Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare cod rosu de inundatii pentru bazinele hidrografice Suhu si Geru din judetul Galati, hidrologii avertizand ca se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, cu efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de pericol, transmite News.ro.

Cod rosu si portocaliu de inundatiiFoto: inhga.ro

Avertizarea cod rosu este valabila de la ora 11.30 si pana la ora 21.00.

Conform hidrologilor, ca urmare a precipitatiilor inregistrate in ultimele ore si a celor prognozate se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, cu efecte severe de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de pericol in bazinele hidrografice Suhu si Geru din judetul Galati.

"Fenomenele se pot produce cu intensitate si probabilitate mai mare in bazinul hidrografic al raului Suhu", avertizeaza Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Tot miercuri, hidrologii au emis cod portocaliu de inundatii, valabil pana la ora 18.00, pentru judetele Buzau si Vrancea.

Astfel, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor avertizeaza ca se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti, cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri rapide de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie pe raurile din bazinele hidrografice: Ramnicu Sarat - bazin superior si afluenti, judetele Buzau si Vrancea. Noua judete din jumatatea de est tarii se afla, pana joi, sub avertizare cod portocaliu de inundatii.

Avertizarea hidrologilor vizeaza urmatoarele bazine hidrografice: Trotus superior si afluenti (judetele Harghita, Neamt si Bacau), Putna - bazin superior si afluenti (judetul Vrancea), Barlad superior si afluenti (judetele Vaslui, Iasi, Bacau, Vrancea si Galati), afluentii mici aferenti cursului mijlociu si inferior al Siretului (judetele Bacau, Vrancea si Galati), afluentii mici ai Prutului, aferenti sectorului aval sistemului hidrografic Dranceni (judetele Vaslui si Galati) si raurile din Dobrogea (judetele Constanta si Tulcea).