Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, a declarat marti ca o solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada "este la indemana", potrivit publicatiei electronice politico.com.

CanadaFoto: Wikipedia

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia, Romania si Bulgaria.

Opozitia Belgiei vine dupa un veto exprimat de adunarea legislativa a Valoniei, la opozitia francofonilor. Romania si Bulgaria au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor.

"La acest moment, nu ne putem ridica rezervele", a spus Luminita Odobescu. "Am avut discutii intense si constructive cu autoritatile canadiene asupra problemei liberalizarii vizelor. O solutie este la indemana, in asteptarea confirmarii finale".

Surse diplomatice citate de Politico afirma ca guvernul canadian condus de Justin Trudeau a conditionat o solutie de compromis privind ridicarea vizelor pentru Romania si Canada in decembrie 2017 de deblocarea veto-ului belgian.

"E limpede ca Trudeau nu va face o declaratie privind regimul liber de vize pentru Bulgaria si Romania pana cand nu stie daca si Belgia e de acord", a spus un diplomat.

Marti, Comisia Europeana a dat un ultimatum Belgiei sa aprobe acordul pana vineri.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.