Oamenii care cauta online sa vada ce risc de accident cardiovascular au, de multe ori nu stiu doua numere-cheie pentru a-si evalua starea de sanatate a inimii: nivelurile tensiunii arteriale si a colesterolului, arata un studiu realizat in UK, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cercetatorii au analizat datele a 1.4 milioane de oameni care au accesat site-ul Serviciului National de Sanatate. Datele sunt stranse in ultimele cinci luni, perioada din care functioneaza aceasta platforma.

Mai putin de jumatate dintre viziatorii site-ului au completat suficienti pasi pentru a primi un rezultat al starii de sanatate a inimii, spune studiul. Chiar si printre cei care au primit o evaluare, 50% dintre ei nu au stiut sau nu au reusit sa introduca informatiile tensiunii arteriale, iar 79% dintre ei nu au stiut sa completeze nivelul colesterolului.

Fara sa isi cunoasca presiunea arteriala sau nivelul de colesterol, este foarte greu ca acestia sa primeasca o fisa exacta a sanatatii lor.

"Pentru prevenirea bolilor este important ca oamenii sa isi asume riscuri, iar primul pas este informarea", a declarat autorul studiului.

La nivel global, 17.5 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare in fiecare an, reprezentand 31% din numarul totl de decese, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Cele mai multe decese sunt reprezentate de infarcturi si accidente cerebral vasculare.

In Romania, anual, mor aproximativ 150.000 de romani din cauza bolilor cardiovasculare. Cercetarile arata ca factorul cel mai important de risc, care duce la accidentul vascular si infarct, il reprezinta modul de viata cu tot ceea ce presupune acesta: stres, alimentatie, fumat, sedentarism.