Aproximativ 150 de asistenti medicali de la Spitalul Judetean de Urgenta Brasov, de la Maternitate si de la Spitalul de Boli Infectioase, afiliati sindicatului Sanitas, protesteaza, miercuri dimineata, nemultumiti de inechitatile salariale din sistemul de sanatate, informeaza News.ro. In cele trei spitale este asigurata o treime din activitate. In celelalte spitale activitatea se desfasoara normal. Protestul face parte din actiunile anuntate de Federatia Sanitas si se va defasura intre orele 8:00 si 10:00. Si personalul de la Spitalul Floreasca protesteaza, astfel incat in intervalul 8:00-10:00 nu sunt acoperite decat urgentele, transmite Realitatea TV.

"La Brasov este greva de avertisment in trei spitale, la Judetean, Maternitate si Boli Infectioase, dar este asigurata o treime din activitate astfel ca pacientii sunt ingrijiti. In restul spitalelor activitatea nu este intrerupta. Protesteaza atat membrii Sanitas, dar si angajati neafiliati la sindicat deoarece cu totii sunt nemultumiti de inechitatile din sistem. Vrem sa tragem un semnal de alarma, sa se stie ca suntem nemultumiti", a spus Paul Negoescu, liderul Sanitas Brasov.

Marius Sepi, vicepresedintele Sanitas, declara pentru News.ro ca asistentii medicali vor fi, miercuri, timp de doua ore, intre 8.00 si 10.00, in greva de avertisment, iar pentru greva generala din 31 octombrie au fost deja adunate 68.700 de semnaturi.

Acesta a adaugat ca spera ca, pana la sfarsitul lunii, sa aiba rezultate in legatura cu nemultumirile categoriilor de personal medical care nu au fost incluse in OUG 20/2016 si OUG 43/2016 privind salarizarea.

Sindicalistii cer introducerea personalului tehnic si administrativ in OUG 20/2016, respectiv 23.000 de persoane, 1.800 de functionari publici din Directiile de Sanatate Publica, angajatii din asistenta sociala si din gradinite, rezolvarea de urgenta a deficitelor majore dintre spitalele clinice si cele neclinice si a problemelor din randul asistentilor medicali, intre cei cu studii superioare si absolventii de scoala postliceala, precum si cresterea veniturilor pentru angajatii din asistenta sociala.

  • Peste 3.000 de cadre medicale de la 20 de spitale din Cluj, in greva de avertisment

Peste 3.000 de cadre medicale de la 20 de spitale din municipiul Cluj-Napoca, afiliate Sindicatului Sanitas, participa, miercuri dimineata, la o greva de avertisment, programul de lucru fiind intrerupt pana la ora 10.00, potrivit News.ro

"In judetul Cluj participa la greva de avertisment aproximativ 3.000 de cadre medicale. Este intrerupt programul de lucru pana la ora 10.00", a declarat pentru News.ro presedintele Sanitas Cluj, Stefan Roman.

  • Satu Mare: Greva de avertisment la spitalele din judet

Asistentii spitalelor din judetul Satu Mare au intrat miercuri dimineata intr-o greva de avertisment de doua ore, toti membrii sindicatului Sanitas semnand pentru declansarea conflictului de munca, potrivit Agerpres. Vicepresedintele Sanitas Satu Mare, Daniel Saveanu, a declarat ca pentru declansarea grevei au semnat si cei care nu sunt membri de sindicat.

"Este greva, se organizeaza in tot judetul intre orele 8.00-10.00 Practic au semnat toti membrii de sindicat si nu numai, au semnat si ceilalti, pentru ca toti sunt de acord cu revendicarile noastre", a declarat Daniel Saveanu pentru agentia de presa citata.

Managerul Spitalului Judetean Satu Mare, Marcela Papici, a afirmat ca ii sustine pe sindicalisti.

"Ii sustin si mi se pare un demers care e de datoria sindicatelor sa il faca. Niciodata nu voi saluta nicio masura legislativa care ii avantajeaza pe unii si ii dezavantajeaza pe altii. Nu mi se pare corect, mai ales intr-un sistem unde toata lumea munceste la fel. Cum sa ii explici unui angajat ca sefului lui i s-a marit salariul si lui nu?", a declarat Marcela Papici.

Sindicatul Sanitas Satu Mare are circa 800 de membri. Printre revendicarile Sanitas se numara corectarea discriminarilor si a inechitatilor salariale produse de OUG nr. 20/2016 si OUG nr. 43/2016 dar si includerea in anexele OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: asistenta sociala, unitati medico-sociale, personal TESA, DSP, crese.

  • Timis: Greva de solidaritate in spitalele din judet, fara oprirea activitatii

Sute de angajati din unitatile spitalicesti din municipiul Timisoara si din judet au fost in greva de solidaritate cu colegii lor din tara, miercuri dimineata, protestand impotriva faptului ca anumite categorii de salariati din Sanatate au fost omise din cele doua ordonante care prevad mariri salariale, scrie Agerpres.

''Protestele au loc sporadic. Prin unitatile in care sunt contracte colective de munca nu putem face greva. Este o greva de solidaritate in intregul judet Timis, dar sunt oameni adunati in unitatile spitalicesti. Rotim oamenii in asa fel incat sa acoperim si activitatea'', a declarat Livius Carstea, presedintele sindicatului Sanitas din judetul Timis.

Liderul sindical a precizat ca astazi nu se rezolva nimic si ca ''nu a fost o omisiune a acestei categorii sa nu fie inclusa in Ordonanta 20 si 43'', dar ''omisii'' isi doresc rectificarea unor inechitati salariale.

''Aceasta nu este o omisiune, ci a fost facuta cu buna stiinta, fara indoiala, i-au lasat de-o parte. Au ramas aceste categorii, tehnic, economic, administrativ, partea de specialisti din resurse umane, muncitorii, care sunt absolut necesare, pentru ca nu va face medicul activitatea de tamplarie si nici nu va face medicul de spital partea scriptica asa cum face medicul de familie'', a detaliat Livius Carstea.

El a mentionat ca saptamana trecuta a avut loc o pichetare la Parlamentul Romaniei, la care a participat si el, iar delegatia sindicalistilor a negociat cu reprezentanti ai Comisiei de Sanatate, care au fost de acord ca ''nedreptatea trebuie inlaturata'', dar nu si-au luat niciun angajament in privinta unei date exacte la care se va face reparatia.

''Cei din Comisia de Sanatate au fost absolut de acord ca trebuie inlaturata aceasta nedreptate, ca nu au fost cuprinsi in cele doua ordonante cei din Directiile de Sanatate Publica, personalul TESA din spitale, personalul care lucreaza in scoli, gradinite, crese si asistenta sociala. S-au angajat ca vor intreprinde de urgenta discutii pe marginea acestor doua ordonante si, in momentul in care le vor vota pentru a deveni lege, vor tine cont de toate observatiile inaintate de noi. Aceasta este o promisiune, nu pot spune ca cineva din Comisia a de Sanatate a angajat vreo raspundere ca se va modifica la o data precizata, dar speram sa se intample in legislatura actuala'', a explicat liderul Sanitas Timis, Livius Carstea.

  • Tulcea: Sanitas ii sustine pe angajatii TESA din sistem, dar nu protesteaza

Filiala Tulcea a sindicatului Sanitas ii sustine pe colegii din sindicatul TESA al lucratorilor din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU), dar nu a intrerupt, miercuri dimineata, activitatea, potrivit Agerpres.

'Ii sustinem pe colegii nostri din sindicatul TESA, dar nu am intrerupt activitatea', a declarat presedintele filialei teritoriale a Sanitas, Ioan Zebreniuc.

De altfel, nici pentru greva generala anuntata la nivel national pentru data de 31 octombrie, sindicatul tulcean nu a strans semnaturile necesare. 'In sindicatul nostru avem personal medical, asistenti si medici. Cat timp lucratorii TESA au un sindicat propriu, membrii nostri au refuzat sa achieseze la protestul de la nivel national', a mai spus Zebreniuc.

Nivelul lefurilor din SJU a crescut in acest an, insa chiar si in conditiile modificarilor legislative intrate in vigoare incepand din luna august, acest nivel a ramas printre cele mai mici din tara. In plus, potrivit managerului general al SJU, daca leafa unui asistent medical a crescut in medie cu circa 300 de lei, iar cea a unui medic cu aproape 800 de lei, salariul personalului TESA a ramas aproape nemodificat fata de inceputul acestui an.

Teleorman: Aproximativ 150 de cadre medicale de la spitalul judetean, in greva de avertisment

Alexandria, 19 oct /Agerpres/ - Aproximativ 150 de cadre medicale au intrerupt miercuri activitatea la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din municipiul Alexandria, incepand cu ora 8.00, pentru doua ore, potrivit managerului unitatii, Alexandru Dobre.

"Este vorba de o greva de avertisment de doua ore. Sunt persoane afiliate unui singur sindicat, dar se asigura urgentele", a declarat Alexandru Dobre.

Membrii sindicatului au recurs la protest pentru a sustine o reforma prin care drepturile salariale ar urma sa fie ''corectate si majorate''.