Medicii de familie cer demiterea celor responsabili pentru blocarea cardurilor de sanatate: Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 13 octombrie 2016, 12:41 Actualitate | Esenţial

Card de sanatate
Foto: CNAS
Medicii de familie acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate de "lipsa totala de transparenta si iresponsabilitate in asigurarea sanatatii pacientilor, prin proasta gestionare a Platformei Informatice a Asigurarilor de Sanatate din Romania, dar si a modului greoi in care se desfasoara prescriptia medicamentelor in Romania". Medicii de familie solicita demisia celor responsabili dupa ce sistemul cardului de sanatate a devenit indisponibil si atrag atentia ca "ceea ce se intampla in sistemul de sanatate de cativa ani incoace si s-a acutizat in ultimele zile nu mai poate fi tolerat", se arata intr-un comunicat al Societatii Nationale de Medicina Familiei.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) considera ca, in acest moment, CNAS incalca Art. 270, (1) din Legea Sanatatii, care prevede ca CNAS "elaboreaza, implementeaza si gestioneaza procedurile si formularele unitare, avizate de Ministerul Sanatatii Publice, pentru administrarea sistemului de asigurari sociale de sanatate;(...) k) asigura organizarea sistemului informatic si informational unic integrat pentru inregistrarea asiguratilor si pentru gestionarea si administrarea fondului."

"Asa cum am mai atras atentia public, in Contractul-cadru, pe baza caruia se contracteaza intreaga activitate din sistemul de sanatate, exista nenumarate obligatii, sanctiuni si imputari pentru furnizorii de servicii medicale referitoare la sistemul informatic, dar CNAS nu are nici obligatii, nici sanctiuni in privinta nefunctionarii sistemelor informatice. Legiuitorii nu au prevazut si nu au acceptat proceduri sau solutii de rezerva de validare si raportare in conditiile in care PIAS nu functioneaza. Aceasta situatie nu mai poate fi tolerata", atrag atentia medicii de familie.

Ei mai spun ca "Nu mai acceptam sa ne asumam riscul de a lucra offline cand sistemele nu functioneaza, deoarece riscam imputarea unor sume impresionante. Serviciile efectuate in afara prevederilor contractuale sunt imputabile medicilor, inclusiv costurile derivate din acestea(retete, trimiteri etc). Pacientii nostri sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma acestor grave disfunctionalitati, iar noi suntem nevoiti sa fim partasi la un atac la dreptul bolnavilor de a-si primi medicamentele de care au nevoie! Accesul le este ingradit suplimentar la acestea din cauza unor protocoale adesea ridicole pentru a limita prescrierile. Medicii nu pot prescrie medicamente banale, pacientii sunt pusi pe drumuri dupa scrisori medicale, listele de medicamente au ajuns enciclopedii codificate, pline de restrictii si piedici."

Medicii se plang ca "Acestora li se adauga si piedicile administrative impuse tot de CNAS (calitatea de asigurat, valoarea pensiei, semnaturi si declaratii, desele avarii ale PIAS samd). Nu mai practicam o profesie liberala, iar pacientul nu mai este de mult in centrul atentiei si siguranta lui este discutabilla,  prin ingradirea accesului la ingrijiri si terapie. Medicii sunt santajati cu controale abuzive si interpretari excesive ale unor prevederi legale si primesc sanctiuni care ii deprofesionalizeaza. Umilintele au atins cote maxime in aceste ultime zile, in care a trebuit sa pierdem nopti pentru a nu risca imputari si a incerca validarea muncii noastre de peste zi."

Ei cer "tratarea cauzei si nu a efectului acestor anomalii, demiterea celor responsabili, cercetarea modului in care a fost conceput si achizitionat Sistemul informatic, pedepsirea vinovatilor si gasirea unei solutii de urgenta pentru functionarea sistemului de sanatate la parametri optimi."
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

5378 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Teoria pompierului, dau foc si vin tot eu sa sting (Joi, 13 octombrie 2016, 12:52)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Pare ca cineva, cu un interes foarte mare, saboteaza functionarea acestui sistem.
  Probabil se incearca crearea unei crize foarte mari, pentru a se veni cu o licitatie de cetva milioane de euro.
  Sa fim seriosi, stim ca sunt probleme de luni bune dar nu facem nimic. Asteptam sa ne cada drobul de sare in cap.
  • 0 (8 voturi)    
   Ce iti spune asta ? (Joi, 13 octombrie 2016, 13:18)

   sipu [utilizator] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Luna 10 Ziua 10 Ora 10 sistem blocat . o fii o coincidenta ? SRI-ul ce o zice ? Cica noi le asiguram protectie informatica la UKRAINENI ...............
  • +6 (14 voturi)    
   un card inutil care a umplut buzunarele cuiva (Joi, 13 octombrie 2016, 13:19)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   Era suficient CNP-ul si un act de identitate pentru evidenta pacientilor
 • +16 (18 voturi)    
  Nimeni nu va raspunde (Joi, 13 octombrie 2016, 12:55)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  De ani buni, sistemul de sanatate e unul CRIMINAL. Ei si? Mafia medicamentelor cistiga, clientela mafioto-securista cistiga si ea, oamenii mor cu miile in spitale. CRIMINALII SUNT LIBERI, sunt in Parlament, in Executiv, in minister.. Hoardele de hoti numite partide continua jaful nestigherite
 • +7 (7 voturi)    
  Punct de vedere greșit (Joi, 13 octombrie 2016, 13:45)

  Amoredivino [utilizator]

  Nu trebuie anchetați cei din cauza cărora nu merge sistemul ci cei care au implementat acest sistem stupid cu prețul a sute de milioane de euro. Și care au luat șpăgi colosale. Sau se așteaptă ca la dosarul Bechtel, prescrierea?
 • +11 (11 voturi)    
  tipul cu bufnitele (Joi, 13 octombrie 2016, 13:46)

  andreeaandreea [utilizator]

  a castigat cam toate licitatiile pe it in ultimii 10ani.
  Romania este tara sistemelor informatice paralele inutile: la sanatate, la somaj, la politie, la armata, la pensii, la pompieri, la ...
  Toti au sisteme informatice, dar nimeni nu stie nimic niciodata de nimeni.
 • +11 (13 voturi)    
  Demisie? (Joi, 13 octombrie 2016, 13:50)

  Celbland [utilizator]

  Sistemul cardului de sănătate a fost făcut de Novensys, aflată acum în insolvență, sub umbrela HP (dosar DNA pt SIUI la CNAS), comandat de Lucian Duță, fost președinte CNAS, omul de casă a lui Traian Băsescu. Sistemul a costat peste 10 milioane euro, iar cei care l-au scris sunt plecați de mulți ani de la Novensys, așa că nu mai știe nimeni ce se ascunde în aplicație. Acum a fost semnat un contract de mentenanță cu TeamNet, firma lui Sebastian Ghiță, de care mă îndoiesc că este pentru altceva decât furt de bani de la asigurați.
  Cine să-și dea demisia?
  • -1 (1 vot)    
   Well ... sa fie ingrijiti de medicii de familie (Joi, 13 octombrie 2016, 14:09)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   Well ... propun ca cei responsabili sa fie ingrijiti de medicii de familie (da da de cei care protesteaza), si numai de ei.

   Poate ca asa se fac bine .... ;-E((

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
  • +2 (4 voturi)    
   prinde chioru', scoate-i ochii (Joi, 13 octombrie 2016, 14:16)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   se potriveste, nu?
  • +3 (3 voturi)    
   Nu demisie... (Joi, 13 octombrie 2016, 14:52)

   Skipper_The_Pinguin [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

   ..., ci sa-i arda la bani, chit ca persoanele responsabile mai sunt prezente in peisaj sau se gasesc pe alte meleaguri. Cineva a semnat de primire. Cineva a testat mizeria. Cineva a aprobat criterii de acceptanta etc. S-aduna destui babalai care sa plateasca din buzunar paguba, ca asta cu demisia este frectie la picior de lemn. Il dai afara si se angajeaza tot acolo, dar mai tarziu sau intr-o alta institutie de stat si o ia de la capat cu pradatul.
 • +6 (6 voturi)    
  E ciocanitoarea violet (Joi, 13 octombrie 2016, 13:56)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Care loveste in serviciile IT de mare nivel ale lui ghita. Va veni cu statuia ciocanitoarei si explicati tehnica de ce nu merg serviciile platite gras cu bani de la buget.
 • -2 (4 voturi)    
  eu cred (Joi, 13 octombrie 2016, 14:06)

  Emancipatorul [utilizator]

  ca in final convine guvernului aceasta disfunctionalitate intrucit se decontrea mai putin, iar bugetul CNAS nu este afectat.

  Daca nu cumva o fi intentionata acasta blocare a softului ca sa nu se faca cheltuieli din bugetul CNAS.
  La fel si cu intirzierea in livrarea vaccinurilor.
  Omul ajunge sa isi cumpere din banii lui vaccinul pentru copil daca aude ca nu sint vaccinuri de stoc in spitale. Desi si-a platit impozitele.

  Asta e furaciune/marlanie din partea guvernului.
 • +4 (4 voturi)    
  conducere (Joi, 13 octombrie 2016, 14:07)

  Francisc 1 [utilizator]

  pe site cnas gasim conducere : sub presedinte avem director general mihaela ion , fosta presetinte a casei bacau aplecat dupa ce a luat la concurs nota 1 UNU ! si a ajuns si mai sus , cu criteriile astea " meritocratice" de ce sa ne asteptam sa mearga ceva ? iar de-a lungul timpului pe la cnas au fost busoi , duta ( penal ) si asa mai departe , ce pot conduce astia?
 • -1 (1 vot)    
  Blocarea sistemului (Joi, 13 octombrie 2016, 14:12)

  MoldovanMircea [anonim]

  Din câte știu din mass-media, sistemul informațional a fost furnizat de o firmă a lui Sebastian Ghiță: Teamnet. Probabil avem de-a face cu un alt contract cu dedicație, din timpul guvernului Ponta. Aici ar cam trebui să intervină și procurorii!
 • +2 (2 voturi)    
  pai (Joi, 13 octombrie 2016, 14:13)

  hot news [utilizator]

  foarte bine ca,in sfarsit iau si medicii un pic de atitudine ,desi tarziu si desi vor fi oricum fortati sa taca,intr-un fel sau altul.
  ce se intampla cu sistemul asta e un fel de crima
  exista multi bolnavi cronici care au nevoie de anumite medicamente ,la perioade fixe de timp pentru a nu li se deteriora starea ,sau chiar mai rau.
  cand acestia se duc la medicul de familie pentru reteta si sistemul asta de kkt nu merge..efectiv nu au ce face..si nu pot primi medicamentele de care depind ..
  • +2 (2 voturi)    
   e sistem de asigurari ce nu asigura nimic (Joi, 13 octombrie 2016, 14:20)

   U_swamp [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   iar Casa face si o economie, fiindca daca-i musai un medicament, il iei si cu bani pesin. La fel si cu listele de asteptare pentru tratamente in spitale. Si uite sa se aduna banii, iar colectarea si cheltuirea sint procese eminamente netransparente - inca o pusculita a statului.
 • +1 (1 vot)    
  minunat! (Joi, 13 octombrie 2016, 15:01)

  za_omu [utilizator]

  Si ce facem in privinta asta? De cerut demisii am vazut cum functioneaza in romania :))
 • 0 (2 voturi)    
  n ai cu cine (Joi, 13 octombrie 2016, 16:47)

  ColdNews2013 [utilizator]

  asta de e ministru e un terminat....nu stie sa faca nimik,....nimik concret,,,,,,e si fricos sa ia decizii


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri