Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat in sedinta de joi a CSM ca a mintit la Curtea Europeana a Drepturilor Omului ca dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru 7 penitenciare, in conditiile in care Guvernul nu are aceasta suma in buget, potrivit Mediafax. "Eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman...", a spus Raluca Pruna, adaugand ca "Astea erau niste bune intentii. Asa s-a intamplat si cu investitiile. Pe mine nu ma costa nimic si pe niciun ministru sa facem o foaie foarte frumoasa, sa spunem ca ne trebuie doua miliarde de euro ca noi sa avem o infrastructura de top in Romania, dar cata vreme nu ai acoperire in buget, lucrurile astea nu se vor intampla."

Raluca PrunaFoto: Agerpres

Raluca Pruna in sedinta CSM de joi, 6 octombrie:

"Stiti cum e, domnule judecator, ca la penitenciare, unde eu m-am dus si am mintit la CEDO si spun bine mintit la CEDO, ca eu am crezut ca daca mi se da o hartie sub semnatura cuiva din statul roman... Deci eu am mintit acolo spunand ca noi am asigurat buget pentru sapte penitenciare a cate 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niste bune intentii, pentru ca in realitate in buget noi nu avem acesti bani. Asa s-a intamplat si cu investitiile. Pe mine nu ma costa nimic si pe niciun ministru sa facem o foaie foarte frumoasa, sa spunem ca ne trebuie doua miliarde de euro ca noi sa avem o infrastructura de top in Romania, dar cata vreme nu ai acoperire in buget, lucrurile astea nu se vor intampla. Deci acest guvern, pe care ma simt obligata sa il apar nu neaparat pentru ca fac parte din el, acest guvern a mostenit asta, o colectie de bune intentii. Si a trebuit eu sa ies sa spun ca nu pot sa fac sapte penitenciare, ca nu am bani."

Declaratiile ministrului Justitiei au fost facute in contextul in care in plenul CSM se discuta despre amanarea investitiilor pentru sediile de instante, dupa o interventie a judecatorului Horatius Dumbrava, care reclama un semi-blocaj institutional.

Raluca Pruna nu a oferit mai multe date despre contextul in care a facut declaratiile la CEDO si nici cand s-a intamplat exact acest lucru.

Potrivit unui comunicat de presa emis de CEDO, Raluca Pruna a vizitat Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe data de 14 iunie 2016, unde a fost primita de presedintele Guido Raimondi, la intrevedere participand si judecatoarea Iulia Motoc, dar si Roderick Liddel, grefier sef.