Circulatia pe autostrada A1 Orastie - Sibiu, intre nodurile rutiere Saliste (judetul Sibiu) si Cunta (judetul Alba) (km 270+020 - km 292+455), se va redeschide duminica dupa-amiaza, dupa ce constructorii au reusit sa remedieze degradarile constatate la kilometrul 275+650 de metri, au precizat surse oficiale pentru Agerpres.

Fisura in asfaltul autostrazii Orastie - Sibiu lot 3Foto: CNADNR

"Circulatia se va deschide in cursul acestei dupa-amieze, spre seara, se vor da la o parte balizele, nu va fi nimic cu taieri de panglici. Anuntul oficial va fi facut in cursul acestei zile de cei de la CNADNR", au explicat sursele oficiale citate de AGERPRES.

Circulatia pe A1 Orastie - Sibiu, intre Saliste si Cunta, a fost oprita timp de un an, dupa ce s-au constatat fisuri in asfalt.

La inceputul lunii septembrie 2015, Compania Nationala de Administrare a Drumurilor Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat inchiderea circulatiei rutiere pe Autostrada A1 Orastie - Sibiu, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, intre Nod rutier Saliste (km 270+020) - Nod rutier Cunta (km 292+455), datorita problemelor aparute la la km 275+650 al autostrazii.

Proiectul Autostrazii Orastie - Sibiu, ca parte a Retelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevede construirea a 82,07 kilometri de autostrada care leaga cele doua orase. Comisia Europeana a decis, in septembrie 2011, finantarea acestui proiect cu 510 milioane de euro din Fondul de Coeziune.

Autostrada a fost impartita in 4 loturi. Loturile 1 si 2, avand lungimea de circa 44 kilometri, au fost deschise traficului in 2013. Loturile 3 si 4 au fost deschise traficului in 2014. In ceea ce priveste Lotul 3 (Saliste - Cunta) de aproximativ 22 de kilometri, acesta face obiectul unei anchete penale dupa ce pe o portiune din zona viaductului Aciliu au aparut fisuri adanci, care au pus in pericol siguranta traficului rutier.

Deocamdata, autovehiculele sunt deviate pe DN1, in judetul Sibiu, pana cand se reia traficul pe autostrada A1, intre Saliste si Cunta.

Dupa ce se va redeschide circulatia pe A1, intre Saliste si Cunta, CNADNR a anuntat deja ca va monitoriza din punct de vedere geotehnic si structural zonele cuprinse pe lotul 3 al autostrazii.

"Precizam ca monitorizarea efectiva va incepe imediat dupa finalizarea lucrarilor printr-un sistem modern de monitorizare. Conform procesului de transparentizare promovat de conducerea companiei, CNADNR SA va prezenta in continuare toate informatiile conform realitatii executarii proiectului. Invitam pe toti cei interesati sa solicite informatii privind executia acestor lucrari, CNADNR SA urmand sa raspunda cu promptitudine acestor solicitari. Este foarte important ca acest proiect executat in regie proprie sa fie asumat si finalizat in conditii de siguranta a circulatiei", se arata intr-un comunicat de presa.