Prefectul de Galati, Dorin Otrocol, a fost inlocuit, vineri, din functie in contextul in care presedintele si premierul au criticat modul in care autoritatile locale au actionat la inundatiile din ultimele zile, transmite Digi24.

Inundatii in Pechea, GalatiFoto: Captura Facebook

UPDATE 10.36Premierul a sustinut ca decizia nu ar avea legatura cu modul in care acesta a gestionat situatia creata in judet ca urmare a inundatiilor din aceasta saptamana. "Nu e (in legatura cu inundatiile ¬ n.r.). Sunt alte motive pe care mi le-a prezentat domnul ministru de Interne", a declarat premierul, potrivit Mediafax.

UPDATE 10.02 Gabriel Panaitescu va fi investit vineri in functia de prefect al judetului Galati, transmite Agerpres.

El il va inlocui pe Dorin Otrocol, propus de PSD pentru functia de prefect in noiembrie 2013. Otrocol va reveni la Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, unde era director general al Organismului Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale si de unde a fost detasat ca prefect.

Gabriel Panaitescu nu este strain de Prefectura Galati. In mai 2008, Panaitescu a fost numit prefect al judetului Galati, dupa demisia fostului liberal Mihai Capra, dar in februarie 2009 a fost inlocuit din functie cu social-democratul Claudiu Branzan. Ulterior, a fost numit inspector guvernamental si detasat in Maramures. A revenit in 2012 ca subprefect, dar a fost inlocuit in 2014, dupa ce liberalii s-au retras de la guvernarea comuna cu PSD. In prezent este inspector guvernamental.

-----

Aproximativ 1 300 de persoane din 22 de localitati lovite de viituri au fost evacuate de autoritati din calea apelor saptamana aceasta. Unele se refugiasera in podurile caselor si asteptau sa fie salvate.Autoritatile au cerut ajutorul armatei pentru ca autoritatile nu faceau fata.

Cei mai multi oameni au fost evacuati din localitatile Pechea, Cuza-Voda, Slobozia Conachi, cel mai grav lovite de puhoaie. Ministerul Apararii a anuntat ca "detasamente de militari din Garnizoana Galati, insumand un efectiv de aproape 50 de angajati, actioneaza, in prezent, la solicitarea autoritatilor locale, pentru limitarea efectelor inundatiilor din zona".

Presedintele Klaus Iohannis a joi proceduri, reguli si interventii mult mai clare autoritatilor in situatii de criza, de dezastru. El a criticat faptul ca autoritatile din Romania sunt luate mereu pe nepregatite in aceste situatii.