Iordania a anuntat, luni, ca va autoriza in cursul saptamanilor viitoare livrarea de ajutor umanitar pentru peste 75.000 de refugiati sirieni blocati intr-o zona desertica la frontiera sa, unde este este stabilta o "zona militara inchisa", relateaza Le Figaro, citat de Mediafax.

Iordania a blocat, din data de 21 iunie, cand a avut loc un atac sinucigas soldat cu moartea a 7 militari la frontiera, trecerea oricarei forme de ajutor spre taberele improvizate unde se afla zeci de mii de sirieni care au fugit de conflictul din tara lor.

Autoritatile de la Amman au aprobat desfasurarea unei prime operatiuni de acest tip la inceputul lunii august, cand organizatiile umanitare au trimis ajutor refugiatilor cu ajutorul unor drone si macarale.

"In saptamanile care urmeaza, vom autoriza din nou organizatiilor internationale sa livreze ajutor acestor refugiati (...)", a declarat pentru AFP Mohamed Momani, ministrul iordanian al Informatiilor si purtatorul de cuvant al Guvernului.

El a afirmat, de asemenea, ca aceasta "regiune frontaliera va ramane o zona militara inchisa si ca este datoria Natiunilor Unite si a organizatiilor internationale sa gaseasca alternative pentru livrarea ajutorului catre refugiatii blocati". ONU si organizatiile umanitare internationale avertizeaza in mod constant autoritatile iordaniene cu privire la conditiile in care traiesc acesti refugiati.

Potrivit sefului operatiunilor umanitare ale ONU, Stephen O'Brien, peste 75 la suta dintre ei sunt femei si copii care nu au acces la apa sau mancare.