Reprezentantii Corpului National al Politistilor au sustinut, marti, ca nu este corect sa se vorbeasca despre vinovatia sefului demisionar al Politiei Municipiului Sibiu, intrucat el si-a asumat o decizie menita sa indeparteze un pericol pentru cetateni atunci cand a ordonat uciderea ursului care s-a ratacit in oras, ei aratand ca regreta impuscarea animalului, dar ca principala atributie a Politiei este protejarea cetatenilor, scrie News.ro.

"Constatam lipsa unor proceduri clare, situatie care a permis ca ursul sa fie in libertate, intr-o zona intens populata a orasului, mai bine de trei ore. Se impune implementarea imediata a unei legislatii clare care sa permita interventia rapida si organizata in astfel de situatii. Consideram, in acelasi timp, ca situatia din Sibiu s-a transformat intr-un incident care a afectat ordinea publica si care putea duce la ranirea unor persoane sau chiar la pierderea de vieti omenesti. Dovada clara in acest sens stau cele cateva zeci de persoane care au sunat panicate la 112 intr-un interval scurt de timp", au transmis reprezentantii Corpului National al Politistilor.

Acestia au mai spus ca regreta impuscarea ursului si ca sunt constienti ca cea mai buna solutie era tranchilizarea, insa, sustin acestia, principala atributie a Politiei este protejarea cetatenilor.

"Apreciem ca domnul comisar Cristian Negru este cel care si-a asumat o decizie menita sa indeparteze pericolul existent in acel moment. Nu este corect si nici normal ca in aceste momente sa se vorbeasca despre vinovatia ofiterului de politie. Domnul comisar Cristian Negru, fost sef al Politiei Municipale Sibiu si-a asumat reponsabilitatea asupra deciziei, nu vinovatia. Vinovatia trebuie stabilita in urma unei anchete serioase, nu in urma unor informatii incomplete aparute in mass-media, pe un puternic fond emotional. Apreciem manifestarea de vointa a domnului comisar Negru drept un gest de moralitate, in acelasi timp protejand prin toate mijloacele profesia si profesionistii, condamnand cu tarie tentativele de amenintare la adresa celor care isi pun viata in primejdie pentru protectia comunitatii", sustin reprezenantii Corpului National al Politistilor.

Comisarul Cristian Negru, seful Politiei Municipiului Sibiu, cel care si-a asumat comanda interventiei in cazul ursului care a ajuns in centrul orasului Sibiu, a spus, luni seara, ca a primit, in 12 ore, mai multe amenintari decat a primit in experienta sa de ofiter de combatere a criminalitatii organizate.

Negru a anuntat, luni seara, in cadrul unei conferinte de presa, ca renunta la functia sa de sef al Politiei Municipiului Sibiu si a adaugat ca nu el este cel care le-a cerut politistilor sa loveasca ursul cu masina.

"Ma retrag din conducerea Politiei Municipiului Sibiu, ma pun la dispozitia organelor de ancheta. Fac acest lucru din doua motive. Unul, pentru a exclude orice dubiu referitor la interventia mea in cadrul anchetei penale din pozitia pe care o detin in prezent, iar al doilea motiv care este foarte important: iau aceasta decizie in contextul amenintarilor pe care le primesc in ultimele 12 ore, amenintari la adresa familiei, la adresa sotiei si la adresa copiilor. Am primit un telefon anonim pe telefonul de serviciu prin care mi se spunea ca o sa mi se rapeasca copiii si ca o sa fie supusi la acelasi tratament cum am supus noi animalul. Fac aproape 18 ani de politie din care, cei mai multi, la Crima Organizata. Si, pana acum nu am fost amenintat cum am fost in ultimele 12 ore", a spus comisarul-sef Cristian Negru.

Negru a aratat ca a fost singurul care si-a asumat comanda interventiei de la Sibiu.

"Decizia a fost luata in conditiile in care singura institutie care a avut reactie a fost Politia Romana. Referitor la afirmatia cu privire la lovirea animalului cu masina, nu imi apartine", a mai adaugat Cristian Negru.

In cursul zilei de luni, Cristian Negru, despre care ministrul de Interne a afirmat ca este principalul responsabil in cazul operatiunii derulate in cazul uciderii ursului, a afirmat, pe o retea de socializare, ca isi asuma responsabilitatea pentru decizia de a impusca animalul, considerand ca a fost "corecta".

"Eu am luat decizia de a impusca animalul si imi asum, inclusiv in cadrul dosarului penal. Imi asum responsabilitatea, nu vinovatia. (...) Am fost doar doua-trei minute in auto cu inspectorul sef, chiar inainte de a ajunge pe strada Lunga. Ulterior, m-am intrebat de ce nu i-am pasat toata responsabilitatea. Sunt destul de matur sa imi asum. Daca era un politist in masura sa ia o decizie, eu eram acela. Eu am participat de la inceput la interventie si in continuare consider ca a fost decizia corecta", scrie Cristian Negru.

Acesta sustine ca in momentul de fata se sanctioneaza politistii, desi au fost singurii care au reactionat in cazul respectiv, fiind "total ignorata lipsa oricarei reactii din partea celorlalte institutii".

"In fapt, se sanctioneaza actiunea singurei structuri care a avut reactie, dar este total ignorata lipsa oricarei reactii din partea celorlalte institutii", a mai scris Cristian Neagru pe Facebook.

Ursul a fost ucis in dimineata de 12 octombrie, la Sibiu, in urma unei operatiuni de capturare care a durat in jur de doua ore. In acest timp, animalul a trecut prin aproape jumatate de oras, inclusiv prin centru, si a urcat pe acoperisuri.

La interventie au participat zeci de politisti, jandarmi, pompieri, medici, vanatori, angajati ai Directiei Silvice, ai Directiei Sanitar Veterinare, dar si reprezenti ai altor institutii.

Ursul brun avea aproximativ cinci-sase ani, 175 de kilograme si 160 de centimetri lungime. Cadavrul animalului a fost incinerat la cateva ore de la ucidere.

Politia Sibiu a deschis, in 12 octombrie, dosar penal pentru uz de arma letala dupa uciderea ursului care a ajuns in oras si a strabatut mai multe strazi inainte de a fi prins in curtea unei fabrici.

Totodata, Ministerul Mediului a cerut, in 13 octombrie, Politiei Judetene Sibiu sa ancheteze cum a ajuns ursul in oras, in conditiile in care judetul Sibiu nu este un areal dezvoltat al animalelor din aceasta rasa, fiind posibil ca acesta sa fi fost tinut in captivitate si eliberat.

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, in 14 octombrie, ca a inceput o ancheta in cazul uciderii ursului de la Sibiu, pentru a verfica daca au fost respectate toate masurile legale ce privesc protectia animalelor.

Luni, ministrul Afacerilor Interne, Dragos Tudorache, a declarat ca o prima concluzie a raportului in cazul ursului impuscat este ca nu exista proceduri la nivelul judetului Sibiu si ca nu a fost convocat Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, dar ca responsabil pentru aceasta decizie este seful Politiei Municipiului Sibiu.

Tudorache a precizat ca in raport se mai arata ca nu mai exista un pericol iminent pentru viata oamenilor atunci cand s-a decis impuscarea ursului, pentru ca animalul era intr-o curte bine delimitata, iar acolo se mai putea incerca o data tranchillizarea.

Ministrul a confirmat ca exista inregistrari ale conversatiilor de pe statiile folosite de politisti si ca seful Politiei Municipale le-a cerut subordonatilor sa loveasca ursul cu autospeciala de politie.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, trei plangeri penale au fost primite pana luni de catre anchetatorii care se ocupa de cazul ursului impuscat, acestea vizand infractiunile de abuz in serviciu, fals si braconaj.