Peste 200.000 de pelerini sunt asteptati incepand de luni la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, in cadrul celui mai mare pelerinaj ortodox din tara noastra. Marea sarbatoare va fi pe 14 octombrie, dar pelerinii au inceput sa soseasca la Iasi inca de duminica. Racla cu moastele Sfintei Cuvioase va fi scoasa din Catedrala Mitropolitana, luni dimineata, pentru ca pelerinii sa se poata inchina.

Acesta racla si cea in care se afla fragmente din sfintele moaste ale mai multor sfinti ai Bisericii Ortodoxe vor fi purtate in jurul sfantului locas, apoi vor fi depuse in baldachinul special amenajat. Procesiunea va incepe la ora 6,30 cu Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, apoi se va face inconjurul catedralei prin bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, potrivit reprezentantilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei citati de Agerpres.

Cei care vor veni la Iasi pentru a lua parte la manifestarile religioase organizate cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva vor avea prilejul de a se inchina si la moastele Sfantului Cuvios Neofit Zavoratul. Racla cu moastele sfantului va fi adusa miercuri, 12 octombrie, spre inchinare de la un lacas de cult din Cipru.

Aproape o mie de politisti vor asigura ordinea publica

Peste 960 de politisti vor fi dislocati pe strazile din municipiul Iasi pentru a asigura linistea si siguranta de sarbatoarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, in perioada 10-16 octombrie.

Totodata, politistii de la transporturi vor actiona pe trenurile de calatori, in statii si triaje de cale ferata si in aerogara Iasi, pentru prevenirea incidentelor.

Cine a fost Sfanta Parascheva, considerata ocrotitoarea Moldovei

Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait in prima jumatate a secolului al XI-lea si s-a nascut in Epivat (azi Boiados) in Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol.

Un frate al ei s-a calugarit sub numele de Eftimie si, de-a lungul anilor, a fost ales episcop in localitatea Madite. Ea a plecat de acasa, oprindu-se la Constantinopol, dupa care s-a stabilit timp de cinci ani la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea. De aici a plecat spre Tara Sfanta, la Ierusalim. A intrat la o manastire in Iordan, unde s-a dedicat postului si rugaciunii. Parascheva a murit la varsta de 27 de ani, la Epivat. Dupa ce a fost initial ingropata, trupul sau a fost dezgropat si asezat in Biserica Sfintii Apostoli din Epivat, unde a stat 200 de ani.

Evenimentele politice care au avut loc in secolele urmatoare au facut ca moastele sa fie stramutate in mai multe locuri. In anul 1235 ele au fost depuse la Biserica Maica Domnului din Tarnovo, capitala imperiului romano-bulgar, unde au ramas timp de 160 de ani, pana cand turcii au cucerit parti insemnate din Peninsula Balcanica. Astfel, moastele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Belgrad, unde au ramas pana in anul 1521, cand turcii au cucerit si acest oras.

Moastele au fost duse la Constantinopol dupa ce au fost solicitate de patriarhul ecumenic Ieremia I sultanului, care a acceptat sa i le dea in schimbul unor daruri. Dupa 120 de ani, in anul 1641, moastele Paraschevei au ajuns in Moldova, in semn de recunostinta fata de domnitorul Vasile Lupu, care a platit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol.

Pe 13 iunie 1641, moastele au fost asezate in Biserica manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi', unde au ramas depuse pana in anul 1884, cand au inceput lucrarile de restaurare a sfantului lacas, fiind mutate in paraclisul manastirii. Moastele au fost duse in noua Catedrala Mitropolitana dupa ce, in seara zilei de 26 decembrie 1888, cladirea a fost cuprinsa de flacari declansate de o lumanare ramasa aprinsa langa racla.

Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toata noaptea, totul fiind prefacut in scrum. Singurele neatinse de sinistru au fost moastele Cuvioasei. Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost canonizata in sedinta din 28 februarie 1950 a Sfantului Sinod al BOR.

Anual, aproximativ un milion de persoane vin la Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a se inchina, in preajma zilei de 14 octombrie, la racla cu moastele Sfintei Parascheva. Astfel, Iasiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.