Jandarmeria a fost amendata, vineri, cu 2.000 de lei, pentru ca nu a adus la proces copiii care ar fi fost agresati la gradinita "Micul Regat" din Constanta, dar jandarmii sustin ca vor contesta amenda, transmite Mediafax.

La Judecatoria Constanta a avut loc, vineri, un nou termen in dosarul gradinitei "Micul Regat", unde mai multi copii ar fi fost agresati de educatoare.

Nici vineri copiii citati ca martori cu mandat nu au fost prezenti in sala de judecata. Conform jandarmilor, patru dintre copii nu au fost gasiti acasa, iar al cincilea era bolnav, prezentand si o scutire in acest caz. Drept urmare, judecatorul Bogdan Arhip a decis sa amendeze Jandarmeria cu suma de 2.000 de lei, pentru ca nu a adus copiii la instanta.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Constanta, Razvan Ivan, a declarat, pentru Mediafax, ca militarii au actionat conform protocolului, iar sanctiunea va fi probabil contestata.

"Judecatorul este suveran in cadrul procesului, dar noi am actionat conform codului de procedura in vigoare. In cazul in care se va primi o amenda, probabil va fi contestata de juristii institutiei daca este posibil", declarat Razvan Ivan.

Situatia este similara celei de la ultimul termen din dosar, cand, tot pentru ca niciunul dintre copii nu a fost prezent, magistratul a decis amendarea parintilor cu cate 500 de lei pentru obstructionarea justitiei.

Avocatii angajati de parinti spun ca nu inteleg de ce a fost amendata Jandarmeria.

"Pana in momentul de fata sunt convins ca cei care au reprezentat Jandarmeria Constanta au incercat sa execute aceste mandate, dar noi am prezentat dovezi ale lipsei justificate ale minorilor la aceste termene de judecata. In mod firesc nu au putut sa fie executate aceste mandate asa ca nu vad ce culpa ar avea dansii", a declarat avocatul Marius Mocanu.

El a adaugat ca a solicitat instantei acordarea statului de martori vulnerabili pentru copii, dar judecatorul a refuzat.

"Noi incercam si am solicitat sa se acorde statutul de martori vulnerabili, care in mod implicit inseamna un anumit mod de audiere, astfel incat sa fie depasite aceste bariere si sa se protejeze drepturile minorilor. (...) Dorim audierea, dar dorim sa se stabileasca un cadru foarte clar. Noi am cerut tot timpul sa se stabileasca si sa fie incadrati ca martori vulnerabili pentru ca legea prevede ca in situatia in care exista minori care au suferit ca urmare a unor infractiuni, judecatorul le poate acorda acest statut, iar acordarea acestui statut implicit da posibilitatea ca audierea sa se faca in anumite conditii, inclusiv intr-o alta incapere in care sa fie prezent doar minorul cu parintele, respectiv psihologul, ori dansul (judecatorul - n.r.), ati vazut, doreste ca audierea sa se faca inclusiv in sedinta publica", a spus avocatul.

Instanta a stabilit un nou termen de judecata in dosar, pentru data de 28 octombrie, cand au fost emise noi mandate de aducere pentru copii.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Mircea Aron, sesizase, la inceputul lunii iulie, Inspectia Judiciara, "in vederea efectuarii de verificari prealabile cu privire la activitatea, conduita si respectarea obligatiilor profesionale de catre Bogdan Alexandru Arhip, judecator in cadrul Judecatoriei Constanta".

Sase angajate ale gradinitei private "Micul Regat" din Constanta sunt acuzate ca ii bateau pe copii si ii amenintau, existand imagini in care se poate vedea cum copiii sunt palmuiti sau tarati. De asemenea, potrivit unuia dintre avocati, copiii primeau vin pentru a dormi la pranz, iar cand se trezeau li se dadea cafea.

"Gradinita era prevazuta cu un sistem de supraveghere care in mod normal era pornit in fiecare zi pana la orele pranzului. In perioada normala de filmare totul era in regula, dar in doua zile, la sfarsitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit dupa ora 12.00, iar in acel timp au fost filmate imaginile care au aparut in presa. (...) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Parintii aveau dreptul sa vada imaginile, iar in contract se stipula faptul ca se filmeaza pana la ora 12.00. Parintii puteau sa intre on-line sa vada imaginile. Si au ajuns in posesia imaginilor absolut intamplator. Sunt 60 de copii la acea gradinita si un singur parinte a vazut intamplator aceste imagini", declara, in iunie 2014, avocatul Stefan Roman.