucuresti, in sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei.