Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat, in sedinta de marti, cererea de eliberare din functie, prin pensionare, formulata de fostul procuror general Ilie Botos, anunta Agerpres.

Ilie BotosFoto: Agerpres

"Plenul (...) a hotarat sa inainteze presedintelui Romaniei propunerea privind eliberarea din functie, prin pensionare, a domnului Ilie Botos, procuror militar la Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", potrivit ordinii de zi solutionate, publicata pe site-ul CSM.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 5 octombrie, decretul privind trecerea in rezerva a generalului cu patru stele Ilie Botos din Ministerul Apararii Nationale incepand cu 15 octombrie.

In septembrie, fostul procuror general al Romaniei Ilie Botos a cerut CSM sa ii inceteze detasarea la Ministerul Afacerilor Interne.

Pe 10 martie 2014, Sectia pentru procurori a CSM hotarase detasarea in cadrul MAI, pe o perioada de trei ani, a lui Botos, procuror militar in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Detasarea a fost facuta la solicitarea MAI.

In 13 februarie 2013, fostul procuror general Ilie Botos fusese detasat la Cancelaria prim-ministrului, la cererea premierului Victor Ponta. Anterior, el a fost detasat la Ministerul Apararii Nationale.

In perioada 2003 - 2006, Botos a indeplinit functia de procuror general al Romaniei. In iulie 2006, a demisionat din aceasta functie, la o zi dupa ce sefii SRI, SIE si DGIPI facusera acelasi lucru in urma disparitiei omului de afaceri Omar Hayssam, acuzat de fapte de terorism.