Acordul care va fi incheiat de Marea Britanie cu Uniunea Europeana (UE) asupra termenilor iesirii din Uniune va trebuie sa fie, "foarte probabil", sa ratificat de Parlamentul britanic, a declarat pentru AFP un avocat guvernamental la Inalta Curte de Justitie din Londra.

Palatul Westminster, sediul Parlamentului britanicFoto: Wikipedia Commons / DaniKauf

Pozitia actuala a guvernului este ca un astfel de acord va fi foarte probabil supus ratificarii parlamentului britanic, a declarat James Eadie.

Avocatul a aparat decizia premierului Theresa May de a declansa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - care lanseaza negocierile in vederea iesirii din UE - fara un vot prealabil in Parlament in acest sens.

Inalta Curte de Justitie din Londra a terminat marti audierea reclamatiilor facute de mai multi sustinatori ai ramanerii Marii Britanii in UE care au contestat anuntul lui May, sustinand ca Parlamentul ar trebui consultat inaintea declansarii procedurii de Brexit. Instanta nu a luat deocamdata o decizie in aceasta privinta.

Magistratii au anuntat ca se vor pronunta "cat mai curand posibil".

Autorii plangerilor sustin ca referendumul din 23 iunie a fost "consultativ" si ca trebuie validat de Parlament.

Insa, potrivit guvernului, puneea in aplicare a Brexitului este o prerogativa a executivului si nu este necesara nicio apobare.

Potrivit avocatilor statului, un vot al parlamentarilor ar "nega vointa poprului, exprimat clar prin referendum".

Theresa May a anuntat ca va declansa inainte de finalul lui 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, urmand apoi negocieri care ar trebui sa dureze cel mult 2 ani.