Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, la lansarea emisiunii de marci postale 'Dincolo de frontierele cunoasterii Laser Valley - Land of lights', ca Romania doreste sa foloseasca cercetarea ca pe o sursa de dezvoltare pentru comunitatile locale, informeaza Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Seful Executivului a subliniat ca, daca exista deja un centru de cercetare consacrat denumit Silicon Valley, Romania isi va construi o "Vale a Laserului, taram al luminii".

"Este un proiect la care si eu, personal, tin foarte mult, este (...) o mare reusita a Romaniei, a guvernelor precedente, a cercetarii de varf romanesti sa aduca acest proiect in Romania. (...) Romania este unul dintre cei trei parteneri care urmeaza sa dezvolte, cu fonduri europene, un proiect european unde laserul sa poata sa fie folosit in cercetare. (...) In Romania ne dorim sa mergem dincolo de cercetare, si chiar si dincolo de cercetare aplicata, folosind acest laser. Intentia noastra este sa folosim cercetarea si dezvoltarea ca un proiect, ca o sursa a dezvoltarii locale. Este o modalitate de a aduce cercetatori de varf din Europa si din lume la Magurele ca sa foloseasca aceasta facilitate, dar si sa dezvoltam in jurul acestui centru de cercetare si al laserului o serie de alte proiecte aplicate care sa duca la dezvoltare economica folosind cercetarea de varf", a spus Dacian Ciolos la Palatul Victoria.

Premierul a reamintit ca, datorita importantei proiectului, i-a propus fostului ministru al Educatiei Adrian Curaj sa se ocupe in calitate de reprezentant al prim-ministrului de derularea acestuia.

Ciolos a mai spus ca in zilele urmatoare se va discuta si despre modul in care se pot implica autoritatile locale din Bucuresti, Magurele si din regiune "pentru a face din acest proiect unul de dezvoltare locala, care sa includa si parte de infrastructura, si parte de educatie, si parte de implantare a unor intreprinderi mici si mijlocii in aceasta zona".

Prezent la lansare, comisarul european pentru Cercetare, Inovare si Stiinta, Carlos Moedas, a salutat proiectul de la Magurele, afirmand ca sunt putine tari in Europa care acorda un buget semnificativ pentru cercetare.

"Exemplul acestui proiect - exemplul pe care il dati lumii - este cu adevarat unic. Nu stiu multe tari in Europa care au crescut bugetul pentru cercetare si stiinta cu 30% intr-un an. Romania este una dintre aceste tari. Nu stiu prea multe tari in Europa care au acordat facilitati fiscale celor care lucreaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii", a afirmat comisarul european.

In ceea ce priveste emisiunea de marci postale, directorul Romfilatelia, Cristina Popescu, a subliniat ca prin lansarea de marti Romania se afla printre "tarile care deja marcheaza evenimente importante cu mijloace tehnice proprii".

"Emisiunea aduce in prim plan doi reprezentanti vizionari ai comunitatii stiintifice romanesti - Horia Hulubei, creatorul scolii romanesti de fizica atomica si fondatorul Institutului de Fizica Atomica, si Ion I. Agarbiceanu - fizician de renume mondial. Colita dantelata a emisiunii completeaza tematica aleasa si ilustreaza macheta si logo-ul proiectului intr-o cromatica si intr-o grafica speciala, avand elemente tehnice atractive. Cele trei valori ale acesteia prezinta elemente grafice cu insertii vizibile in lumina ultravioleta", a explicat directorul Romfilatelia.

La eveniment au mai participat ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, si predecesorul sau, Adrian Curaj.