Medicii de familie acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de "lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania". Medicii de familie solicita demisia celor responsabili dupa ce sistemul cardului de sanatate a devenit indisponibil si atrag atentia ca "ceea ce se intampla in sistemul de sanatate de cativa ani incoace si s-a acutizat in ultimele zile nu mai poate fi tolerat", se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Card de sanatateFoto: CNAS

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) considera ca, in acest moment, CNAS incalca Art. 270, (1) din Legea Sanatatii, care prevede ca CNAS "elaboreaza, implementeaza si gestioneaza procedurile si formularele unitare, avizate de Ministerul Sanatatii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurari sociale de sanatate;(...) k) asigura organizarea sistemului informatic si informational unic integrat pentru inregistrarea asiguratilor si pentru gestionarea si administrarea fondului."

"Asa cum am mai atras atentia public, in Contractul-cadru, pe baza caruia se contracteaza intreaga activitate din sistemul de sanatate, exista nenumarate obligatii, sanctiuni si imputari pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligatii, nici sanctiuni in privinta nefunctionarii sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevazut si nu au acceptat proceduri sau solutii de rezerva de validare si raportare in conditiile in care PIAS nu functioneaza. Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata", atrag atentia medicii de familie.

Ei mai spun ca "Nu mai acceptam sa ne asumam riscul de a lucra offline cand sistemele nu functioneaza, deoarece riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate in afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc). Pacientii nostri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfunctionalitati, iar noi suntem nevoiti sa fim partasi la un atac la dreptul bolnavilor de a-si primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este ingradit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri dupa scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restrictii si piedici."

Medicii se plang ca "Acestora li se adauga si piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnaturi si declaratii, desele avarii ale PIAS samd). Nu mai practicam o profesie liberala, iar pacientul nu mai este de mult in centrul atentiei si siguranta lui este discutabilla, prin ingradirea accesului la ingrijiri si terapie. Medicii sunt santajati cu controale abuzive si interpretari excesive ale unor prevederi legale si primesc sanctiuni care ii deprofesionalizeaza. Umilintele au atins cote maxime in aceste ultime zile, in care a trebuit sa pierdem nopti pentru a nu risca imputari si a incerca validarea muncii noastre de peste zi."

Ei cer "tratarea cauzei si nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului in care a fost conceput si achizitionat Sistemul informatic, pedepsirea vinovatilor si gasirea unei solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate la parametri optimi."