Termenele pentru finalizarea dosarelor penale sunt fixate de procurori, care isi evalueaza si isi apreciaza nevoia de resurse si de timp, ci nu de catre alte autoritati, a declarat, marti dimineata, procurorul general Augustin Lazar, intrebat despre solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a grabi finalizarea unor anchete penale, potrivit News.ro. "Ne-am fixat sa ajungem la finalizare cu dosarul Mineriadei spre sfarsitul anului, iar cu dosarul Revolutiei ne vom apropia de anul viitor", a adaugat procurorul general.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

Intrebat despre dosarul Revolutiei, Lazar a admis ca finalizarea acestuia a intarziat, spunand insa ca dosarul, ca si altele mai vechi, reprezinta o prioritate si ca termenul fixat pentru finalizarea acestuia este anul 2017, in timp ce pentru dosarul Mineriadei anchetatorii si-au propus ca termen sfarsitul acestui an.

"E adevarat ca dosarul a intarziat, din pacate, dar, ca si alte dosare vechi, reprezinta o prioritate si avem un plan de ancheta foarte clar, cu termene, ca sa putem sa il instrumentam intr-un termen rezonabil de acum incolo. Ne-am fixat sa ajungem la finalizare cu dosarul Mineriadei spre sfarsitul anului, iar cu dosarul Revolutiei ne vom apropia de anul viitor", a declarat procurorul general.

Comentand solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de grabire a finalizarii unor anchete, Augustin Lazar a spus ca termenele sunt fixate de catre procurori, care isi evalueza si apreciaza nevoia de resurse.

"Termenele sunt fixate de procurori, ei isi evalueaza si apreciaza nevoia de resurse si apoi precizeaza momentul in care se apropie de finalizare, nu alte autoritati, dar noi am inteles mesajul public al presedintelui (...) Si poporul roman asteapta finalizarea acestor dosare si noi avem o responsabilitate sa dam solutii in ele", a adaugat Augustin Lazar.

Presedintele Klaus Iohannis spunea, miercurea trecuta, ca Parchetul instantei supreme trebuie sa rezolve "foarte repede" dosarul privind acuzatiile de plagiat care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, el precizand ca l-a rugat pe procurorul general Augustin Lazar sa se ocupe ca aceste cercetari sa fie facute cu celeritate.

O zi mai tarziu, presedintele Klaus Iohannis declara, referindu-se la discutiile cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, legate de dosarul privind acuzatiile de plagiat care o vizeaza pe Laura Codruta Kovesi, ca acestea au avut loc la Palatul Cotroceni si ca l-a rugat sa ia masuri pentru ca cercetarile sa fie facute mai rapid in unele dosare. El a spus ca este inacceptabil "sa stam si sa nu stim" ce s-a intamplat la Revolutie sau cine sunt vinovatii de la mineriade.

"Am avut o intalnire cu procurorul general aici, la Cotroceni si l-am rugat sa ia toata masurile care se pot lua pentru a introduce mai multa celeritate in exercitiul cercetarilor. Vedeti ca avem dosare vechi, foarte vechi, ma gandesc la dosarul Revolutiei, dosarul mineriadei. Este inacceptabil sa stam si sa nu stim ce s-a intamplat la Revolutie sau la mineriade mineriada, cine sunt oamenii vinovati, oamenii care au incalcat legea, pentru ca nu vorbim de o vina istorica", a declarat presedintele Iohannis, intrebat de jurnalisti despre intalnirea pe care a avut-o cu procurorul general.