Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, afirma ca pentru igiena din spitale ar trebui inchise majoritatea unitatilor sanitare, iar in aceasta situatie s-a ajuns din cauza ca ani de zile nu au fost respectate regulile in sistemul sanitar, potrivit News.ro. Ministrul a mai spus ca sunt inca multe lucruri de facut in sistem, motiv pentru care va ramane la minister pana in ultima zi de mandat, dupa ce au existat zvonuri ca se va inscrie intr-un partid si va candida la alegerile parlamentare din luna decembrie.

Vlad VoiculescuFoto: Privesc.eu

"Regulile in sistemul sanitar, ca si in societatea romaneasca, nu au fost respectate pentru multa vreme. Daca vii acum si te uiti cum ar trebui sa arate lucrurile chiar aplicand regulile care exista - si as da exemplu igiena in spitale, pentru care ar trebui inchise majoritatea spitalelor - ai vedea ca nu poate fi aplicat nimic. Faptul ca regulile nu au fost respectate si respectarea lor nu a fost controlata pentru ani de zile ne-a adus in aceasta situatie in care, practic, aproape orice masura care are un impact pare ca o masura cumva total scoasa din context", a declarat ministrul Vlad Voiculescu, la conferinta cu tema "Viitorul sistemului de sanatate din Romania".

"Mai sunt multe lucruri in plan. Acesta este si motivul pentru care nu o sa plec de la minister pana in ultima zi. Sunt masuri de transparenta care nu au fost niciodata aplicate, nu numai in sistemul sanitar, as indrazni sa spun in majoritatea autoritatilor publice centrale. Vorbim de transparenta contractelor publice, vorbim de achizitii, vorbim de sponsorizari si tot ce cuprinde", a adaugat ministrul Sanatatii.

Doctorul Bogdan Jansen, fost director al Spitalului Caritas, a spus ca managerul de spital din Romania "face politie, nu face management".

"Managerul de spital trebuie sa execute ce i se spune, are niste indicatori pe care nu poate sa ii depaseasca, cum ar fi, de exemplu, mortalitatea sau infectiile nosocomiale. Managerul de spital nu se ocupa nici de sapun la toaleta, nici de curatat toaletele. Nu se gaseste sapun la toaleta pentru ca se fura", a spus medicul.

Ministrul Sanatatii a sustinut ca managerul de spital sa aiba in primul rand grija cum arata unitatea, sa fie toaletele curate, unde sa fie sapun, sa varuiasca inainte de a face investitii in echipamente de milioane de euro.

"Trebuie sa avem grija, daca facem investitii in echipamente de milioane de euro, atunci cladirea in care vin acele investitii sa fie varuita. Prin management intelegand inclusiv sa existe sapun la toaleta", spune Vlad Voiculescu.