Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, ca pregatirea actuala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar este precara, fiind nevoie de introducerea unor noi module de formare a viitorilor dascali, pentru a avea un sistem educational de calitate in Romania, informeaza Mediafax.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"Desi avem un modul de pregatire psihopedagogica in momentul acesta, pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara. Toti spunem ca vom avea in viitor probleme serioase cu ocuparea, cu locurile pentru profesori, cu scolile din Romania daca nu insistam asupra unei pregatiri adecvate si pentru o formare adecvata pentru viitorii profesori. Aici este cheia dezvoltarii si a progresului si a obtinerii unei scoli de calitate in Romania", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, in cadrul unui eveniment organizat de Coalitia pentru Educatie.

Coalitia pentru Educatie a demarat o audiere publica, in care a implicat specialisti in stiintele educatiei, pentru a intocmi un raport national menit sa stabileasca daca pregatirea initiala a dascalilor ar trebui facuta in cadrul unui masterat didactic, sau in cadrul unui modul psihopedagogic cu o durata mai mare decat cea actuala. Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, spune ca ambele variante sunt necesare in acest moment, dar asteapta rezultatele raportului pentru a stabili pe care o va sustine.

"E o discutie de mai multi ani, avem nevoie de o clarificare din partea celor care se ocupa de formarea initiala a profesorilor. Discutia e axata pe urmatoarea intrbare: vom organiza formarea initiala a profesorilor pe baza unui masterat, sau o structura de model psiho-pedagogica pe o perioada mai lunga de timp? Ambele propuneri sunt bune, dar trebuie sa vede care sunt concuziile raportului. Apoi o sa fie o perioada de tranzitie, pana cand se vor stabiliza chestiunile acestea si sub o formula juridica adecvata, o perioada de tranzitie in care sa poata fi acceptate aceste formule alternative", a spus Mircea Dumitru.

In cadrul aceluiasi eveniment si Ligia Deca, consilier de stat din Departamentul de Educatie al Administratiei Prezidentiale, a precizat ca in ultima perioada Romania tot mai putini sunt cei care imbratiseaza profesia de dascal.

"Concurenta pentru a deveni profesor nu a fost extraordinara in ultima vreme, de aceea, formarea trebuie sa fie un sprijin pentru cresterea acestei concurente in a intra in sistemul didactic, nu o forma de a opri si putinii candidati pe care ii avem in acest moment", a precizat Ligia Deca.

Concluziile preliminare ale raportului arata, printre altele, ca viitoarele politici si programe de formare initiala a cadrelor didactice trebuie constituite astfel incat sa asigure o dubla specializare, stagii de practica in scoli, o pregatire specializata conform cu varstele elevilor carora urmeaza sa le predea profesorul si, nu in ultimul rand, aceste programe de pregatire sa fie finantate de la bugetul de stat in functie de nevoia de resurse umane estimata in sistemul preuniversitar.