Sute de oameni au fost evacuati si sute de case au fost inundate in judetul Galati in urma inundatiilor cauzate de ploile torentiale si revarsarea raurilor Suhu si Geru. Potrivit reprezentantilor ISU Galati, citati de Agerpres, 530 de persoane au fost evacuate din Slobozia Conachi, Cuza Voda, Schela si Pechea, dar in tot judetul sunt 17 localitati afectate de ploile si inundatiile din ultima vreme.

Inundatii in Pechea, GalatiFoto: Captura Facebook

Purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea, a declarat pentru Agerpres ca cea mai grava situatie se inregistreaza la Pechea, unde au fost deja evacuate peste 250 de persoane, peste 100 de case sunt inundate, iar DJ 251 care strabate comuna si face legatura cu municipiul Tecuci este inundat. Aici, apa atins in unele locuri chiar si 1,5 metri. La Slobozia Conachi a fost spart controlat un dig si au fost evacuate 60 de persoane din 28 de case, dintre cele 150 afectate. DN 25 s-a inchis in zona localitatii Vames. La Cuza Voda sunt inundate 100 de case, si au fost evacuate 200 de persoane, iar la Costache Negri, zece gospodarii. Din localitatile Negrea si Schela au fost evacuate 20 de persoane.

Prefectul judetului Galati, Dorin Otrocol, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a solicitat ajutorul militarilor din Garnizoana Galati pentru a interveni in zonele inundate din localitatile Slobozia Conachi si Cuza Voda, a declarat purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea. Potrivit acesteia, in cele doua localitati au ajuns doua plutoane de cate 25 de militari imbarcati pe autocamioane.

UPDATE 17.30 Ministerul Apararii anunta intr-un comunicat ca "detasamente de militari din Garnizoana Galati, insumand un efectiv de aproape 50 de angajati, actioneaza, in prezent, la solicitarea autoritatilor locale, pentru limitarea efectelor inundatiilor din zona".

"Din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizata "Sfantul Andrei", 22 de militari si un autocamion actioneaza, incepand cu orele 12.30 in ajutorul populatiei din localitatea Cuza Voda, judetul Galati, pentru scoaterea apei din gospodarii si intarirea digurilor cu saci de nisip", iar "in localitatea Slobozia Conachi, tot din judetul Galati, militari ai Batalionului 284 Tancuri "Cuza Voda", cu un autocamion, actioneaza pentru evacuarea cetatenilor si a bunurilor din gospodariile afectate de inundatii si pentru limitarea efectelor inundatiilor", precizeaza MApN.

UPDATE 17.15 Sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta; bilantul provizoriu al inundatiilor

O sedinta extraordinara a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost convocata la nivelul judetului Galati, in contextul avertizarilor meteorologice si hidrologice periculoase emise de catre Administratia Nationala de Meteorologie si Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, se arata intr-un comunicat transmis miercuri, de Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati. Potrivit Agerpres, in sprijinul ISU Galati au sosit trei motopompe remorcabile de la inspectoratele Ciolpani, Calarasi si Ialomita.

Bilantul inundatiilor pana in prezent este urmatorul: au fost inundate peste 530 de locuinte individuale si peste 153 curti si gradini. Au fost afectate patru segmente de drum judetean si anume 251, 253, 255 255C, prin colmatarea cu aluviuni, doua segmente din drumul national DN24D, in dreptul localitatilor Bursucani si Craiesti si DN25 pe sectorul Vames-Tudor Vladimirescu. De asemenea, au fost inundate peste 80 ha suprafete agricole.

In prezent, pompierii galateni actioneaza in sprijinul autoritatilor locale cu forte si mijloace pentru evacuarea populatiei din urmatoarele localitati: Cuza-Voda: 200 persoane; Pechea: 250 persoane; Slobozia Conachi: 60 persoane; acestea fiind cazate temporar la rude si institutiile de invatamant din localitate.

"Avand in vedere prognoza meteorologica, pompierii, alaturi de reprezentantii autoritatilor locale, continua misiunile proactive, de recunoastere, cu accent pe monitorizarea cursurilor si acumularilor de apa, precum si starea lucrarilor de aparare. Totodata, evolutia fenomenelor meteorologice periculoase va fi permanent analizata prin Centrul Operational National al IGSU, la nevoie, fiind asigurata rezerva de personal si alocarea unor forte si mijloace de interventie pentru interventia prompta in sprijinul comunitatilor si autoritatilor locale", se spune in comunicat.

In judetul Galati se intervine in continuare pentru inlaturarea efectelor precipitatiilor abundente, nefiind inregistrate victime pana la acest moment.

UPDATE 15.04 Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca in judetul Galati a fost activat codul rosu de urgenta, 510 persoane fiind evacuate preventiv din trei localitati afectate de inundatii.

Peste 200 de oameni aflati in cele peste o suta de case inundate din comuna galateana Pechea au evacuati, a declarat primarul localitatii, Mihaita Mancila. Potrivit acestuia, evacuarea sinistratilor s-a facut cu ajutorul tractoarelor grele, a volelor, dar si a unei barci, toate aflate pe teritoriul comunei in posesia unor firme sau persoane particulare si in conditiile in care DJ 251 care trece prin mijlocul localitatii este impracticabil in urma revarsarii raului Suhu.

Primarii din zece localitati din judetul Galati pregatesc evacuarea locuitorilor din zonele inundabile, dupa cepentru raurile Suhu si Geru a fost emisa o avertizare de Cod Rosu, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea, citat de Agerpres.

"Avem Cod Rosu pe Suhu si pe Geru si, prin urmare, sunt foarte expuse toate localitatile din aceasta zona - Cudalbi, Costache Negri, Suhurlui, Pechea, Cuza Voda, Slobozia Conachi, Piscu, Vames, Schela, Smardan. Viitura este foarte mare, iar primarii au fost atentionati sa evacueze oamenii, vorbim de cei din zonele inundabile. Apa creste permanent. Oamenii sunt deja pregatiti, spre exemplu Pechea a pornit alarmele la ora 12.00', a spus Petrica Patilea.

Portiuni din DN 25 si DN 24D au fost inundate de apele revarsate ale raurilor Geru si Suhu, fiind inchise circulatiei, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Prefecturii Galati, Petrica Patilea.

Potrivit acesteia, DN 25 a fost inundat in zona localitatii Vamesu, iar circulatia a fost redirectionata. A fost pusa in functiune statia de pompare de la Vamesu dar aceasta nu face fata volumului mare de apa. DN 24D este impracticabil in zona localitatii Baleni. Patilea a mai spus ca DJ 251 este inundat la Pechea, iar DJ 255 la Rediu.