O propunere legislativa semnata de mai multi parlamentari UDMR si depusa la Parlament prevede ca eliberarea conditionata poate fi realizata dupa executarea a jumatate din pedeapsa, pentru cazul in care nu depaseste 10 ani, fata de doua treimi, cat prevede Codul Penal in prezent, iar in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, se considera 30 de zile executate pentru fiecare lucrare, transmite News.ro.

Propunerea legislativa a fost inregistrata marti, la Senat, in calitate de prima Camera sesizata.

Initiatorii propun modificarea articolului 100 din Codul Penal, referitor la conditiile liberarii conditionate in cazul pedepsei inchisorii, astfel incat "eliberarea conditionata in cazul inchisorii poate fi dispusa, daca cel condamnat a executat cel putin jumatate din durata pedepsei, in cazul in care nu depaseste 10 ani, sau cel putin doua treimi din pedeapsa, dar nu mai mult de 15 ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani".

Codul Penal actual prevede ca poate beneficia de eliberare condtionata cel care a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei, in cazul inchisorii care nu depaseste 10 ani, sau cel putin trei patrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, in cazul inchisorii mai mari de 10 ani.

Proiectul mai prevede modificarea articolului 36 din legea 254/2013 privind executarea pedepselor. Parlamentarii UDMR propun ca regimul inchis sa se aplice initial doar persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta, la pedeapsa inchisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depaseste 13 ani.

In prezent, aceasta prevedere se aplica pentru orice tip de pedeapsa cu inchisoarea.

Initiatorii propun si modificarea articolului 37, astfel: "Regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenta, la pedeapsa inchisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fara violenta, la pedepse mai mari de un an, dar care nu depasesc 3 ani". In prezent, legea prevede ca "regimul semideschis se aplica initial persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii mai mare de un an, dar care nu depaseste 3 ani".

In proiect se mai introduce o prevedere care arata ca, in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa inchisorii de pana la un an, executarea pedepsei se face in arest la domiciliu.

Proiectul de lege mai prevede ca, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate, sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica, inventie sau inovatie.

Proiectul de lege este semnat de deputatii UDMR Antal Istvan, Bonis Istvan , Cseke Attila-Zoltan, Fejer Laszlo-Odon, Kelemen Atilla Bela-Ladislau, Kelemen Hunor, Kerekes Karoly, Korodi Attila, Marton Arpad-Francisc, Mate Andras-Levente, Moldovan Iosif, Szabo Odon.