Oamenii de stiinta nu se adapteaza usor atunci cand vine vorba de a comunica prin intermediul retelelor de socializare, potrivit unui studiu comun al unor cercetatori de la universitati din Statele Unite si Noua Zeelanda, scrie agentia Xinhua citata de Agerpres.

Cercetatori de la universitatile din Otago (Noua Zeelanda) si Miami (SUA) au analizat atitudinile oamenilor de stiinta fata de retelele de socializare, mai exact Twitter, si au aratat cum folosesc cercetatorii canalele digitale pentru diseminarea cercetarilor lor catre public sau cum comunica intre ei.

Sondajul, la care au raspuns 587 de oameni de stiinta care lucreaza in diferite discipline academice, a aratat ca, desi aceasta categorie nu a adoptat inca pe scara larga retelele de socializare, cei care au facut acest lucru au observat multe posibile avantaje ale folosirii acestora la locul de munca.

Cei mai multi oameni de stiinta care au inteles beneficiul folosirii Twitter au declarat ca a fost o modalitate buna pentru a avea acces la un public extins si divers, a indicat cercetatoarea Kimberley Collins de la Universitatea din Otago.

Oamenii de stiinta au apreciat de asemenea usurinta de a comunica in mesaje scurte, timpul scurt si accesibilitatea acestui tip de comunicare, a adaugat aceasta. Multi oameni de stiinta au declarat ca folosesc Twitter in mod special pentru a comunica cu alti cercetatori. Unii au folosit reteaua de socializare ca pe un forum pentru a distribui cercetarea lor catre publicul larg si media, insa majoritatea au considerat platforma de socializare ca fiind un instrument pentru distribuirea cercetarii in domeniul lor academic, a mai spus Collins.

Studiul a scos la iveala faptul ca oamenii de stiinta au folosit Twitter in principal pentru a comunica cu alti colegi cercetatori si a distribui studii de specialitate analizate in cadrul comunitatii academice. In ciuda avantajelor profesionale oferite, destul de putini cercetatori folosesc astazi retelele de socializare.