Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani se arata ingrijorata de adoptarea de catre Senat a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 care modifica Legea Educatiei Nationale, proiect de lege care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor si care fusese retrimis Parlamentului spre examinare de catre presedintele Klaus Iohannis.

Cercetatorii arata ca o astfel de masura nu este binevenita, in conditiile in care, la ora actuala, toate scolile doctorale din tara sunt autorizate temporar, lipsind o evaluare calitativa a acestora. Pana la reaceditarea scolilor doctorale in urma unei evaluari riguroase, "responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorat, a titlului de doctor cat si aceea de a analiza sesizarile privind plagiatele din tezele de doctorat trebuie sa intre doar in atributiile unei autoritati la nivel national, mai precis CNATDCU", arata Ad Astra.

Cercetatorii critica si prevederea conform careia titularul unui titlu stiintific de doctor poate solicita renuntarea la titlul in cauza. "Aceasta prevedere poate duce la exonerarea unei persoane dovedita ca a plagiat de a raspunde in fata legii pentru furtul produs si efectele ulterioare", se arata intr-un comunicat de presa.

Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins lunea trecuta cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor.

Ordonanta, initial cu un articol unic, a fost amendata in Parlament, modificand procedura de acordarea a titlului de doctor dar si responsabilitatea verificarii sesizarilor de plagiat, prin mutarea responsabilitatii catre institutiile care au acordat titlul.

In acest caz, singura cale de atac a legii ramane sesizarea la Curtea Constitutionala, care ar putea fi facuta de catre presedintele Klaus Iohannis, in cazul in care exista indicii de neconstitutionalitate.

  • Comunicatul Asociatiei Ad Astra

"Membrii Asociatiei Ad Astra isi exprima profunda ingrijorare fata de adoptarea de catre Senat a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr.1/2011 (LEN).

Dezaprobam modul in care acest proiect de lege a fost initiat, fiind practic o modificare de fond a OUG mai sus amintita, care includea doar doua modificari punctuale ale LEN. Acestea din urma se impuneau a fi adoptate in regim de urgenta, pentru a reglementa aspecte de ordin juridic, menite sa faciliteze lupta impotriva plagiatului.

Consideram ca prevederile legii recent adoptate de Senat constituie un obiectiv pe termen mediu si lung al mediului academic din Romania, dar aplicarea acestora acum va avea efecte adverse. Aceasta deoarece in prezent in Romania toate scolile doctorale sunt autorizate temporar prin OMENCS 5382/29.09.2016, lipsind o evaluare calitativa a acestora.

Avem convingerea ca pana la o evaluare riguroasa a tuturor scolilor doctorale, atat responsabilitatea de a acorda calitatea de conducator de doctorat, a titlului de doctor cat si aceea de a analiza sesizarile privind plagiatele din tezele de doctorat trebuie sa intre doar in atributiile unei autoritati la nivel national, mai precis CNATDCU. Noua ordonanta transfera universitatilor dreptul de a acorda si retrage doctorate, pastrand rolul CNATDCU numai ca institutie de apel. Demisia dlui prof. Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU are la baza tocmai acest aspect, dumnealui subliniind rolul 'decorativ' pe care-l va avea acest for.

Suntem increzatori ca actualii membri CNATDCU, prin deciziile lor corecte, contribuie semnificativ la eradicarea acestui fenomen extins la scara nationala.

Ne aratam de asemenea indignarea fata de includerea in textul legii a prevederii conform careia titularul unui titlu stiintific de doctor poate solicita renuntarea la titlul in cauza. Aceasta prevedere poate duce la exonerarea unei persoane dovedita ca a plagiat de a raspunde in fata legii pentru furtul produs si efectele ulterioare.

Punctul nostru de vedere vine in contextul in care, asa cum este bine stiut de catre toata lumea, exista suspiciuni intemeiate de plagiat (dintre care unele deja au fost confirmate) fata de un numar mare de teze de doctorat".