Incidentul in urma caruia a murit tanarul din Cluj este "inexplicabil", deoarece parasuta lui "nu s-a agatat de nimic", sustine instructorul aflat cu Vlad Lupas in avion, acesta povestind ca parasuta de rezerva a tanarului s-a deschis in aeronava si l-a aruncat in afara. Echipamentul tanarului urmeaza sa fie analizat de catre specialistii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile care vor verifica, totodata, daca procedura de lansare a parasutistului era corecta, transmite News.ro.

Instructorul de parasutism Doru Baciu se afla in avion cu Vlad Lupas, sambata, cand s-a produs incidentul. Acesta a povestit ca parasuta de rezerva a tanarului s-a deschis in avion, acesta fiind smuls in afara, lucru pe care il catalogheaza drept inexplicabil, deoarece "parasuta nu s-a agatat de nimic".

"Astfel de evenimente se pot intampla, dar nu sunt comune. Foarte rar se intampla si in situatia de fata este inexplicabil ce s-a intamplat, pentru ca parasuta nu s-a agatat de nimic. Sau cel putin nu s-a vazut nimic. Dar ce stim e ca parasuta s-a deschis in avion si l-a smuls afara. (...) Sunt lucruri pe care acum nu le stim si nu le intelegem", a declarat duminica instructorul de parasutism Doru Baciu.

Pe langa ancheta Politiei, in cazul mortii parasutistului de 28 de ani fac verificari si specialistii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS). Potrivit directorului CIAS, Nicolae Stoica, investigatia vizeaza modul in care s-a produs incidentul.

"CIAS desfasoara o investigatie pentru a gasi cauza ce a dus la producerea accidentului. Noi urmarim sa aflam ce s-a intamplat si din ce cauza. Daca o sa avem inregistrari, vom stabili clar. Daca vor fi doar martori, vom analiza declaratiile lor si informatiile de la ei. Trebuie sa vedem daca a fost o problema tehnica cu parasuta. Investigam si procedura de lansare a prasutistului si daca intretinerea parasutei a fost facuta corect", a explicat pentru News.ro Nicolae Stoica, directorul CIAS.

Instructorul de parasutism Doru Baciu, implicat in 2004 intr-un eveniment asemanator, spune ca supravietuirea intr-o astfel de situatia depinde de starea fizica a parasutistului si de ranile suferite in momentul in care acesta este smuls afara din avion.

"Nu ai ce sa rezolvi intr-o astfel de situatie. M-am trezit pur si simplu afara. S-a deschis rezerva si asa am aterizat. Noi suntem obisnuiti sa fim foarte atenti sa protejam echipamentul in timpul zborului cu avionul, dar ce s-a intamplat acum doar Dumnezeu stie. In astfel de momente, depinde de starea fizica a parasutistului. Eu, de exemplu, am fost lovit in acel moment, din 2004. E ca si cum scoti o patura pe usa unui tren care circula cu viteza si te tii de patura. Esti tras afara imediat", a mai explicat Doru Baciu.

Vlad Lupas, in varsta de 28 de ani cu peste 400 de salturi cu parasuta la activ, a murit sambata in urma unui salt. Potrivit primelor date, acesta a fost smuls afara dupa ce parasuta de rezerva s-a deschis in interiorul avionului. Tanarul a cazut in gol de la 3.000 de metri altitudine pe un camp aflat in zona Aerodromului Luncani din Cluj.