Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a declarat marti, intrebat despre decizia Senatului de a respinge Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 4/2016, decizie in urma careia CNATDCU este scos din circuitul analizarii doctoratelor plagiate, ca CNATDCU isi justifica existenta, ca a inceput sa lucreze corect si vine sa dea rezultate, si ca sistemul universitar actual are nevoie de un astfel de mecanism centralizat si national care sa analizeze sesizarile de plagiat in lucrarile de doctorat.

Mircea Dumitru, rector Universitatea BucurestiFoto: Agerpres

"CNATDCU isi justifica existenta. Aceasta modificare a legii nu este benefica pentru a insanatosi viata academica din Romania", a declarat ministrul Educatiei, adaugand ca "sigur, (universitatile - n.red.) au capacitatea de o face, insa trebuie sa facem pasul urmator, sa prezentam in mod deschis niste probleme atunci cand apar"

"CNATDCU a inceput sa lucreze corect si vine sa dea rezultate", a precizat ministrul, referindu-se la deciziile de plagiat luate in cazurile Ponta si Oprea.

"E nevoie de un gen de mecanism centralizat si national" pentru a rezolva problema plagiatelor, a adaugat ministrul.

"Intr-adevat in tarile unde universitatile functioneaza dupa un regim care intareste autonomia academica dar si raspunderea academica, universitatile trebuie sa judece si sa decida in privinta plagiatelor. In cazul nostru au fost si cazuri in care universitatile nu au raspuns unor critici sau situatii privind plagiatul", a precizat Mircea Dumitru.