CNATDCU, ramas fara atributii si fara presedinte. Membri ai Consiliului General avertizeaza: Legea este gandita spre vremuri bune, dar noi inca traim vremuri critice/ Era o parghie prin care se putea veghea la corectitudine doctoratului. Avem motive sa ne temem

de Corina Ionel     HotNews.ro
Marţi, 11 octombrie 2016, 19:53 Actualitate | Esenţial

Radiografia invatamantului superior
Foto: Photoxpress.com
Decizia academicianului Viorel Barbu de a demisiona de la sefia Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), i-a luat prin surprindere pe membrii Consiliului General al institutiei, care arata ca lucrurile se complica si mai mult pentru institutia care s-a trezit, in urma unui vot in Senat, fara atributia sa principala - analizarea suspiciunilor de plagiat ce planeaza asupra unor teze de doctorat - devenind instanta de apel. Unii dintre ei avertizeaza ca trecerea CNATDCU pe linie moarta nu este o masura adecvata in stadiul acesta pentru ca sistemul de invatamant doctoral romanesc nu a ajuns la maturitatea necesara. Astfel, pe langa universitatile serioase, care isi inteleg bine rolul, exista si institutii care "scot doctori pe banda" si care acum vor putea sa faca ce vor, fara teama unei institutii externe care sa analizeze eventuale incalcari ale eticii academice in lucrarile de doctorat rezultate.

CNATDCU, in noua sa componenta, si-a consolidat credibilitatea, transand cazul de plagiat al doctoratului lui Victor Ponta, caz care a fost taraganat vreme de mai multi ani, cu impact asupra credibilitatii sistemului universitar romanesc. Verdictul de plagiat in cazul lui Gabriel Oprea a venit sa intareasca sentimentul ca lucrurile se misca intr-o directie buna si ca rezolvarea problemei plagiatului a devenit intr-adevar o problema stringenta pe agenda publica, existand si un organism functional care sa permita rezolvarea ei.
  
Senatul, in calitate de camera decizionala, a respins insa luni cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, proiect care ajuta doctoratele plagiate si ofera autonomie universitatilor.

Ordonanta, initial cu un articol unic, a fost amendata in Parlament, modificand procedura de acordarea a titlului de doctor dar si responsabilitatea verificarii sesizarilor de plagiat, prin mutarea responsabilitatii catre institutiile care au acordat titlul.

Ligia Deca
Foto: Agerpres
In acest caz, singura cale de atac a legii ramane sesizarea la Curtea Constitutionala, care ar putea fi facuta de catre presedintele Klaus Iohannis, in cazul in care exista indicii de neconstitutionalitate.

Consilierul prezidential pentru Educatie Ligia Deca a declarat pentru HotNews.ro ca presedintia are in vedere "toate variantele legale" in ce priveste OUG 4/2016, inclusiv atacarea la Curtea Constitutionala.

"Asteptam sa ajunga la noi initiativa legislativa si o vom analiza luand in considerare toate variantele legale", a declarat Ligia Deca, intrebata daca Presedintia va sesiza la CCR.

Matematicianul Viorel Barbu a anuntat marti ca si-a dat demisia din functia de presedintele al CNATDCU aratand ca motivul principal al demisiei il constituie faptul ca, in urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educatiei, CNATDCU va avea "un rol decorativ", fiindu-i retrase toate prerogativele.

"Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus sa pierd vremea", a explicat Barbu.

Marius Andruh: CNATDCU era o parghie prin care se putea veghea la corectitudinea procesului de obtinere a doctoratului. Avem motive sa ne temem

Marius Andruh
Foto: Agerpres
Marius Andruh, vicepresedinte CNATDCU si profesor in cadrul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru HotNews.ro ca plecarea lui Viorel Barbu de la conducerea institutiei complica situatia, deja incerta.

"CNATDCU era o parghie prin care se putea veghea la corectitudinea procesului de obtinere a doctoratui de la noi din tara. Avem motive sa ne temen, pentru ca inca lucrurile nu merg asa cum trebuie”, a declarat vicepresedintele CNATDCU.

Andruh a subliniat ca problema doctoratelor plagiate nu afecteaza intregul sistem de invatamant universitar.

Pe de alta parte nici nu putem sa neglijam si sa culpabilizam intreg invatamantul romanesc. Totusi in tara asta sunt universitati care isi fac treaba. Sunt scoli doctorale care  merg bine. Din pacate lucrurile care s-au intamplat ne fac sa credem ca un asemenea organism inca trebuie sa vegheze”, a precizat Andruh, profesor la Universitatea din Bucuresti.

Intrebat daca are in vedere o demisie din Consiliul General al CNATDU, dupa anuntul demisiei presedintelui institutiei, Viorel Barbu, si dupa modificarile legislative care scot CNATDCU din circuitul de rezovare a sesizarilor de plagiat din doctorate, Marius Andruh a declarat ca “probabil ca da”, adaugand totusi ca nici demisia nu este o solutie.

Plecand dl Barbu, lucrurile sunt complicate. Trebuie sa ne sfatuim cu membrii Consiliului General. Mi-e greu sa va spun. Probabil ca da.Nu e o solutie nici sa demisionez, nici sa abandonez lupta. Nu pot sa va dau un raspuns clar, pentru ca situatia nu esta clara. Trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile, sa vedem ce se intampla", a aratat Andruh.

In ceea ce priveste posibilitatea ca diminuarea atributiilor CNATDCU sa afecteze doctorii si cercetatorii romani care vor sa se angajeze in strainatate, Marius Andruh a aratat ca nu crede ca acest lucru se va intampla.

Daca vreti, umbra este asupra sistemului nostru de doctorate, in sensul ca sunt lucruri in neregula, dar pe de alta parte nu am auzit de situatii in care doctoranzi de ai nostri sa nu fie acceptati in strainatate, mai ales ca ei sunt din zona stiintifica unde, din fericire, sper, sa nu avem probleme. Doctoratele despre care vorbesc acum s-au intamplat in alte discipline stiitifice unde nu cred ca posesorii titlului respectiv pleaca la postdoc sau sa se angajeze. Stiti foarte bine ca daca faci drept, sau mai stiu eu ce, este mai greu sa te integrezi intr-un alt sistem, la stiinte e mai simplu. Daca restrang la domeniul stiintific, nu cred. Sper ca aceste cazuri negative si nefericite sa nu se rasfranga asupra intregului sistem de invatamant superior romanesc”, a aratat vicepresedintele CNATDCU.

In tarile care si-au asezat bine si corect sistemul de doctorate, nu este nevoie sa mergi la un organism superior, cei de acolo si-au inteles menirea, stiu ce este acela un doctorat, un ciclu de invatamant ca oricare altul. La noi inca nu este momentul.

Cand am fost prima oara membru CNATDCU, acum multi ani, membru simplu intr-o comisie si cand m-am vazut cu toatele tezele de doctorat in fata, mi-am pus intrebarea, in mod firesc: dar ce treaba am eu, ca ei au avut conducatori de doctorat? Si asta e o problema care trebuie avuta in vedere, conducatorul de doctorat este parte la parte. A avut conducator de doctorat, a avut o comisie, de ce trebuie sa ne adunam noi aici? Si atunci mi-a spus cineva, si m-a marcat lucrul acela: “<<Dl. profesor, aveti dreptate, dar la noi inca frica pazeste pepenii>>”, a incheiat Marius Andruh.


Viorel-Aurel Serban, rector al Universitatii Politehnice din Timisoara: Aceasta lege este gandita spre vremuri bune, dar noi inca traim vremuri critice. Exista scoli doctorale sensibil volatile la aspecte legate de plagiat

Viorel Aurel Serban
Foto: Universitatea Politehnica Timisoara
Viorel- Aurel Serban, membru in Consiliul General CNATDCU si rector al Universitatii Politehnice din Timisoara, a declarat pentru HotNews.ro ca, din punctul sau de vedere, trimiterea responsabilitatii solutionarii plagiatelor catre universitati este o decizie care putea fi aplicata mai tarziu, dupa evaluarea scolilor doctorale, un proces amanat timp de peste 5 ani.

"E o hotatare a Senatului care eu cred ca putea fi aplicata putin mai tarziu, mi se pare prea rapida. Dupa ce s-ar evalua scolile doctorale ar putea sa intre in functiune acea hotarare. Actualmente sunt scoli doctorale sensibil volatile la aspecte legate de plagiat. Eu sunt presedintele unei comisii de Ingineria Materialelor si ne confruntam cu anumite universitati care ne trimit teze de doctorat destul de indoielnice. De aceea, comisia noastra a avut multe retrimiteri inapoi a tezelor ori in conditiile in care acest filtru, in acest moment, nu mai intervine, cred ca va fi o problema. Nu stiu cand va intra in functiune, nu cunosc detaliile, dar cred ca, pentru o perioada, actualul mod de functionare ar fi fost mai eficient. Este logic ca universitatile sa ofere titlul de doctor, dar universitati cu U mare. (...)

Aceasta lege este gandita spre vremuri bune, dar noi inca traim vremuri critice legat de procesul de invatamant la acest nivel, mai ales de o imagine care nu mi se pare intotdeauna corect reflectata, ca se pun in prim plan doar plagiatele, or plagiatele reprezinta, nu stiu cat, 1%, pana in prezent, din totalul tezelor, si credeti-ma avem teze de doctorat exceptionale si e o mandrie pentru noi ca reusim sa avem oameni de calitate. Din pacate toatea aceasta activitate este dusa in derizoriu ca urmare a multora din lucrurile necurate care s-au intamplat in alte parti, sau in alt context. Ne afecteaza ca imagine
", a declarat Viorel Serban.

Rectorul aminteste ca a existat la un moment dat o rezolutie in cadrul Consiliului National al Rectorilor care viza aceasta augumentare a puterilor universitatilor astfel incat ele sa poata "decide ceea ce este corect pe fond. Insa trebuie sa tinem cont de context", a adaugat Serban.

Intrebat daca are in vedere o posibila demisie din cadrul CNATDCU, Viorel Serban a precizat ca nu si-a pus aceasta problema, dar in cazul care rolul CNATDCU va deveni "numai si numai decorativ" atunci "sigur ca prezenta mea (in cadrul CNATDCU - n.red.) este inutila".

"Am vazut emailul trimis de dl presedinte Barbu care precizeaza doua motive pentru care dumnealui si-a dat demisa. Unul tine de complexitatea activitatii pe care o desfasoara, fiind plecat mai mult in strainatate, si al doilea este legat de contextul aparitiei acestei noi legi. Sigur ca, este destul de delicat.

Eu oricum am o pozitie delicata pentru ca sunt rector si am o sumedenie de activitati, si oricum prezenta mea in CNATDCU era putin la limita ca timp pe care pot sa il aloc acestei activitati.

Nu am analizat inca lucrul acesta, dar desigur la un moment dat as putea sa iau oricare dintre decizii. Sa vedem care va fi decizia. Repet, nu cunosc detaliile, dar daca rolul CNATDCU devine numai si numai decorativ, sigur ca prezenta mea este inutila
", a explicat rectorul institutiei timisorene.


Horia Iovu, Universitatea Politehnica din Bucuresti: Scolile serioase sunt avantajate, dar la fel si scolile mai putin serioase care scot doctori pe banda


Horia Iovu
Foto: chimie.upb.ro
Horia Iovu, profesor in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti si membru in Consiliul General al CNATDCU, s-a aratat uimut de demisia lui Viorel Barbu, precizand totodata ca nu intentioneaza sa ia o decizie asemanatoare.

"Sunt naucit. Dl Barbu era un om de baza acolo, chiar nu stiu ce sa cred. Vad ca dl Toba ne-a dat in judecata, suntem acuzati penal, este o nebunie, chiar nu mai stiu ce sa cred", a declarat Horia Iovu pentru HotNews.ro.

"Eu nu am de gand sa demisionez", a completat acesta.

In ceea ce priveste felul in care decizia Senatului de a respinge OUG 4/2016 va afecta pozitia si rolul CNATDCU, Iovu a explicat ca modificarile legislative au fost interpretate gresit si ca ele vizeaza doar tezele de doctorat sustinute de acum inainte.

"S-a interpretat gresit, in primul rand decizia, asa cum este adoptata de Senat, nu se refera la doctoratele care deja s-au sustinut. Ele in continuare vor fi la CNATDCU. Deci cele care s-au sustinut pana acum, oameni politici, sau orice sesizare, tot CNATDCU o vaanaliza, nu scapa de treaba asta. Nicio sansa. Este vorba de doctoratele de acum inainte. Ele vor trece in grija universitatilor.

Scolile serioase sunt avantajate, pentru ca nu vad de ce o universitate serioasa trebuia sa ajunga la CNATDCU cu doctorii. Pentru ca asa este in toata lumea asta civilizata, dar in acelasi timp scolile mai putin serioase care scot doctori pe banda sunt avantajate pentru ca pot ei acolo sa faca ce vor. Cam asta este, cu doua masuri toata chestiunea asta
."

Citeste si:


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. Poate doar să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

4550 vizualizari

 • +23 (41 voturi)    
  Aiureli (Marţi, 11 octombrie 2016, 19:59)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Un singur lucru e clar: invatamântul românesc a fost DEFINITIV distrus. Criminalii sunt Ecaterina Andronescu si haita ei de comunisti. TIneri: care puteti, plecati. Aici nu aveti nici un viitor decit un invatamânt corupt, cu diplome fara nici o acoperire si un corp profesional in majoritate compus pe baza de impostura, cumetrie, incompetenta si furt. CIUMA ROSIE a reusit sa distruga tot
  • +9 (13 voturi)    
   mai e o sansa (Marţi, 11 octombrie 2016, 22:06)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu fugi.

   Lupta-te.

   Macar sa-ti vinzi pielea scump.
   • +4 (6 voturi)    
    A quoi bon? (Miercuri, 12 octombrie 2016, 9:17)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Dedalus

    Nu te poti lupta cu o mafie rosie care si-a anexat tara si care e sustinuta de servicii si Justite. De altfel, o asemenea tara nu isi merita locul in Europa si va disparea mai devreme sau mai curind de pe harta lumii. Patru milioane de rom\ni au plecat deja - alte milioane vor pleca, scuipind in urma si fiindu-le rusine ca s-au nascut intr-io tara recunoscuta in lume doar pentru hotii ei.
    • +3 (3 voturi)    
     da (Miercuri, 12 octombrie 2016, 11:00)

     federal [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     da, tara vrea plagiatori si slab pregatiti.
     businessul este mai important, nu rezultatul.
     tara plagiatelor, scurtaturilor si a smecherilor.

     concluzia: ce fac ei acum,e o chestie de moment
     sunt sigur ca binele invinge intotdeauna si toti plagiatorii si smecherii vor fi plati corespunzator mai devreme sau mai tarziu.

     binele inseamna etica, munca asidua si perseverenta , nu furtul , nici scurtatura si nici smechereala.

     cine acopera toate chestiile astea e partas la toate prostelile astea.
  • -5 (5 voturi)    
   Lasa vrajeala (Miercuri, 12 octombrie 2016, 8:06)

   obosit [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca incerci sa creezi dezamagire esti clar postac.

   Cine se descurca se descurca, indiferent ce face sistemul parlamentaro-mafiot.
 • +14 (16 voturi)    
  ce atata agitatie (Marţi, 11 octombrie 2016, 20:44)

  Francisc 1 [utilizator]

  in final ca sa votezi psd , sa stai la ajutor social si la punga de faina si sticla de ulei nu-ti trebuie scoala ( stiu o comuna in care se dau de la UE un fel de ajutoare de subzitenta zahar ulei si alte alea in care primarul are grija sa explice: prin grija PSD primiti astea ca de nu.).
  • +4 (4 voturi)    
   Au si asistatii mandria lor (Miercuri, 12 octombrie 2016, 8:45)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   Vor, daca tot stau fara sa faca nimic, un doctorat o diploma, acolo. Vezi cazul ponta care nu a muncit o zi dar pe baza diplomei de doctor s-a "facut" avocat, a luat (cu sova e drept, nu singur) contracte de la stat unde sa nu faca nimic, apoi a fost "desemnat" prim ministru. Viata buna cu un doctorat.
 • +17 (21 voturi)    
  Tâmpeniile (Marţi, 11 octombrie 2016, 21:27)

  dezabuzatul [utilizator]

  pe care le face Parlamentul ar trebui să scoată zi de zi lumea în stradă. Dar de unde atâta energie, că ar trebui proteste peste proteste, am sta mai mult în Piața Universității decât acasă. Avem o șansă. Să ieșim la vot. Să nu mai lăsăm scursurile de la PSD, ALDE, PMP să câștige.
  • +13 (15 voturi)    
   Mai pune si PNL (Marţi, 11 octombrie 2016, 22:26)

   Emiliom [utilizator] i-a raspuns lui dezabuzatul

   Eu nici pe aia nu-i votez. Nu sunt cu nimic mai breji decat cei pe care i-ai enumerate.
 • +8 (12 voturi)    
  Daca e bal, bal sa fie! / (Marţi, 11 octombrie 2016, 22:05)

  Dedalus [utilizator]

  Cel mai simplu ar fi sa se infiinteze Regia Tiparirii Diplomelor. Asta ar vinde direct diplomele doritrilor, eliminand intermediarii (Universitatile)

  Astfel:

  - Diploma de Licenta - 4000 EUR
  - Diploma de Master - 2000 EUR
  - Diploma de Doctor - 6000 EUR

  Oricum tot aia e si macar cu propunerea asta mai incasam niste bani la buget.
 • +6 (10 voturi)    
  Cei mai mari specialisti in plagiate (Marţi, 11 octombrie 2016, 22:36)

  LaurentiuFilipescu [anonim]

  sunt cei care au fost demni si nu si-au cumparat inca un titlu de doctor.

  Toate tezele de doctorat trebuie vizualizate intr-un registru national. Numai asa vom auzi si parerile avizate ale adevratilor specialisti interesati de valorea reala a oricarei teze.
 • +9 (13 voturi)    
  dl Iovu greseste (Miercuri, 12 octombrie 2016, 0:13)

  anonim3 [utilizator]

  Daca va citi cu atentie legea, si pentru doctoratele care deja s-au sustinut sesizarile ajung la CNATDCU doar daca universitatea catadicseste sa propuna retragerea titlului. Daca insa musamalizeaza, CNATDCU nu are dreptul sa analizeze. Restul sunt fumigene marca Andronescu.
  • +5 (5 voturi)    
   Pai nu este el cel care a votat si ultima data (Miercuri, 12 octombrie 2016, 7:33)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   ca Ponta n-a plagiat. A fost un singur vot impotriva deciziei de plagiat a lui Ponta. Al cui credeti ca a fost ???
  • +4 (4 voturi)    
   greseala intentionata (Miercuri, 12 octombrie 2016, 9:54)

   anion [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Iovu este sluga lui Andronescu inca de pe vremea lui Iliescu, ambii erau la Institutul Politehnic Bucuresti. Se pune bine cu ea prin afirmatia ca situatia este valabila pentru viitor, in realitate legea spune altceva.
  • +6 (6 voturi)    
   ehe he! (Miercuri, 12 octombrie 2016, 9:59)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui anonim3

   Domnul Iovu e din Poli Bucuresti, de la chimie, membru al faimoasei Academii a Oamenilor de Stiinta.....cum vrei sa nu se "incurce" in legi?
 • -4 (4 voturi)    
  LASA CA SCAPA (Miercuri, 12 octombrie 2016, 12:49)

  EmilNae [anonim]

  asa si Codruta ca altfel o punea si ea.Asa ca bucurati-va ce naba.Acum am intels si eu de ce a ajuns tocmai ea la Dna.Nu pentru ca are scheleti in dulap dar a fost adusa din miezul problemei.Cine stie mai bine ca ea cum este cu furatul, nimeni.
  Si apoi am mai obsevat ceva , viteza de actiune.In cazul lui ponta, toba ,oprea, viteza luminii tata trosc, poc, bum ,de parca daca nu era asta praful si pulberea se alegea de tara.Era treaba de capatii.Ce sa zic in cazul saracului toba a fost un prim verdict de neplagiat.la naiba ,sa-l mai cercetam inca o data si inca o data ,pina iese ca a fost plagiat.
  In cazul suspiciunii la Codruta ce dracu sa vezi ba ca nu-i sesizarea, ba ca nu este altceva, se invita tot felul de comisii si comitii sa cerceteze, se cauta chichita, vigula cratima cuvintul care sa rezolve problema si sa o scoata pe medaliata ambasadelor curata ca apa de izvor ,ca doar nu s-or face ambasadorii de bacanie.Si uite asa de la viteza sunetului ajungem la ralanty la ca o fi ,ca o pati, ca daca, ca nu si asa mai departe pina uita lumea de plagiatul Codrutei care oricum ar fi a plagiat dar va fi scoasa precis ca nu a plagiat si toti vor rasufla usurati Doua viteze doua rezolvari ca asa dicteaza interesul "democratic" hihihihihi


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri