Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, sesizarea Guvernului privind neconstitutionalitatea unor dispozitii ale legii care permite Ministerului Sanatatii sa acorde stimulente financiare lunare, informeaza Agerpres.

"In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, Curtea a respins obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art. I din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt constitutionale in raport de criticile formulate. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Conform aceleiasi surse, argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei.

Executivul a sesizat CCR, in luna iulie, cu privire la dispozitiile Legii pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru modificarea si completarea art. 6 alin (2) din Legea 263/2004 privind asigurarea continuitatii asistentei medicale primare prin centrele de permanenta, adoptata de Parlament in iunie.

Guvernul preciza atunci ca are obiectii asupra modificarilor aduse de Parlament care dau posibilitatea Ministerului Sanatatii, ministerelor si institutiilor cu retea sanitara proprie sa poata acorda personalului medical si de specialitate stimulente financiare lunare in limita a doua salarii minime brute pe tara.

Legea contine prevederi similare si pentru autoritatile administratiei publice locale, care, la randul lor, pot sa acorde stimulente financiare personalului medical, in aceleasi limite.

Executivul amintea ca, incepand cu anul 2011, salarizarea in sectorul bugetar este reglementata prin Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. Ca urmare, "drepturile salariale ale personalului bugetar sunt si raman, in mod exclusiv, cele prevazute in Legea-cadru 284/2010, cu modificarile si completarile ulterioare", sublinia sursa citata.

Guvernul atragea atentia ca adoptarea acestor masuri ar avea un impact financiar suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat aferente anului in curs de circa 3,2 miliarde de lei, respectiv 5,5 miliarde de lei in 2017.

Potrivit Executivului, modificarile adoptate de Parlament nu indica sursa de finantare, or, potrivit Constitutiei, "nicio cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare" iar daca aceste masuri se aplica exista riscul ca impactul suplimentar generat sa nu poata fi acoperit din bugetul aprobat.

"Acest lucru ar crea premisele unui dezechilibru bugetar si, posibil, depasirea tintei de deficit (2,95% din PIB, dupa metodologia ESA), cu consecinta incalcarii Tratatului de la Maastricht", mentiona Guvernul.