Sorin Cimpeanu: Se scot in evidenta lucrurile rele. Problema plagiatului trebuie rezolvata, insa 1 la 100.000 ajung sa aiba probleme, de ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei 99.999?

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 17:58 Actualitate | Esenţial


Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
Presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca reuniunea CNR, care se desfasoara la Targu Mures pana duminica, se va finaliza cu o rezolutie in care vor figura trei probleme majore, cum ar fi lipsa de reglementare coerenta, cele de ordin financiar si deficitul de imagine, Cimpeanu a continuat aratand ca ordinea nu e intamplatoare, si ca problema plagiatului trebuie rezolvata insa trebuie avut in vedere ca ea afecteaza 1 din 100.000 de persoane care intra in sistemul de invatamant universitar: "De ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei 99.999? Sunt lucruri care trebuie spuse."

"Din ceea ce a reiesit din Biroul Permanent al CNR a fost agreata ideea structurarii problemelor din invatamantul superior din Romania pe trei categorii: provocari generate de lipsa de reglementare coerenta, provocari generate de deficitul de imagine si provocari generate de deficitul financiar. Ordinea nu e intamplatoare (...) Din pacate, se inscriu la opinie cei care scot in evidenta lucrurile rele. Problema plagiatului trebuie rezolvata. Haideti sa ne gandim cati sunt afectati de aceasta problema. Au fost 67.000 de titluri de doctor eliberate in perioada 1990-2016. Problema a fost semnalata la 2, 5, 10, 20, 50, 60 de cazuri din 67.000, unu la mie. Coroborat cu cei care intra pe portile unei universitati, cati ajung sa urmeze studii doctorale si sa le finalizeze? Unu la suta. Deci cu alte cuvinte, daca ne raportam la cei care intra in sistemul de invatamant universitar, 1% ajung sa finalizeze doctoratul, 1 la mie din cei 1% ajung sa aiba probleme, adica 1 la 100.000, de ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei 99.999? Sunt lucruri care trebuie spuse", a aratat Sorin Cimpeanu.

Presedintele CNR a mai subliniat ca in ciuda resurselor materiale reduse care sunt alocate studentilor din Romania, absolventii romani castiga competitia de cele mai multe ori in fata unor absolventi din universitati din afara in care s-a investit de cateva ori mai mult. Acesta a subliniat ca daca cei care critica s-ar raporta la ce resurse se aloca invatamantului universitar romanesc, "s-ar putea sa nu avem o imagine atat de defectuoasa a invatamantului din Romania".

Potrivit lui Sorin Cimpeanu, in rezolutia CNR de la Targu Mures vor fi enumerate provocarile generate de lipsa unei reglementari coerente.

"Sunt pe tapet lucruri stringente si responsabilitatea este imensa pe umerii Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, spun ca unul care a trecut pe acolo, marturisesc sincer ca nu mi-as dori sa fiu acum in aceasta pozitie pentru ca sunt foarte multe de rezolvat, unele adunate din spate, de-a lungul anilor, ramase nerezolvate, altele adunate recent si in mod firesc se asteapta solutii. Clasificarea universitatilor, care a expirat in 2015, asupra carora am agreat cu totii ca este nu numai o obligatie legala, dar si un lucru necesar si corect - avem si o rezolutie in acest sens. Evaluarea scolilor doctorale, in absenta careia am ajuns intr-o situatie extrem de neconvenabila in care singura solutie care a putut fi identificata este, in opinia mea, foarte neconvenabila pentru ca cele 214 scoli doctorale din Romania sunt autorizate provizoriu ca si cum s-ar fi nascut ieri, ele sunt cumva degradate. Nu s-a identificat pana acum o solutie mai buna (...) Orice sustinere de teza doctorala va putea fi usor atacata", a spus Cimpeanu.

Presedintele CNR a aratat ca in rezolutie mai exista propunerea ca pana in 2020 educatia din Romania sa primeasca 6% din Produsul Intern Brut prin patru cresteri succesive anuale.

"Asta ar insemna un buget de 4,2% din PIB in 2017, urmand ca in urmatoarele cresteri sa ajungem la 6%. Ar insemna dublarea in valoare absoluta a sumelor alocate educatiei, de la 6 miliarde de euro in acest an, la 12 miliarde de euro cat ar fi PIB-ul estimat in 2020. Este o cifra nobila si cred ca ar putea fi realizata", a aratat Sorin Cimpeanu.

CNR de la Targu Mures i-a avut ca invitati, printre altii, pe Mircea Dumitru, Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, precum si pe consilierul prezidential Ligia Deca.

Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures impreuna cu Universitatea Petru Maior si cu Universitatea de Arte organizeaza reuniunea Consiliului National al Rectorilor (CNR), in perioada 7-9 octombrie.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2693 vizualizari

 • +30 (30 voturi)    
  Aloooo, toashu cimpeanu... (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 18:18)

  titiacs [utilizator]

  nu mai bateti cimpii ! Probabil raportul e mai aproape de invers. Oare nu ati observat ca 95% din absolventi se inscriu la "doctorate " ? Cum ar fi ca impreuna cu tovarsa ta draga zisa si abramburica sa "iesplicati" cam ce inseamna DOCTORAT ( dupa DEX ) si cam ce experienta e necesara pentru a te INSCRIE la un doctorat . Ca sa nu mai dicutam de perioada de obtinere a unui DOCTORAT care a ajuns la citeva luni :) !?! De risul curcilor daca asta a ajuns rector, dar ce ma mir ca abramburica deabia ce s-a pensionat !
  • 0 (0 voturi)    
   Primarul de la 3 nu stia ce-nseamna "doctorand" (Duminică, 9 octombrie 2016, 20:06)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

   dar avea si el doctoratu'. Rusine Campeanu! Se plagiaza masiv, lucrurile, cum spune cineva mai sus, stau invers!
 • +29 (29 voturi)    
  Pontacul Campeanu (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 18:47)

  Tzepe [utilizator]

  Domnule Campeanu, la alegerile prezidentiale ati facut propaganda electorala pt. Ponta chiar in institutia pe care o conduceati, la Agronomie.
  Drept rasplata, ati fost numit ministru la invatamant.
  Acum incercati bagatelizarea plagiatului.
  Rusineeee!
 • +21 (21 voturi)    
  Comunistoidul Cimpeanu l-a sprijinit (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 19:15)

  cartofil [utilizator]

  continuu pe plagiator, prin toate nenorocirile pe care le-a provocat doar ca sa apere un infractor. Solutia corecta ar fi ca acest gropar al invatamantului romanesc sa zboare din postul lui de profesor si sa se angajeze pe piata libera: probabil ar fi capabil sa ocupe un post de ajutor de tractorist. Cand esti o /// daca iti asigura stabilitatea pe post. A fost principiul primordial pe care s-a bazat guvernarea mafiota Ponta
 • +22 (22 voturi)    
  Sa rezolvam,dar cu mila si "responsabilitate"? (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 19:23)

  Plagarus [utilizator]

  In septembrie 2012, Sorin Campeanu intra in Consiliul General al CNATDCU !!
  In cazul acuzatiilor de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea la momentul la care acesta ocupa pozitia de premier interimar, Consiliul de Etica din subordinea lui Sorin Cimpeanu a dat un verdict in timp record, spunand că dl Oprea nu a plagiat, in ciuda dovezilor de domeniul evidentei.
  "Meritele deosebite ale dansului :
  1.Emiterea Ordonanţei de Guvern 42/2015 , care prevede recunoaşterea diplomelor absolvenţilor de studii universitare neautorizate;
  2. Emiterea Ordinului ministrului Educatiei nr. 3121/2015 privind obţinerea atestatului de abilitare (relaxarea exigenţelor privind obţinerea certificatului de conducător de doctorat) şi care a fost anulat ulterior, de către Curtea de Apel Bucureşti;
  3..Emiterea de interpretări şi precizări abuzive ale HG nr 469/2015 pentru aprobarea criteriilor minime obligatorii de autorizare şi acreditare pentru programele de studii universitare de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Asistenţă medicală generală, Moaşe, Medicină veterinară, Arhitectură de către unii reprezentanţi din MECS;

  4. Introducerea prevederii prin OUG 94/2014 că un deținător de doctorat poate renunța la acest titlu, ceea ce nu era posibil pînă acum: renunțarea voluntară la un titlu de doctorat împiedică o anchetă care să ducă la un verdict de plagiat. (N.A: cazurile V Ponta, G Oprea etc) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5.Organizarea în grabă, in totala netransparenta ,de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice , în perioada 11-20 martie 2015, a concursului pentru ocuparea celor 42 de funcţii de inspector şcolar general, care a reprezintat de fapt dorinţa PSD de a pune mâna pe aceste posturi pentru mulţi ani;
  6. Alocarea microbuzelor şcolare : în procent de 80% microbuzele au fost alocate primăriilor conduse de PSD.;
  7. Implicarea Ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în adoptarea de către Senat a proiectului de lege care desfiinteaza UEFI
 • +22 (22 voturi)    
  Conform unui raport CNSISP (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 19:46)

  ipolitic [utilizator]

  in 2014 au fost 389 de cazuri de diaree pe 100.000 de locuitori. Nu inteleg de ce se ocupa sanatatea publica de asemenea cazuri, de ce oare nu ne gandim la ce imagine aruncam pe cei care nu au diaree?
 • +19 (19 voturi)    
  nu cred ca.. (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 19:56)

  exilatul [utilizator]

  exista vreo sansa pt normalitate ( in toate domeniile ) avind in vedere ca toate posturile de conducere din invatamint, sanatate, etc. sunt ocupate de escroci care nu urmaresc decit inavutirea lor si a familiilor lo ...pe linga faptul ca mentalitatea poporului este de r-hat...nu exista corupti fara coruptori...ori romanii sunt obisnuiti sa dea bani ca sa obtina ceea ce doresc sau au nevoie...asa ca cine sa dea exemplu la copii si tineri...
 • +17 (17 voturi)    
  Tovarase bati Campeanu, esti doar un comunist (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 20:02)

  emil bobu [utilizator]

  ordinar, a carui reactie in fata unei probleme este sa scada standardele si mai mult ca sa ascunda problema.

  De ce mai existi?
  • +7 (7 voturi)    
   asta-i ...... (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 22:21)

   TRABI [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   La fel as zice si eu ....
 • +9 (9 voturi)    
  Omul asta . . . (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 20:06)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . a dat un ex. sau chiar avem suta asta de mii de doctori? Ca daca e un plagiator la 100000 fac si eu o socoteala simpla. Pana acum sunt vreo 10 insi acuzati direct de plagiat asta inseamna cumva ca avem un milion de doctori?

  N.Red. A fost vorba despre o eroare, am corectat. Multumim
  • +9 (9 voturi)    
   Partial . . . . (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 22:11)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

   . . . ati corectat pentru ca 1% dintr-o suta de mii fac o mie nu o singura persoana persoana. probabil ca Dl. Campeanu nu e doctor in aritmetica si atunci e scuzabil!
 • +7 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 8 octombrie 2016, 21:55)

  Crioan [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
   Pai Domnule . . . (Duminică, 9 octombrie 2016, 10:37)

   Vali Cel Batran [utilizator] i-a raspuns lui Crioan

   . . . omul acesta viciaza grav calculele pentru ca 1% din 67000 de doctori inseamna taman 670 nu unu. Ajung pentru intreg parlamentul, guvernul si secretarii de stat la un loc, Tot stafful tarii sa fie format doar din doctori din acestia de mucava. Si probabil ca asa si e, din moment ce nu sunt in stare nici sa traseze un drum pe harta! Asta este marele pericol pe care acesti plagiatori incearca din rasputeri sa bagatelizeze problema, ocuparea principaleleor functii in stat de catre impostori!
 • +4 (4 voturi)    
  Parerea mea este ca omul se (Duminică, 9 octombrie 2016, 12:00)

  Kecske [utilizator]

  simte cu musca pe caciula, cum zice o vorba din batrini. O fi stiind el ceva despre propriul doctorat de se zbate sa dezincrimineza plagiatul.
 • +2 (2 voturi)    
  propunere (Duminică, 9 octombrie 2016, 13:45)

  anion [utilizator]

  Intocmai ca la studierea arhivelor securitatii prin CNSAS, propun ca pentru studierea arhivelor doctorilor sa fie infiintat CNSAD pe langa CNDATCU actual. Sa vedem ce zice Campeanu.
 • +1 (1 vot)    
  Omule, du-te repede si fa-ti analizele medicale (Duminică, 9 octombrie 2016, 20:32)

  Miky113 [utilizator]

  Adica , exista 99.999 dottori in drept, si doar pauie montta a plagiat (si asta momentan, adica doar pana la judecata de apoi ) .

  Si, academiile de informatii au 100.000 doctori ??!?

  Mai era una care batea campii pe la munca...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by