Sute de mii de gospodarii, situate in zone cu risc de inundatii, nu au reusit sa instaleze o protectie de baza impotriva cresterii apelor, spun asiguratorii. Asociatia asiguratorilor britanici este de parere ca toate cladirile, chiar si cele care beneficiaza de protectie in cazul inundatiilor, ar trebui sa aiba usi de inundatii, in cazul in care tarasamentele sunt supra-depasite, potrivit BBC.

InundatiiFoto: Captura YouTube

Observatiile se adauga unui joc complex de plasare a vinei in privinta responsabilitatii in caz de inundatii.

Asiguratorii au fost criticati de catre Agentia de Mediu pentru incapacitatea de a asigura protectie pentru proprietatile inundate.

Consiliile locale sunt, de asemenea, o parte din acest intreg- isi doresc mai multi bani pentru fonduri de inundatii din partea Guvernului si mai mult control asupra felului in care acesti bani sunt cheltuiti. Totodata, acestia sunt critici in privinta Agentiei de Mediu.

Ministrii duc si ei o lupta, in conditiile in care cererile sunt tot mai mari pentru standarde mai strice de constructie.

Unele dintre aceste tensiuni apar intr-un raport pe care ministrii intentioneaza sa-l lanseze in urmatoarele saptamani.

In acest raport, Agentia de Mediu blameaza asiguratorii pentru incapacitatea de a se pregati pentru pericolul crescut de inundatii.

Acestia ar trebui sa se asigure ca proprietatile sunt rezistente la inundatiile viitoare, nu doar sa restabileasca casele afectate la starea initiala, spune agentia.

Emma Howard Boyd, care prezideaza agentia, declara ca "exista o deconectare intre reintroducerea asigurarilor si reparea proprietatilor".

Autorul principal al raportului, Sir Peter Bonfield, ii invinovateste pe proprietari pentru incapacitatea de a aduce imbunatatiri caselor afectate de inundatii.

Acesta spune ca "intervalul tipic de masuri de izolare impotriva inundatiilor are un raport cost-beneficiu in plus fata de 5 lire pentru fiecare lira investita in ceea ce priveste reducerea pagubelor".

"Cu toate acestea, inca exista un nivel de absorbtie relativ scazut in Anglia- persoanele ale caror proprietati prezinta un risc ridicat de inundatii nu instaleaza, in mod obisnuit, masuri de preventie in casele si intreprinderile lor".

Sir Peter mai spune ca ministrii ar putea fi nevoiti sa inaspreasca regulamentele de constructie pentru a se asigura ca, in caz de risc, casele sunt protejate.

Cererea sa este sustinuta de catre Asociatia Guvernamentala Locala (LGA). Organizatia doreste, de asemenea, existenta unui buget mai mare pentru a se putea descurca cu inundatiile. LGA priveste, de asemenea, cu un ochi critic, performanta programului national de protectie impotriva inundatiilor derulat de Agentia de Mediu- si vrea ca acesta sa fie distribuit zonelor locale.