Incepand din luna octombrie si pana in februarie 2017, studentii si cercetatorii romani isi pot depune candidatur in cadrul programelor de sprijin pentru mobilitate, propuse de catre Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, si destinate nivelurilor de masterat, doctorat si postdoctorat.

Programul de burse din partea Guvernului Francez 2017Foto: Institutul Cultural Francez
  • Inscrierea se desfasoara in intervalul 2 octombrie 2016 - 28 februarie 2017.
  • Toate informatiile utile (criterii de selectie, cuantumul bursei si avantajele, dosarul de candidatura, sau persoanele de contact) sunt disponibile pe site-ul Institutului Francez din Romania.

In cadrul acestor programe, studentii romani dornici de a efectua studii universitare sau un sejur de cercetare in Franta pot candida la bursele de masterat si de doctorat. Candidatii trebuie insa sa poata justifica stapanirea limbii franceze la un nivel intermediar (B1).

Institutul rancez precizeaza ca, pentru a asigura un acces echitabil tuturor, candidatii vor avea ocazia sa ia parte la ateliere practice de redactare de CV-uri si de scrisori de motivatie, din 1 noiembrie 2016 in 15 februarie 2017.

Tinerii cercetatori romani din toate domeniile si disciplinele se pot inscrie la programul destinat nivelului postdoctoral, in scopul de a intia sau consolida cooperarea stiintifica de inalt nivel. Aceste burse se adreseaza cercetatorilor care au sustinut teza de doctorat in ultimii sase ani.

Timp de trei luni, pe durata perioadei 1 septembrie - 31 decembrie 2017, cei selectionati vor beneficia de o subventie pentru a-si perfectiona cunostintele alaturi de specialisti francezi.

In 2016, bursierii din cadrul programului au beneficiat de formari in cadrul unor universitati prestigioase, precum Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, Institutul de Studii Politice din Paris, Scoala Nationala Superioara a Aviatiei Civile, sau Scoala Nationala de Arte si Meserii.

Pana in prezent, peste 4000 de studenti romani au beneficiat de diferitele programe de mobilitate propuse de catre Guvernul Francez.

Incepand cu anii '90, Ambasada Frantei din Romania si Institutul Francez au pus la cale o strategie de sustinere a programelor de mobilitate destinate studentilor romani care doresc sa beneficieze de o experienta intr-o universitate din Franta, in ideea de a incuraja si de a valoriza formarea unei forte de munca francofone cu o calificare superioara pe piata romaneasca, dar si cu scopul de a contribui la imbunatatirea cooperarii dintre cele doua tari.